Όλα όσα δεν τολμούσατε να ρωτήσατε (ή δεν ήθελαν να σας πουν μέχρι σήμερα) συγκεντρωμένα μέσα σε μία σειρά ερωταπαντήσεων από τη δημιουργική ομάδα του iWrite! Αν πάλι μετά την ανάγνωση έχετε κάποια απορία, ρωτήστε μας και εμείς θα εμπλουτίσουμε άμεσα την παρακάτω λίστα…

Mόλις παραλάβουμε τη θετική εισήγηση του επαγγελματία αναγνώστη, τότε ξεκινάει το εκδοτικό ταξίδι. Η διαδικασία έκδοσης κάθε έργου που αναλαμβάνουμε να μεταμορφώσουμε σε βιβλίο είναι εξατομικευμένη και απαραίτητο είναι από την αρχή να υπάρχει σωστός προγραμματισμός. Ο συγγραφέας έχει πάντα δίπλα του επαγγελματίες του χώρου των εκδόσεων από όλες τις ειδικότητες, με μεγάλη εμπειρία σε Ελλάδα και εξωτερικό, που είναι δεκτικοί να ακούσουν την άποψή του. Άλλωστε ο συγγραφέας ως εμπνευστής του έργου πολλές φορές θα προτείνει έναν τίτλο που αντιπροσωπεύει και πληροί τα εμπορικά standards για το έργο, άρα θα υιοθετηθεί. Δεν είναι λίγες οι φορές που συγγραφείς είχαν φοβερές ιδέες για το εξώφυλλο και εφόσον πληρούσαν τα κριτήρια που απαιτούντο, επίσης υιοθετήθηκαν. Το θέμα είναι πόσο θέλει να εμπλακεί ο ίδιος ο συγγραφέας στην όλη διαδικασία.

Αν δείξει μεγάλη εμπιστοσύνη στην αισθητική και τον επαγγελματισμό της δημιουργικής ομάδας του iWrite (όπως οι περισσότεροι συγγραφείς μας), τότε η όλη διαδικασία έκδοσης θα είναι απλή για τον ίδιο. Το ίδιο ισχύει και για όλα τα υπόλοιπα βήματα μετά την έκδοση. Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ σημαντικό ο συγγραφέας να είναι δραστήριος και εμείς από την πλευρά μας είμαστε ανοιχτοί να ακούσουμε κάθε του πρόταση που στόχο έχει ο αναγνώστης να μείνει ευχαριστημένος από το συνολικό αποτέλεσμα.

Κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο. Η δημιουργική εκδοτική ομάδα του iWrite έχει απλοποιήσει πολύ την επικοινωνία με τους συγγραφείς της οικογένειάς μας. Αποτέλεσμα; Με την ανταλλαγή emails και επικοινωνία μέσω τηλεφώνου ή online, η εκδοτική διαδικασία προχωράει με αρτιότητα και επαγγελματισμό. H τεχνολογία από την αρχή της ίδρυσης των εκδόσεων ήταν και είναι ισχυρός μας φίλος.
Θέλετε και απόδειξη; Η δημιουργική ομάδα του iWrite έχει συνεργαστεί με συγγραφείς από όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ελλάδας, καθώς και από πλήθος ξένων πόλεων (Παρίσι, Λονδίνο, Μόναχο, Ουάσινγκτον, Λεμεσός κ.ά.), οδηγώντας τα έργα τους σε μία άκρως επαγγελματική και αισθητικά εξαιρετική έκδοση. Μία απλή περιήγηση στο σχετικό section της ιστοσελίδας μας θα σας αποδείξει του λόγου το αληθές για την ποιότητα των έργων μας (διαβάστε εδώ), καθώς και την αγαστή συνεργασία με τους συγγραφείς της οικογένειάς μας.

Εξαρτάται από τον τρόπο που θα γίνουν οι πωλήσεις του έργου σας. Για παράδειγμα, στην περίπτωση των βιβλιοπαρουσιάσεων η ενημέρωση γίνεται άμεσα, με το πέρας της βιβλιοπαρουσίασης. Στην περίπτωση της συμμετοχής σε φεστιβάλ ή εκθέσεις βιβλίων, η ενημέρωση γίνεται επίσης άμεσα λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εκάστοτε event.
Στην περίπτωση τώρα των πωλήσεων μέσω καναλιών διανομής (διανομέων, βιβλιοπωλείων, online bookstores κ.λπ.), η ενημέρωσή σας γίνεται κάθε 6 ή 12 μήνες ανάλογα με τη συχνότητα ενημέρωσης των εκδόσεων iWrite από το εκάστοτε βιβλιοπωλείο ή διανομέα. Από την πλευρά μας, πιέζουμε σε εβδομαδιαία βάση ώστε η ενημέρωση να γίνεται το συντομότερο δυνατόν, όμως ο κανόνας της αγοράς του βιβλίου είναι οι 6 έως 12 μήνες.

Η οικονομική εκκαθάριση γίνεται βάσει συμβολαίου. Συνήθως μία φορά το έτος, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που η χρηματική αμοιβή του συγγραφέα δίνεται κάθε έξι μήνες από την κυκλοφορία του βιβλίου. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι οι Εκδόσεις μας δίνουν αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τις πωλήσεις των αντιτύπων. Παράδειγμα ενημερώνουμε τον συγγραφέα ότι η τάδε αλυσίδα βιβλιοπωλείων πούλησε Χ αντίτυπα, στο αναφερθέν χρονικό διάστημα.

Tα πνευματικά δικαιώματα δεν μεταβιβάζονται ούτε εκχωρούνται, παραμένουν για πάντα στον συγγραφέα. Αυτό που εκχωρεί ο συγγραφέας είναι τα εμπορικά δικαιώματα με κάποιους όρους φυσικά που προβλέπονται από το συμφωνητικό. Τα εμπορικά δικαιώματα μπορεί να είναι από 10% έως και 100% σε περίπτωση της αυτοέκδοσης. Σε κάθε περίπτωση το βιβλίο θα πρέπει να διαβαστεί και να εγκριθεί από την ομάδα επαγγελματικής ανάγνωσης.

Πριν εκδοθεί το βιβλίο, ο Συγγραφέας υπογράφει συμφωνητικό με τον εκδοτικό οίκο. Σε αυτό έχουμε φροντίσει όλα τα παραπάνω ενδεχόμενα με τρόπο που και οι 2 πλευρές θα μείνουν ευχαριστημένες. Πολλά από τα βιβλία μας έχουν φιλοξενηθεί σε εφημερίδες ως ένθετα, κάποια έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορήσει στο εξωτερικό, κάποια τα έχουμε δει ως θεατρικό και σε κάποια έχουν γίνει και άλλες κινήσεις. Ο σεβασμός μας προς τον συγγραφέα και το έργο του σε εμάς είναι έμπρακτος και φροντίζουμε όλα να είναι ξεκάθαρα από την αρχή.

Οι Εκδόσεις iWrite συνεργάζονται με τις μεγαλύτερες αλυσίδες βιβλιοπωλείων της Ελλάδος και της Κύπρου (π.χ Public, Ιανός, Ευρυπίδης, Μαλλιάρης, Πολιτεία, Πάργα κ.ά). Φυσικά τα σημεία διανομής είναι εκατοντάδες γι’ αυτό τον λόγο έχουμε εξασφαλίσει στρατηγικές συνεργασίες με κορυφαίες εταιρείες διανομής, με τις οποίες συνεργάζεται το σύνολο των βιβλιοπωλών σε Ελλάδα και Κύπρο, όπως επίσης και με  τους μεγαλύτερους χονδρέμπορες βιβλίων στη νότια και βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι έχουν συνεργασία επί χρόνια με τους γνωστότερους εκδοτικούς οίκους της χώρας μας. Τα βιβλιοπωλεία όμως δεν μας ανήκουν. Οι Εκδόσεις μας θα δειγματίσουν το βιβλίο με τον πιο επαγγελματικό τρόπο σε αυτά. Η ποσότητα που θα παραγγγείλει το εκάστοτε βιβλιοπωλείο εξαρτάται από το ίδιο το βιβλιοπωλείο.
Είναι πάντως άξιο αναφοράς πως μετά από τόσα χρόνια στον χώρο έχουμε  αναπτύξει προσωπική συνεργασία και άριστες σχέσεις με πολλά βιβλιοπωλεία και σημεία διανομής που εμπιστεύονται την κρίση μας.

Υπάρχει γενικά η αντίληψη ότι όσοι συγγραφείς καταφεύγουν στην αυτοέκδοση, είναι γιατί δεν βρίσκουν συμβατικό εκδοτικό οίκο να πιστέψει σε αυτούς. Αν και ένα μικρό μέρος των συγγραφέων του iWrite εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία, η πλειοψηφία αυτών έχει κάνει την επιλογή της αυτοέκδοσης συνειδητά απορρίπτοντας το συμβατικό εκδοτικό μοντέλο.
Ο λόγος απλός: έχοντας εκδώσει βιβλία με το συμβατικό μοντέλο (ή έχουν ενημερωθεί από άλλους συγγραφείς σχετικά), είδαν ότι το όποιο κέρδος διανέμεται ανάμεσα σε μεσάζοντες και μόνο ένα μικρό (συχνά μηδαμινό) ποσοστό φθάνει στους ίδιους, τους δημιουργούς.
Τα παραδείγματα πολλά: Δρ. Δημήτρης Γκιουλέκας (Πνευμολόγος του Α.Π.Θ.), Δρ. Χρήστος Καλαϊτζής, Γιώργος Σανιδάς (λογοτέχνης, βραβευμένος από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών) κ.ά. Φυσικά ακόμη και να θέλει ένας συγγραφέας να κάνει αυτοέκδοση πρωταρχικά θα πρέπει η κριτική της επαγγελματικής ανάγνωσης να είναι αξιόλογη και να γίνει μία δωρεάν  οικονομοτεχνική μελέτη από εμάς ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι πιθανότητες απόσβεσης και κέρδους είναι συντριπτικά μεγάλες.

Η αυτοέκδοση είναι ένα μοντέλο έκδοσης που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Οι Εκδόσεις iWrite δέχονται πολλές προτάσεις για αυτοέκδοση αλλά λίγες προχωράνε. Ο λόγος είναι ότι από τη μία το βιβλίο θα περάσει από επαγγελματική αξιολόγηση, άρα θα πρέπει να είναι εκδόσιμο. Πολλές φορές η επαγγελματική ανάγνωση είναι αρνητική οπότε η συνεργασία δεν προχωρά. Σε περίπτωση που θεωρούμε ότι ένα βιβλίο έχει κάποια μικρά λάθη τότε θα δώσουμε κάποιες συμβουλές στον συγγραφέα ώστε να το ξαναδουλέψει και να μας το ξαναστείλει. Ακολούθως γίνεται μία οικονομοτεχνική μελέτη ώστε να βεβαιωθούμε ότι ο συγγραφέας έχει τις καλύτερες πιθανότητες να κάνει απόσβεση και να εξασφαλίσει κέρδος. Αν η μελέτη είναι θετική θα την παρουσιάσουμε στον συγγραφέα. Επιγραμματικά, τα θετικά της αυτοέκδοσης κινούνται στo παρακάτω τρίπτυχο: διατήρηση δικαιωμάτων εμπορικής χρήσης του έργου και  μεγάλο ποσοστό επί των κερδών.  Το σημαντικότερο αρνητικό στην αυτοέκδοση είναι ότι ο συγγραφέας καλείται να καλύψει ένα μέρος ή όλο το κόστος μίας έκδοσης. Φυσικά, αυτό το αρνητικό διαγράφεται μόλις γίνει  η απόσβεση. Επίσης υπάρχει μία άποψη ότι είναι ματαιοδοξία το γεγονός ότι πληρώνει ο ίδιος ο συγγραφέας για την έκδοση του βιβλίου του. Για εμάς μία τέτοια κίνηση δεν δείχνει ότι δεν πιστεύει στο έργο του, αλλά ότι πιστεύει τόσο πολύ που είναι σε θέση να επενδύσει και ο ίδιος ώστε να έχει μεγαλύτερα κέρδη από πιθανή του επιτυχία.
Αν πάλι θέλετε να μιλήσουμε με συγκεκριμένα ονόματα, δεν έχετε παρά να διαβάσετε δύο σχετικά άρθρα στη σελίδα του iWrite για κλασικούς συγγραφείς που έχουν αυτοεκδώσει έργα τους (διαβάστε εδώ). Δεν θεωρούμε ότι οι εν λόγω συγγραφείς είναι “ματαιόδοξοι” απλά επέλεξαν το μοντέλο της αυτοέκδοσης.

Επίσης, βοηθάει η συμμετοχή του συγγραφέα στην προώθηση του έργου του, είτε διαδικτυακά είτε ως φυσική παρουσία. Όσο περισσότερες βιβλιοπαρουσιάσεις, συνεντεύξεις ή διαδικτυακή προώθηση γίνει από μέρους του (πέραν της στήριξης από τη δημιουργική μας ομάδα), τόσο περισσότεροι αναγνώστες θα διαβάσουν το έργο του.  Είναι όμως 100% βέβαιο ότι κάποιος συγγραφέας θα κάνει απόσβεση σε περίπτωση που επιλέξει τον δρόμο της αυτοέκδοσης; Η απάντηση είναι όχι όμως με τη δημιουργική ομάδα των εκδόσεων iWrite, τον υψηλό επαγγελματισμό και τα σωστά εργαλεία ο κίνδυνος μειώνεται δραματικά. Σε κάθε περίπτωση μία εκτενής ενημέρωση είναι απαραίτητη.

Σαφέστατα και όχι! Η δημιουργική μας ομάδα έχει απορρίψει εκατονταπλάσιο αριθμό βιβλίων που μας έχουν προταθεί, από όσα τελικά έχει εκδώσει. Για εμάς το βασικότερο στάδιο είναι αυτό της επαγγελματικής ανάγνωσης. Εξειδικευμένοι σύμβουλοι ανά κατηγορία βιβλίων διαβάζουν το βιβλίο προσεκτικά και παραδίδουν μία υψηλής ανάλυσης έκθεση. Σε περίπτωση που αυτή είναι θετική το βιβλίο θα εκδοθεί. Σε περίπτωση που είναι αρνητική ο συγγραφέας θα λάβει από εμάς κατευθυντήριες ώστε να το βελτιώσει, να το ξαναδουλέψει και στο μέλλον αν επιθυμεί να μας το ξαναστείλει εκ νέου προς νέα αξιολόγηση. Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε πως ο συγγραφέας μόνο να κερδίσει έχει από αυτή τη διαδικασία.

Είναι μία απάντηση που ο μόνος που μπορεί να τη δώσει με ακρίβεια είναι ο τελικός αναγνώστης.  Από την πλευρά μας  προσφέρουμε τα υψηλότερα ευρωπαϊκά standards: από την επιμέλεια του έργου σας έως τη σελιδοποίησή του και από τη σχεδίαση της μακέτας εξωφύλλου έως την εκτύπωση και βιβλιοδεσία του. Στη συνέχεια, το έργο σας θα στηριχθεί με βιβλιοπαρουσιάσεις (όσες περισσότερες, τόσο καλύτερα), ενώ θα διανεμηθεί στο δίκτυο των βιβλιοπωλείων που συνεργαζόμαστε είτε απευθείας από εμάς είτε μέσω των  μεγάλων χονδρεμπόρων που εμπορεύονται τα σπουδαιότερα  βιβλία σε Ελλάδα και Κύπρο.
Συμπερασματικά είναι δεδομένη η  ενημέρωση εκατοντάδων  βιβλιοπωλείων ανά τη χώρα, δεκάδων  Μ.Μ.Ε., χιλιάδων αναγνωστών, παρουσία του έργου σας σε μερικά από τα μεγαλύτερα εκδοτικά events, εξατομικευμένες προωθητικές κινήσεις  κ.λπ.
Τι απομένει; Αυτό που δεν μπορεί και δεν επιθυμεί να κάνει το iWrite: να γράψει δηλαδή το ίδιο το βιβλίο σας. Αν λοιπόν πιστεύετε ότι το έργο σας είναι αξιόλογο και αξίζει να διαβαστεί από το ελληνικό αναγνωστικό κοινό, εμείς θα φροντίσουμε ώστε να το μετατρέψουμε σε ένα άκρως ποιοτικό βιβλίο με τα υψηλότερα ευρωπαϊκά εκδοτικά standards. Από εκεί και πέρα, είναι στην ευχέρια του ελληνικού αναγνωστικού κοινού να το οδηγήσει σε μία εκδοτική επιτυχία.

Σαφώς και όχι. Αυτή, μάλιστα, είναι μία λανθασμένη αντίληψη ανθρώπων που δεν έχουν αναπτύξει οποιαδήποτε επικοινωνία με τη δημιουργική μας ομάδα (γιατί πολύ απλά δεν το επιδίωξαν). Επί της ουσίας, το iWrite δίνει τη δυνατότητα μιας άκρως επαγγελματικής αυτοέκδοσης, με την έννοια ότι ο συγγραφέας μπορεί να καλύψει μόνος του τα έξοδα της έκδοσης του έργου του για να διατηρήσει το 100% των κερδών που θα έρθουν, εφόσον το βιβλίο έχει θετική αξιολόγηση από το τμήμα επαγγελματικής ανάγνωσης.
Στην πράξη τώρα, λιγότερα από το 20% βιβλίων που έχουν εκδοθεί από το iWrite αποτελούν προϊόν αυτοέκδοσης. Ένας μεγάλος αριθμός από τα 900+ βιβλία που έχουμε εκδώσει αποτελούν συνέκδοση (δηλαδή, το κόστος της επένδυσης καλύπτεται τόσο από τον συγγραφέα όσο και από τη δημιουργική μας ομάδα, με αντίστοιχο καταμερισμό των κερδών) και ένας επίσης μεγάλος αριθμός έχει εκδοθεί με το συμβατικό μοντέλο έκδοσης (καλύπτοντας δηλαδή το iWrite το σύνολο των εξόδων, διατηρώντας ο συγγραφέας τη νόμιμη συγγραφική αμοιβή του).
Οπότε, το μοντέλο αυτοέκδοσης  αποτελεί επί της ουσίας δυνατότητα για τον συγγραφέα και όχι μονόδρομο, εφόσον θελήσει να συνεργαστεί με τη δημιουργική εκδοτική μας ομάδα.

Εξειδικευμένοι επαγγελματίες αναγνώστες  ανά κατηγορία βιβλίων διαβάζουν το βιβλίο προσεκτικά και παραδίδουν μία υψηλής ανάλυσης έκθεση. Σε περίπτωση που αυτή είναι θετική, το βιβλίο θα εκδοθεί.

Υπάρχουν τρεις δυνατότητες έκδοσης που έχει ο συγγραφέας:

α) η αυτοέκδοση (με διατήρηση του 100% των κερδών και των εμπορικών δικαιωμάτων από τον συγγραφέα)

β) η συνέκδοση (με αντίστοιχο καταμερισμό των κερδών και των εμπορικών δικαιωμάτων μεταξύ του συγγραφέα και της δημιουργικής μας ομάδας) 

γ) η έκδοση (με παραχώρηση των εμπορικών δικαιωμάτων στις εκδόσεις μας και διατήρηση της νόμιμης συγγραφικής αμοιβής από τον συγγραφέα). Σε κάθε περίπτωση για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε και να υποστηρίξουμε ένα βιβλίο θα πρέπει πρώτα να το πιστέψουμε.

Όταν ένα βιβλίο εκδοθεί από  τη δημιουργική ομάδα του iWrite, οι συγγραφείς της οικογένειάς μας καλύπτονται 100% από λογιστικής άποψης ώστε να είναι  νόμιμοι δίχως την ανάγκη να πληρώνουν δυσβάσταχτες ασφαλιστικές εισφορές για τη δυνατότητα και μόνο να εκδίδουν τα σχετικά παραστατικά. Οι διαδικασίες είναι απλές και όπως όλα τα υπόλοιπα, θα απαντηθούν με λεπτομέρειες στη διά ζώσης, τηλεφωνική ή online συνάντηση που θα κάνουμε.

Και εδώ έχουμε να κάνουμε με μία λανθασμένη αντίληψη που σταδιακά εκλείπει. Είναι αλήθεια ότι οι συγγραφείς που κάνουν εκδοτικές επιτυχίες μέσω της αυτοέκδοσης είναι λίγοι. Το ίδιο όμως δεν ισχύει και με τους συγγραφείς που επιλέγουν τη συμβατική έκδοση; Για κάθε έναν μυθιστοριογράφο best seller βιβλίων, υπάρχουν εκαντάδες (αν όχι χιλιάδες) συγγραφείς που τα βιβλία τους έχουν κάνει χαμηλές πωλήσεις και τα περισσότερα αντίτυπα έχουν καταλήξει είτε σε πολτοποίηση (η χειρότερη στιγμή στη συγγραφική καριέρα κάθε ανθρώπου) είτε σε πώληση με εξευτελιστικές τιμές σε κάποιο παζάρι βιβλίου (μειώνοντας και την αξία ενός έργου στα μάτια του πιθανού αναγνώστη).
Αναλύοντας, λοιπόν, αναλογικά την κατάσταση στο μοντέλο της αυτοέκδοσης και σε αυτό των συμβατικών εκδόσεων, τα best sellers είναι περίπου ίδια. Μάλιστα, στην οικογένεια των συγγραφέων μας υπάρχουν παραδείγματα βιβλίων που έχουν κάνει εκατοντάδες ή και χιλιάδες πωλήσεις σε διάρκεια 4ετίας και ακόμα περισσότερα που έχουν τη δυνατότητα και τη δυναμική (βάσει της αρχικής ζήτησης) να το πετύχουν.
Αυτό που μας διαφοροποιεί όμως είναι ότι ακόμα και στην περίπτωση των βιβλίων που δεν αποδεικνύονται best sellers, καταφέρνουμε να αποφύγουμε την πολτοποίηση ή τον εξευτελισμό τους με πώληση σε χαμηλές τιμές (1, 2 ή 3 ευρώ). Επίσης, καταφέρνουμε στη συντριπτική πλειοψηφία των συγγραφέων μας να τους οδηγήσουμε σε πλήρη απόσβεση της αρχικής τους επένδυσης, με αποτέλεσμα σύντομα να έχουν καταφέρει να εκδώσουν το έργο τους δίχως να έχουν χάσει καθόλου χρήματα.

Αυτό δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε με σιγουριά και  δεν θεωρούμε ηθικό να προβούμε σε τέτοιου είδους απόλυτα market-ίστικα συμπεράσματα.
Οπότε, η απάντηση είναι η εξής: αν υπάρχει άλλη ομάδα που αποτελείται από συγγραφείς που έχουν μάλιστα εκδώσει βιβλία μέσω διαφόρων εκδοτικών οίκων πριν ξεκινήσουν το δικό τους και έχουν δει τα κακώς κείμενα, με πλούσιες σπουδές σε Ελλάδα και εξωτερικό, με μεγάλη εμπειρία σε όλα τα εκδοτικά πόστα συμβατικών εκδοτικών οίκων, υψηλών ευρωπαϊκών standards αισθητικής και τυπογραφικής αρτιότητας στο σύνολο των βιβλίων που έχει εκδώσει, μία ομάδα που συμμετέχει αδιαλείπτως σε μεγάλα εκδοτικά events της χώρας μας, προσφέρει δίχως κόστος ενημέρωση (με προσωποποιημένες μελέτες έκδοσης) σε εκατοντάδες συγγραφείς κάθε χρόνο, στηρίζει έμπρακτα Έλληνες συγγραφείς (με δεκάδες εκδόσεις, συνεκδόσεις και συλλογικά έργα καλύπτοντας η ίδια το σύνολο της εκάστοτε επένδυσης), προσφέρει μία σειρά από υπηρεσίες δίχως κόστος για τους συγγραφείς της και έχει διαρκή παρουσία και ανάπτυξη για πάνω από 10 χρόνια (έχοντας φθάσει αισίως τους 900+ τίτλους), τότε ναι… δεν είμαστε οι μοναδικοί.
Αυτό όμως θα το κρίνετε εσείς, εφόσον έρθετε σε επαφή με τη δημιουργική μας ομάδα.