Ανδρέα Ανδρέου
Βερεγγάρια, Το Ξενοδοχείο των Βασιλιάδων – μελέτη

| Οικογένεια Συγγραφέων του iWrite

Πόσο σημαντική είναι η συγγραφή για εσένα;
Σε μια επιστολή του ο Ρώσος συγγραφέας Τσέχοφ γράφει για τους συγγραφείς ότι γράφουν επειδή κάποιοι τους κλείνουν τις πόρτες και δεν έχουν πού αλλού να πάνε. Η Κύπρια συγγραφέας / δημοσιογράφος Ελίτα Μιχαηλίδου δήλωσε ότι “γράφεις γιατί πρέπει να επικοινωνήσεις τις αλήθειες σου, γιατί αλλιώς δεν γίνεται”. Η συγγραφή είναι διέξοδος. Για μένα το γράψιμο είναι δύναμη. Είναι δημιουργία, λύτρωση και απελευθέρωση… Είναι μέρος του εγώ μου. Νομίζω πως λίγο ή πολύ όλοι είμαστε συγγραφείς. Κάποιοι γεννιόμαστε με το ταλέντο. Κάποιοι το αποκτάμε στη συνέχεια. Είναι στο χέρι μας να το εξελίξουμε. Πιστεύω πως ο καθένας έχει έστω και μια σπουδαία ιστορία να πει. Αν πιστέψει στη σημασία της, μπορεί να κάνει θαύματα.

Αν όντως ο κάθε άνθρωπος έχει εκ γενετής ταλέντα, τότε το δικό μου είναι αυτό της συγγραφής. Θυμάμαι πως από την πρώτη τάξη του δημοτικού, κρατούσα με τις ώρες το βιβλίο της ανάγνωσης και χανόμουν μέσα στα κείμενα και τις εικόνες.

Κάπου στην τετάρτη τάξη ξεκίνησα να διαβάζω λογοτεχνικά βιβλία. Ήταν τότε που ανακάλυψα τη μαγεία της γραφής. Ήταν τότε περίπου που ξεκίνησα την απόπειρα να γράψω το πρώτο μου βιβλίο – στην έκτη δημοτικού. Θυμάμαι πως σκέφτηκα τον τίτλο πριν καν ξεκινήσω να το γράφω. “Περιπέτεια στη θάλασσα του Πεκίνο”. Όταν συνειδητοποίησα ότι το Πεκίνο δεν έχει θάλασσα, το αντικατέστησα με μια μικρή παραθαλάσσια πόλη που βρήκα στον άτλαντα! Έγραψα κάπου στις 100 σελίδες τις οποίες δυστυχώς έχασα. Αυτή ήταν η αρχή. Η συγγραφή πάντα ήταν στο πίσω μέρος του μυαλού μου. Στα 15-16 μου ξεκίνησα να γράφω το επόμενο μου βιβλίο που είχε ως πρότυπο τον Χάρι Πότερ – η αγαπημένη μου σειρά βιβλίων. Έφτασε κάπου στις 150 σελίδες. Αυτό ευτυχώς είναι καλά φυλαγμένο στη βιβλιοθήκη μου και ελπίζω πως μια μέρα θα το τελειώσω. Στα 18 μου ξεκίνησα να γράφω την ιστορία του Βερεγγάρια. Τρίτη απόπειρα και καρποφόρα.

“Αναμφίβολα το iWrite είναι χρυσή επιλογή. Ήταν κάπως καρμικό νομίζω. Χρόνια πριν ξεκίνησα να διαβάζω ένα ελληνικό περιοδικό, ένας από τους αρθρογράφους του οποίου ήταν ο αγαπημένος μου. Όταν ξεκίνησα να δραστηριοποιούμαι διαδικτυακά για να ευαισθητοποιήσω τον κόσμο για το ξενοδοχείο Βερεγγάρια, “όλως τυχαίως” με προσέγγισε και μου ευχήθηκε καλή τύχη. Λίγους μήνες πριν ολοκληρώσω το βιβλίο μου, το άτομο αυτό έγινε συνιδρυτής ενός εκδοτικού οίκου”.

