Ας μιλήσουμε για ποιοτικές εκδόσεις…

“Έχετε σκεφτεί ποτέ γιατί κάποια βιβλία δίνουν την αίσθηση της ποιοτικής έκδοσης (της “ακριβής”), ενώ κάποια άλλα αυτή του φθηνού βιβλίου; Μη γελιέστε, ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται σχεδόν πάντα αυτή την αίσθηση, ακόμα και αν δεν ξέρει τι ακριβώς είναι αυτό που την κάνει ποιοτική ή φθηνή…

Για φανταστείτε, λοιπόν, το δικό σας έργο να εκδιδόταν ως ένα… φθηνό βιβλίο, επηρεάζοντας έτσι και τη γνώμη των αναγνωστών για το περιεχόμενό του. Και πιστέψτε με, δεν είναι τόσο δύσκολο να συμβεί. Για να προστατευθείτε, λοιπόν, παρακάτω αναλύουμε κάποια από τα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν μία ποιοτική έκδοση, όπως την εννοούμε στα ατελιέ των εκδόσεων iWrite…”

Βαλάντης Ναγκολούδης
Co-Founder & General ManagerΕκδόσεις iWrite

Πολλά είναι τα σημεία που πρέπει να προσέξει μία δημιουργική ομάδα όταν εργάζεται για την έκδοση ενός τίτλου, μικρά δηλαδή σημεία που είναι ορατά μόνο στο έμπειρο μάτι ενός book designer που όμως συνδυαστικά συνθέτουν ένα ποιοτικό αποτέλεσμα (η αναζήτηση του “gestalt” όπως συνηθίζεται να λέγεται ανάμεσα σε σχεδιαστές).

Παρακάτω σας αναφέρουν ένα μικρό μέρος μόνο αυτών των σημείων, τα οποία αν προσεχθούν δύναται να αποτελέσουν την πρώτη βάση για μετέπειτα σωστή και δημιουργική εξέλιξη της διαδικασίας έκδοσης ενός τίτλου. Δεν είναι σε καμία περίπτωση αρκετά, όμως μπορούν να σας δώσουν μία αρκετά σημαντική αίσθηση για το τι συμβαίνει στα ενδότερα επιτυχημένων book design ateliers παγκοσμίως…

Ποιοτική έκδοση σημαίνει…

… καλαίσθητη και τεχνικά σωστή σχεδίαση εξωφύλλου

… ευανάγνωστο layout για το εσωτερικό του βιβλίου (τεχνικά και αισθητικά)

… σωστή ισορροπία και τοποθέτηση εικόνας και κειμένου

… ορθή επιλογή χαρτιού για ξεκούραστη ανάγνωση

… βιβλιοδεσία ευλύγιστη και ταυτόχρονα ανθεκτική

… ορθή και έξυπνη σχεδίαση της ράχης του βιβλίου

… συνειδητή επιλογή πλαστικοποίησης ή μη του εξωφύλλου

… επιλογή eye-catching τίτλου και έξυπνο στήσιμο αυτού

… στοιχεία της έκδοσης που την κάνουν ιδανική για promotion φωτογράφιση και εντυπωσιακή παρουσία σε social media και Μ.Μ.Ε.

Ας τα δούμε όμως όλα με τη σειρά…

Μελέτη Έκδοσης, Δίχως Κόστος!

Μην περιμένεις άλλο! Ζήτα τη δική σου μελέτη έκδοσης σήμερα…

Τα μυστικά ενός εξωφύλλου…

“Τι κάνει ένα εξώφυλλο καλό ή κακό; Πολλές φορές μας κάνουν αυτή την ερώτηση, πιστεύοντας ότι τα πάντα είναι θέμα αισθητικής. Η αλήθεια όμως, για έναν έμπειρο book designer, είναι ότι ένα καλό εξώφυλλο είναι μόλις 50% αισθητική και 50% τεχνική υπόθεση!Έχει τύχει πολλές φορές να δούμε ένα εξώφυλλο που θα μπορούσε να είναι πραγματικά όμορφο και επιτυχημένο, στο οποίο όμως τα χρώματα δεν είναι σωστά, δεν έχει “κοπεί” στα σημεία που έπρεπε, δεν έχει χρησιμοποιηθεί σωστό χαρτί ή σωστή μέθοδος πλαστικοποίησης κ.λπ.

Όλα τα παραπάνω λοιπόν έχουν να κάνουν με τη σωστή τεχνική σχεδίαση μίας μακέτας εξωφύλλου – οπισθοφύλλου, την οποία μπορεί να κάνει μόνο ένας επαγγελματίας book designer ώστε το τελικό βιβλίο που θα εκδοθεί να είναι το ίδιο (ή ακόμα καλύτερο) από αυτό που βλέπουμε στην οθόνη του υπολογιστή!”

