Ψυχολογία / Προσωπική ανάπτυξη

Τα μυστικά για να πάρεις τον έλεγχο της ζωής σου!

μυστικά για να πάρεις τον έλεγχο της ζωής σου
μυστικά για να πάρεις τον έλεγχο της ζωής σου
Παρακάτω αναφέρονται κάποιοι τρόποι που, αφού αποφασίσετε να πάρετε τη ζωή στα χέρια σας και µαζί την ελευθερία και την ευθύνη που της αναλογεί, θα σας βοηθήσουν να χαράξετε τη δική σας πορεία!

 

  • Προσπαθήστε να διαχωρίσετε τις πραγµατικά δικές σας επιθυµίες και ανάγκες, από αυτές που νοµίζετε ότι είναι δικές σας, αλλά στην πραγµατικότητα τις έχετε υιοθετήσει από άλλους. Αν και ακούγεται απλό, είναι αρκετά δύσκολο στην πράξη, καθώς πολλές σκέψεις µπορεί να διαµορφωθούν βάσει των κοινωνικών, επαγγελµατικών και οικογενειακών προτύπων, εµποδίζοντάς σας να αναγνωρίσετε τι είναι δικό σας και τι όχι.
  • Για να µπορέσετε να δείτε τι πραγµατικά θέλετε να κρατήσετε και τι όχι, προσπαθήστε να αναγνωρίσετε το συναίσθηµα που βιώνετε σε µια κατάσταση, απόφαση ή συµπεριφορά. Αν αντλείτε προσωπική χαρά και ικανοποίηση, (για εσάς) και όχι για να την αποδοχή και έγκριση από τους άλλους, πιθανότατα να καλύπτετε δικές σας ανάγκες. Πολλές φορές έχετε νιώσει ότι δεν είστε καλός σε κάτι ή έχετε χάσει την εµπιστοσύνη στον εαυτό σας, µετά από κάποια κατάσταση που δεν είχε το επιθυµητό αποτέλεσµα.
  • Να θυµάστε ότι η έλλειψη εµπιστοσύνης στον εαυτό σας δε σηµαίνει απαραίτητα και έλλειψη ικανοτήτων. Αναγνωρίστε αν αυτό που δεν πετύχατε, έχει να κάνει µε µη ρεαλιστικές προσδοκίες ή µε παράλογες πεποιθήσεις που υιοθετήσατε από άλλους και δοκιµάστε να δείτε και την άλλη πλευρά των πραγµάτων, αντί δηλαδή να εστιάσετε στην αποτυχία, σκεφτείτε τι µάθατε από αυτή την εµπειρία για τον εαυτό σας και πώς µπορείτε να χρησιµοποιήσετε αυτή τη γνώση στο µέλλον προς δικό σας όφελος. Καταλάβετε ότι κάνεις δεν είναι τέλειος και κατά συνέπεια ούτε και εσείς.
  • εν µπορείτε να είστε καλοί σε όλα, δεν είναι απλά ανθρώπινο. Εντοπίστε λοιπόν τα δυνατά σας σηµεία, και αποδεχτείτε τον εαυτό σας όπως πραγµατικά είναι. Κάνετε τον προσωπικό σας απολογισµό, βρείτε τα δυνατά σας στοιχεία και προσπαθήστε να ελίσσεστε µε τέτοιο τρόπο, που να χρησιµοποιείτε τις δεξιότητες και τις ικανότητές σας. Αντίστοιχα αναγνωρίστε αυτά που θεωρείτε ελαττώµατα και δείτε τι δυνατότητα εξέλιξης έχετε σε αυτά.
  • Μέσα από τα λάθη µπορείτε να µάθετε πώς αλλιώς θα µπορούσατε να είχατε συµπεριφερθεί, τι άλλη επιλογή θα µπορούσατε να είχατε κάνει και σε ποιο βαθµό είσαστε διατεθειµένοι να αλλάξετε ή όχι µια συµπεριφορά. Προσπαθήστε να αποφεύγετε να γενικεύετε τις καταστάσεις. Μια αποτυχία, ειδικά σε ένα τοµέα που δεν είστε αρκετά καλός ή µία ασυµφωνία µε κάποιον συγγενή, συνάδελφο ή άλλο σηµαντικό άνθρωπο, δεν αποτελεί απόδειξη ότι είστε ανίκανος, αποτυχηµένος ή κακός.

 

Το παρόν κείμενο είναι απόσπασμα από το βιβλίο αυτοβελτίωσης «Γίνε το καλύτερο που μπορείς» 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα 

Ο Μάριος Σκιαδάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Τελείωσε το Γενικό Λύκειο και συνέχισε τις σπουδές του στο Red Bridge College στο Λονδίνο. Είναι κάτοχος του Diploma in Therapeutic Counseling Level 5 Pearson BTEC με αριθμό μητρώου GE11744 και εμπνευστής του προγράμματος αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης Be Better (www.bebetter.gr).

Συμμετέχει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Master of Science in Person Centered Counselling & Psychotherapy του Πανεπιστημίου University of Strathclyde της Γλασκώβης. Έχει παρακολουθήσει και συμμετάσχει σε σεμινάρια με θέματα όπως Διαταραχές λήψης τροφής, Διάγνωση ψυχοπαθολογίας, Ψυχοσεξουαλικές Διαταραχές και παραφιλίες, διάγνωση και θεραπευτική παρέμβαση, Γνωσιακή και Συμπεριφορική θεραπευτική παρέμβαση, Εκπαίδευση στο DSM -5 κ.ά. Παράλληλα προσφέρει εθελοντική εργασία σε ομάδες προσωπικής ανάπτυξης γονέων.