Πώς αισθάνθηκες όταν εξέδωσες το βιβλίο σου;
Το αίσθημα ήταν απερίγραπτο. Δεν μπορώ να το (περι)ορίσω μέσα σε μια λέξη. Ένιωσα ότι οι σκέψεις μου, μια μεγάλη μου αγάπη, ένα μέρος από το πνεύμα μου, πήρε σάρκα και οστά. Η έκδοση ενός βιβλίου για τον συγγραφέα του είναι κάτι σαν τη γέννα ενός παιδιού. Για μήνες το έπαιρνα καθημερινά στα χέρια μου, το φυλλομετρούσα, το μυριζόμουν, το χάιδευα. Ένα βιβλίο είναι ένας τέλειος συνδυασμός ύλης και πνεύματος. Πνεύμα πάνω στην ύλη. Σκέψεις αποτυπωμένες στο χαρτί. Δημιουργία από το τίποτα. Ένιωσα ότι έχω δυνάμεις. Ότι μπορώ να υλοποιήσω τα όνειρά μου, άμα παθιάζομαι μαζί τους.

Γιατί πιστεύεις ότι έκανες τη σωστή επιλογή με το iWrite.gr
Αναμφίβολα το iWrite είναι χρυσή επιλογή. Ήταν κάπως καρμικό νομίζω. Χρόνια πριν ξεκίνησα να διαβάζω ένα ελληνικό περιοδικό, ένας από τους αρθρογράφους του οποίου ήταν ο αγαπημένος μου, γιατί καταπιανόταν με θέματα που με ενδιέφεραν. Με συνεπήρε και το γεγονός ότι ήταν νεαρός σε ηλικία – μόνο μερικά χρόνια μεγαλύτερός μου. Όταν ξεκίνησα να δραστηριοποιούμαι διαδικτυακά για να ευαισθητοποιήσω τον κόσμο για το ξενοδοχείο Βερεγγάρια, “όλως τυχαίως” με προσέγγισε και μου ευχήθηκε καλή τύχη. Βρήκαμε ενδιαφέρον ο ένας τον άλλο. Ξεκινήσαμε να επικοινωνούμε. Ένα χρόνο αργότερα, λίγους μήνες πριν ολοκληρώσω το βιβλίο μου, το άτομο αυτό έγινε συνιδρυτής ενός εκδοτικού οίκου.

Δεν μπήκα καν στην διαδικασία να ψάξω έντονα για εκδοτικό οίκο. Η εμπιστοσύνη και η βοήθεια που είχα από τον Νικόλαο Κουμαρτζή ήταν τόσο έντονη που χωρίς ιδιαίτερη σκέψη με έκανε να θέλω να γίνω μέλος αυτής της συγγραφικής οικογένειας που έκανε τα πρώτα της βήματα στον χώρο.

Δεν είναι μόνο αυτό βέβαια. Ακόμα και αν δεν γνωριζόμασταν με τον Νικόλαο, είμαι σίγουρος ότι το iWrite θα ήταν η επιλογή μου. Τα απίστευτα χαμηλά κόστη σελιδοποίησης και έκδοσης, η δυνατότητα έκδοσης όσων αντιτύπων επιθυμεί ο συγγραφέας (και του επιτρέπει η οικονομική του κατάσταση), η φιλοσοφία πίσω από την ίδρυση του εκδοτικού οίκου, η κατανόηση στις ανησυχίες μου ως συγγραφέας, η απουσία πολύπλοκων διαδικασιών που έχουν μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι που συχνά παραποιούν το πρωτότυπο κείμενο του συγγραφέα για εμπορικούς λόγους και πολλά άλλα, αναμφίβολα καθιστούν το iWrite ως κάτι το ξεχωριστό στον χώρο της έκδοσης βιβλίων.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ την αφοσίωση της εταιρείας στο βιβλίο μου, τη διαλλακτικότητά τους, την επιμονή τους με τις «ιδιοτροπίες» μου και το γεγονός ότι η τελειομανία μου ήταν γι’ αυτούς ευχαρίστηση και όχι μπελάς. Ο τρόπος προσέγγισης ήταν φιλικότατος αλλά παράλληλα εξαιρετικά επαγγελματικός ενώ το αποτέλεσμα με άφησε απόλυτα ικανοποιημένο. Κατ’ ακρίβεια πήρα στα χέρια μου πολύ περισσότερα από όσα τολμούσα να ονειρευτώ. Όντας ονειροπόλος, αυτό νομίζω τα λέει όλα.

Χάρη στο iWrite, το έργο μου έχει εκδοθεί και κυκλοφορεί σε εκατοντάδες αντίτυπα, τόσο σε ολόκληρη την Κύπρο όσο και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας που έφτιαξε η εταιρεία. Χαίρομαι που βλέπω αυτή τη συγγραφική οικογένεια να μεγαλώνει βδομάδα με βδομάδα και να αποκτά στους κόλπους της αξιόλογα άτομα. Είμαι περήφανος που είμαι και εγώ μέλος του iWrite και τους ευχαριστώ από καρδιάς. Ανυπομονώ για την επόμενή μας συνεργασία.