Αντώνης Καρανάυτης
Chief DesignerΑτελιέ Εκδόσεων iWrite

Layout και ευχάριστη ανάγνωση…

“Το σημαντικότερο ίσως όλων σε μία έκδοση βιβλίου, είναι να μπορεί να διαβαστεί εύκολα… ευχάριστα. Πολύ το παραβλέπουν αυτό, βάζοντας ως στόχο τον εντυπωσιασμό με τη σελιδοποίηση ενός βιβλίου ή ακόμα χειρότερα, τη γρήγορη και “φθηνή” διεκπεραίωση μίας διαδικασίας που θα έπρεπε να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή.

Αποτέλεσμα; Πολλά βιβλία σήμερα να μην είναι ευχάριστα στην ανάγνωση, δημιουργώντας εκνευρισμό στον αναγνώστη, επηρεάζοντας έτσι και την κρίση του για τη συγγραφική ικανότητα του συγγραφέα.

Αν όμως η σελιδοποίηση ενός έργου γίνει σωστά, δύναται να ανεβάσει το επίπεδο σε όλη την έκδοση δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για θετικές κριτικές για το περιεχόμενό του! Τι σημαίνει, λοιπόν, “σωστή σελιδοποίηση”; Επιλογή ευανάγνωστης και ιδανικής για το έργο γραμματοσειράς, επιλογή σωστής αντίθεσης μεταξύ γραμμάτων και background, επιλογής ιδανικού είδους χαρτιού (ώστε να μη γυαλίζει κάτω από τον ήλιο ή από κάθε είδους πηγής φωτός), σωστές αποστάσεις του κειμένου από τις άκρες της σελίδας και από τη ράχη του βιβλίου και άλλα πολλά…”

Λυδία Χατζημάρκου
Senior Designer, Ατελιέ Εκδόσεων iWrite

Η ουσία είναι στην ισορροπία…

“Η ύπαρξη εικόνας ή γραφικών στοιχείων σε ένα βιβλίο, αν μη τι άλλο, είναι κάτι θετικό, μιας και μπορεί να προσδώσει επιπλέον αξία στο τελικό βιβλίο. Μία απλή προσθήκη, όμως, δεν είναι αρκετή και αν δεν γίνει σωστά μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Τι εννοώ; Όταν σελιδοποιείς ένα κείμενο, τα λάθη που μπορείς να κάνεις δεν είναι πολλά. Αν, όμως, προσθέσεις εικόνες δίπλα στο κείμενο, ο ερασιτεχνισμός είναι πολύ πιο εύκολο να εμφανιστεί εκεί που δεν το περιμένεις. Για τον λόγο αυτό, η ισορροπία μεταξύ εικόνας και κειμένου είναι το Α και το Ω. Είναι αυτό που δίνει την αίσθηση της ποιότητας ή, από την άλλη, της προχειροδουλειάς. Επιπλέον, θέλει ιδιαίτερη προσοχή στη σωστή χρήση του ασπρόμαυρου ή του έγχρωμου ανάλογα με το βιβλίο, την ύπαρξη επαρκών bleed και ξεκάθαρων σημείων κοπής σε κάθε σελίδας και άλλα πολλά.

Αν επομένως δεν μπορείς να επιτύχεις την πολυπόθητη αυτή ισορροπία και δεν υπάρχει εμπειρία στο τεχνικό κομμάτι, τότε καλύτερα να μη χρησιμοποιήσεις εικόνες. Από την άλλη, αν είσαι σε θέση να επιτύχεις όλα τα παραπάνω, τότε το βιβλίο σου θα ανέβει 2-3 επίπεδα πάνω…”

Γιάννης Ερμείδης
Senior DesignerΑτελιέ Εκδόσεων iWrite

Η ποιότητα του χαρτιού…

“Έχετε σκεφτεί ποτέ γιατί κάποια βιβλία αντέχουν στον χρόνο; Γιατί κάποια ξεφυλλίζονται εύκολα ή κάποια άλλα αφήνουν σημάδια μελανιού στα χέρια; Γιατί κάποια μυρίζουν άσχημα ή άλλα έχουν αυτή τη μαγευτική οσμή παλαιού χαρτιού;

Η ορθή επιλογή χαρτιού αποτελεί βασικότατο κομμάτι σε κάθε έκδοση και δυστυχώς στην Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται όπως θα έπρεπε. Ως επί το πλείστον, η επιλογή χαρτιού στις εκδόσεις γίνεται βάσει διαθεσιμότητας και κυρίως… τιμής. Και το τελευταίο αποκτάει ιδιαίτερη σημασία αν σκεφτούμε ότι σήμερα η αγορά έχει κατακλυστεί από χαμηλής ποιότητας χαρτί προερχόμενο από ασιατικές χώρες.

Κάθε εκδοτική ομάδα που σέβεται τον εαυτό της, όπως θέλουμε να πιστεύουμε στο iWrite, πρέπει να δώσει τη δέουσα σημασία στην επιλογή αυτή. Προσωπικά, όταν καλούμαστε να επιλέξουμε, οι απαιτήσεις μας είναι μεγάλες. Έτσι, χρησιμοποιούμε σχεδόν αποκλειστικά ιταλικής προέλευσης χαρτί, από ανακυκλώσιμα δάση, σε ιδανικό βάρος (από 85 έως 170 γραμμάρια για το εσωτερικό), με την κατάλληλη υφή ώστε να αποφεύγεται το γυάλισμα κάτω από οποιασδήποτε φύσεως πηγή φωτός και άλλα πολλά. Αναζητήστε τα βιβλία μας και θα καταλάβετε τη διαφορά…”

Βαλάντης Ναγκολούδης
Co-Founder & General ManagerΕκδόσεις iWrite

Βιβλιοδεσία, ευλύγιστη και ανθεκτική…

“Όντας αμετανόητοι βιβλιοφάγοι, έχουν περάσει από τα χέρια μας χιλιάδες βιβλία. Πολλά εξ αυτών δεν άντεξαν στο πέρασμα του χρόνου, ενώ από την άλλη συναντήσαμε και βιβλία εξαιρετικά ανθεκτικά αλλά ταυτόχρονα… αδιάβαστα! Τι εννοώ; Πολλές φορές, στην προσπάθεια να αντέξει ένα βιβλίο στον χρόνο, ο εκδότης πέφτει στο λάθος να χρησιμοποιήσει πολύ σκληρή βιβλιοδεσία κάνοντας το ξεφύλλισμα ενός βιβλίου αδύνατο. Στο άλλο άκρο, για λόγους ευλυγισίας ή κυρίως οικονομίας, οι σελίδες πολλών τίτλων αρκετές φορές ξεκολλάνε μετά από λίγες ημέρες.

Το παν είναι η ισορροπία, για ακόμα μία φορά. Στις εκδόσεις μας έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα ειδικό κράμα κόλλας, ώστε να είναι ταυτόχρονα ανθεκτική, αλλά και να μη χάνει την ευλυγισία του το βιβλίο. Οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται στα βιβλία που βγαίνουν από τις τυπογραφικές μας μονάδες είναι διαρκείς, εξασφαλίζοντας έτσι άρτιο αποτέλεσμα σε όλες τις εκδόσεις μας!”

Γιώργος Ιωαννίδης
Ποιοτικός Έλεγχος ΒιβλίωνΕκδόσεις iWrite

Ένα βιβλίο πρέπει να ξεχωρίζει παντού…

“Σχεδόν πάντα, δίνουμε υπερβολικά μεγάλο χρόνο στο εξώφυλλο, ξεχνώντας εξίσου σημαντικές μικρές λεπτομέρειες. Τι θέλω να πω; Σκεφτείτε αυτό… σε ένα βιβλιοπωλείο, πώς θα φιλοξενείται το βιβλίο σας τον περισσότερο καιρό; Σαφώς και κάποια περίοδο θα είναι σε περίοπτη θέση, μακάρι για αρκετούς μήνες, όμως σε βάθος χρόνων πού πιστεύετε ότι θα βρίσκεται; Στα ράφια φυσικά, δίπλα σε άλλα βιβλία. Θα φαίνεται λοιπόν το εξώφυλλό του; Σαφώς και όχι, θα φαίνεται όμως η ράχη του!

Και μία σωστά σχεδιασμένη ράχη, μπορεί να ξεχωρίσει το έργο σας από τα υπόλοιπα ενός βιβλιοπωλείου. Το μόνο που χρειάζεται είναι δημιουργικό πνεύμα, γνώση της ψυχολογίας των χρωμάτων και εμπειρία στον εκδοτικό χώρο. Και στο iWrite όλα αυτά υπάρχουν άφθονα…”

Αντώνης Καραναύτης
Chief DesignerΑτελιέ Εκδόσεων iWrite

Βιβλίο και προώθηση…

“Μπορεί να μην το γνωρίζουν πολλοί, αλλά ορισμένα βιβλία είναι ιδανικά για μία θεματική φωτογράφιση ή συνέντευξη, για μία τηλεοπτική παρουσίαση ή διαδικτυακή αναφορά. Έχουν δηλαδή την ικανότητα να οδηγήσουν σε εντυπωσιακές εικόνες μέσα σε λίγη ώρα, κάνοντας τη ζωή των δημοσιογράφων ή των ανθρώπων που θέλουν να προβάλλουν τη δουλειά μας εύκολη και ευχάριστη.

Και δεν εννοώ μόνο το περιεχόμενο… μιλάω για το πώς σχεδιάστηκε το εξώφυλλο, τι χαρτί χρησιμοποιήθηκε (ώστε να “γράφει στο γυαλί”), τι χρώματα επιλέχθηκαν κ.λπ. Είναι πολλά αυτά που πρέπει να έχει κατά νου μία εκδοτική ομάδα ώστε τα βιβλία της να είναι ιδανικά, όταν μιλάμε για προβολή τους σε Internet, έντυπα και τηλεόραση. Και στο iWrite, όλα τα παραπάνω είναι πλέον κτήμα μας…”

Μηνάς Παπαγεωργίου
Public Relations ManagerΕκδόσεις iWrite

Μελέτη Έκδοσης, Δίχως Κόστος!

Μην περιμένεις άλλο! Ζήτα τη δική σου μελέτη έκδοσης σήμερα…