Δέσποινα Κληρονόμου
Ποιο είναι το αστέρι σου;

| Οικογένεια Συγγραφέων του iWrite

Πόσο σημαντική είναι η συγγραφή για εσένα;

Η αλήθεια είναι ότι δεν ανήκω στην ομάδα των «κατ’ επάγγελμα» συγγραφέων και δεν γράφω για να δώσω διέξοδο στον ελεύθερο χρόνο μου. Γράφω μονάχα όταν έχω να μοιραστώ κάτι που είναι απόρροια εμπειριών και βιωματικής ζωής. Όταν αυτό το κάτι έχει ωριμάσει και μπορεί να φανεί χρήσιμο στους συνοδοιπόρους μου. Γι’ αυτό και όταν δημιουργώ ένα βιβλίο, είναι σαν να γεννάω την ίδια μου την ψυχή. Το παιδί αυτό εκδηλώνεται όταν έχει ολοκληρωθεί η βιωματική εγκυμοσύνη και αυτό δεν είναι κάτι που το αποφασίζω ή το κρίνω εγώ, αλλά μια δύναμη μέσα μου που ξεκλειδώνει το συγγραφικό κανάλι μέχρι τη γέννα. Ύστερα, η ίδια δύναμις σφραγίζει την πύλη και πάλι σωπαίνει.
Η συγγραφή λοιπόν για μένα είναι μια μυητική, προσωπική διαδικασία που επειδή μου προκύπτει απρόβλεπτα πάντα με ξαφνιάζει, με εκπλήσσει και με συναρπάζει όταν συμβαίνει.

“Έχοντας την πείρα της συνεργασίας των κλασικών εκδοτικών οίκων που ήταν από αδιάφορη έως και λίγο τραυματική θα έλεγα, είχα αποφασίσει να μην ξαναεκδώσω εργασία μου. […] Ένιωσα ότι εκτός από την εμπορική συνεργασία, ο συγγραφέας για την ομάδα της iWrite ήταν ένας συνεργάτης και συνοδοιπόρος στον κόσμο του πνεύματος. […]  Εύχομαι σε όλους τους συγγραφείς να τύχουν μιας τέτοιας συνεργασίας”.

Πώς αισθάνθηκες όταν το βιβλίο σου εκδόθηκε και το έπιασες για πρώτη φορά στα χέρια σου;

Το βιβλίο εκδόθηκε στη Θεσσαλονίκη και η πρώτη που το έπιασε στα χέρια της σαν μαία, ήταν μια φίλη μου, η Κατερίνα, που έκανε αγώνα δρόμου για να βρεθεί στα γραφεία της iWrite ακριβώς την ώρα που το παιδί μου θα εμφανιζόταν στον κόσμο μας. Μέχρι να μου τηλεφωνήσει, το βλέμμα μου είχε καρφωθεί στο ρολόι και στο τηλέφωνο. Ένιωθα αδημονία και αγωνία. Ησύχασα μόνον όταν την άκουσα να μου διαβάζει γεμάτη συγκίνηση, ένα απόσπασμα από το βιβλίο που κρατούσε στα χέρια της. Σε δυο μέρες, που το βιβλίο έφτασε στην Αθήνα και το πήρα στα δικά μου χέρια, είχα προλάβει να γαληνέψω. Θυμάμαι το κοίταξα, το φίλησα και το ακούμπησα στην καρδιά μου. Ήταν σαν να αγκάλιαζα κομμάτι της ψυχής μου. Πώς να περιγραφεί η ηρεμία και η γαλήνη; Μόνο σαν αίσθηση σιγουριάς και πληρότητας.

Γιατί πιστεύεις ότι έκανες τη σωστή επιλογή με το iWrite.gr;

Έχοντας την πείρα της συνεργασίας των κλασικών εκδοτικών οίκων που ήταν από αδιάφορη έως και λίγο τραυματική θα έλεγα, είχα αποφασίσει να μην ξαναεκδώσω εργασία μου. Έριξα μια γρήγορη ματιά στην αγορά της αυτοχρηματοδοτούμενης έκδοσης, αλλά και πάλι το πάγωσα μέσα μου. Μέχρι που μια φίλη, συγγραφέας επίσης, μου έστειλε τη διεύθυνση της iWrite, στην οποία έπεσε τυχαία επάνω της. Ειλικρινά δεν ξέρω τι με έκανε να μπω στην ιστοσελίδα της και να επικοινωνήσω αμέσως τηλεφωνικά με τον κ. Ιωαννίδη.
Είχα παντελή άγνοια της εκδοτικής διαδικασίας και ήμουν γεμάτη απορίες. Έτσι χρειάστηκε να του τηλεφωνήσω πάρα πολλές φορές μέχρι να μπω στο πνεύμα. Μου έκανε πραγματικά μεγάλη εντύπωση ότι και ο κ. Ιωαννίδης και οι λοιποί συνεργάτες του, ήταν πάντα πρόθυμοι να ασχοληθούν με την άγνοιά μου χωρίς να προσπαθούν, ούτε για μια στιγμή, να με εξασφαλίσουν ως πελάτη τους. Ένιωσα ότι εκτός από την εμπορική συνεργασία, ο συγγραφέας για την ομάδα της iWrite ήταν ένας συνεργάτης και συνοδοιπόρος στον κόσμο του πνεύματος.
Έτσι, αποφάσισα να εμπιστευτώ το πόνημά μου στα χέρια τους. Δεν διαψεύστηκα, το αντίθετο μάλιστα. Διαπίστωσα ότι έχουν συνέπεια λόγων και πράξεων και ότι τον συγγραφέα εξακολουθούν να τον στηρίζουν πρόθυμα και να τον υποστηρίζουν ακόμη και μετά την έκδοση του βιβλίου του.
Εύχομαι σε όλους τους συγγραφείς να τύχουν μιας τέτοιας συνεργασίας.

Οι πρώτες σου εντυπώσεις από το “ταξίδι” του βιβλίου σου, που μόλις άρχισε;

Το βιβλίο έκανε γερά και σταθερά τα πρώτα του βήματα στον κόσμο.
Με χαροποιούν τα σχόλια των αναγνωστών και ο προβληματισμός που τους έχει δημιουργηθεί… Δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι το βιβλίο ξεδίπλωσε μπροστά τους ένα κόσμο που δεν ήξεραν καν ότι υπάρχει. Άλλοι πάλι, ότι τους έδωσε απαντήσεις σε καίρια ερωτήματά τους. Οι περισσότεροι νιώθουν την ανάγκη να το διαβάσουν πάλι και πάλι και όλοι είναι ευχαριστημένοι που τα μηνύματά του είναι απλά δοσμένα.
Από την μέχρι τώρα πορεία του και τον ενθουσιώδη απόηχο της επίσημης παρουσίασής του την 1η Δεκέμβρη στην Αθήνα (το 2014), μόνο χαρούμενη και ευγνώμων μπορώ να νιώθω που το βιβλίο μου έτυχε τέτοιας ψυχικής αποδοχής και έχει ήδη φανεί χρήσιμο στους συνοδοιπόρους μου.