Ψυχολογία / Προσωπική ανάπτυξη

Τι ακριβώς είναι η κατάθλιψη και πώς να τη διακρίνω;

αγοραφοβία βιβλίο

Η κατάθλιψη αποτελεί ένα από τα πιο συχνά νοσήματα ψυχικής υγείας σε παγκόσμια κλίμακα. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) κατέχει την τέταρτη θέση στα αίτια απώλειας ετών ζωής, αναπηρίας, και κοινωνικής δυσλειτουργίας, ενώ σύμφωνα με διεθνείς μελέτες αποτελεί την πρώτη αιτία αναπηρίας παγκοσμίως, ξεπερνώντας ακόμα και την ισχαιμική καρδιοπάθεια.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μία στις πέντε γυναίκες και ένας στους οκτώ άνδρες θα αναπτύξουν κατάθλιψη κάποια στιγμή στη ζωή τους. Για τη χώρα μας, αυτό σημαίνει ότι το 8% του πληθυσμού κατά μέσο όρο πάσχει από κατάθλιψη, ποσοστό που –σύμφωνα με νεότερες μελέτες σε κάποιες περιοχές με ιδιαίτερες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες– φαίνεται να ανέρχεται στο 17,5% στις γυναίκες και στο 14,6% στους άνδρες αντίστοιχα. Το ιστορικό ενός μείζονος καταθλιπτικού επεισοδίου συσχετίζεται με 50% πιθανότητα επανεμφάνισης του επεισοδίου. Δύο επεισόδια κατάθλιψης συσχετίζονται με 70% πιθανότητα επανεμφάνισης, και τέλος τρία ή και περισσότερα με 90% πιθανότητα επανεμφάνισης κατάθλιψης.

 

‘Η κατάθλιψη αποτελεί ένα από τα πιο συχνά νοσήματα ψυχικής υγείας σε παγκόσμια κλίμακα.’

 

Μιλώντας για κατάθλιψη, στο μυαλό όλων μας έρχεται μία σειρά συμπτωμάτων που έχουν να κάνουν με τη διάθεση. Μία από τις πιο συχνές ψυχιατρικές διαταραχές, που εντάσσεται στην κατηγορία των διαταραχών της διάθεσης, είναι η Μείζων Καταθλιπτική Διαταραχή (ΜΚΔ). Για τον διαχωρισμό της κατάθλιψης ως μίας διαταραχής της διάθεσης από την καταθλιπτική συμπτωματολογία που θεωρείται «φυσιολογική» και εμφανίζεται υπό την επίδραση ψυχοπιεστικών γεγονότων χρησιμοποιούνται συγκεκριμένα αποδεκτά διαγνωστικά κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία ορίζουμε την κατάθλιψη. Στα νεότερα, διεθνώς αποδεκτά συστήματα ταξινόμησης ανήκουν:

 • η αναθεωρημένη πέμπτη έκδοση του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου των Ψυχικών Διαταραχών, DSM-V (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders-V), που προτείνεται από την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρία και αντικατέστησε την τέταρτη αναθεωρημένη έκδοση πρόσφατα, και
 • η αναθεωρημένη δέκατη έκδοση της Διεθνούς Ταξινόμησης των Νόσων, ICD10 (International Classification of Diseases and Related Health Problems) η οποία έχει αναπτυχθεί από τον ΠΟΥ.

Σύμφωνα με την ICD10, η κατάθλιψη είναι ακραία θλίψη ή απόγνωση, που διαρκεί περισσότερο από λίγες ημέρες και παρεμβαίνει στις δραστηριότητες της καθημερινής μας ζωής, ενώ μπορεί να προκαλέσει ακόμα και σωματικό πόνο. Τα συμπτώματα της κατάθλιψης σύμφωνα με τα διαγνωστικά κριτήρια του ICD10 περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 1. Παρατεταμένη θλίψη ή αίσθημα κενού.
 2. Αισθήματα απελπισίας ή απόγνωσης.
 3. Αισθήματα ενοχής ή αναξιότητας.
 4. Θυμό και ευερεθιστότητα.
 5. Ανησυχία.
 6. Δυσκολία στη συγκέντρωση.
 7. Κόπωση.
 8. Αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου.
 9. Αλλαγές στην όρεξη.
 10. Χρόνιο πόνο, πονοκεφάλους ή πόνους στο στομάχι.
 11. Απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες.
 12. Απόσυρση από τους φίλους και την οικογένεια.
 13. Σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας.

Σύμφωνα με το DSMV, η κατάθλιψη αποτελεί κομμάτι μιας σειράς διαταραχών της διάθεσης, κάτω από την κατηγορία Καταθλιπτικές διαταραχές.

 

Μάθε τα πάντα για την κατάθλιψη και τις καταθλιπτικές διαταραχές στη νέα ψυχολογική μελέτη ”Μήπως έχω Άγχος;” του Δρ. Ψυχολογίας Γεώργιου Λυράκου που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις iWrite!

Μήπως Έχω Άγχος;

Η Ψυχολογία του Στρες - Μέθοδοι Αντιμετώπισης - Τεστ Ανίχνευσης DASS

book
20.00  18.00 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *