iWrite for kids

Η διαφορετικότητα μπορεί να εξηγηθεί και από το παιδικό βιβλίο!

παιδικό βιβλίο διαφορετικότητα

Μπορεί ένα παιδικό βιβλίο να εισάγει στα παιδιά έννοιες όπως η διαφορετικότητα; Η Αλίκη Ουρομίδου, λέει ένα μεγάλο “ναι” μέσα από το βιβλίο «Οι ξεχωριστοί φίλοι του Άλκη».

Τι είναι η συμπερίληψη;

Η ομαλή συνύπαρξη όλων των ατόμων στο κοινωνικό σύνολο, χωρίς διακρίσεις πρέπει να είναι ο στόχος της σημερινής κοινωνίας μας. Αυτό ακριβώς είναι που πρεσβεύει ο όρος της ‘συμπερίληψης’ που όλο και συχνότερα γίνεται θέμα προς συζήτηση, ιδίως των τομέων της παιδείας και του κοινωνικού συνόλου γενικά.

Η ισότητα και η κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί δικαίωμα όλων των ανθρώπων ανεξαιρέτως. Ωραία! Μάθαμε την έννοια της συμπερίληψης, αλλά τι γίνεται στην πραγματικότητα; Γίνεται πράξη της συμπερίληψης; Και αν ναι, με ποιόν τρόπο; Εμείς ως απλοί άνθρωποι είμαστε ικανοί να αποδεχτούμε την διαφορετικότητα; Ναι! Και πάλι ΝΑΙ! Όλα τα μπορούμε αρκεί να το θελήσουμε. Αρκεί να υπάρχει κάποιος όπου μπορεί να μας παρέχει μια σωστή ενημέρωση και μάλιστα από μικρή ηλικία.

Η αξία της ενσυναίσθησης στο παιδικό βιβλίο

Όχι για να τρομάξουμε τα παιδιά μας, αλλά το αντίθετο. Να τα εφοδιάσουμε με γνώση, με ενσυναίσθηση, με καλοσύνη, με υπομονή και επιμονή. Να μάθουν την διαφορετικότητα, να αγαπήσουν τις αδυναμίες τους, να φροντίζουν τον συνάνθρωπο τους. Να μιλούν με ευγένεια και να πράττουν με θάρρος.

Και όλα αυτά φανταστείτε πως χωρούν σε ένα βιβλίο. Το παιδικό παραμύθι αποτελεί την τέλεια ευκαιρία ενημέρωσης και διάδοσης όλων των γνώσεων. Ένα παιδικό παραμύθι είναι τόσο ισχυρό που έχει την ικανότητα να αγγίζει τα μυαλά μικρών, αλλά γιατί όχι και μεγάλων, τόσο τρυφερά και ταυτόχρονα τόσο ουσιαστικά. Σκέψεις, φαντασία, πληροφορία, κίνητρα, χρώματα είναι μερικές λέξεις κλειδιά που χαρακτηρίζουν ένα καλό παραμύθι. Πόσο μάλιστα όταν αυτό το παραμύθι γράφεται για να περάσει μηνύματα πάνω στην συμπερίληψη των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Ο Άλκης και οι ξεχωριστοί του φίλοι

Αυτή ήταν και η πηγή της έμπνευσης μου για την συγγραφή ενός τέτοιου παιδικού παραμυθιού. Ένα παραμύθι στο οποίο θα γίνεται αναφορά σε μια παρέα παιδιών με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ικανότητες, που στόχος τους είναι να περάσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους όσο πιο όμορφα είναι δυνατόν. Μια πραγματικά ανάλαφρη ιστορία, με ωραίες στιγμές και ωραίες εικόνες. Ο καθένας τους ξεχωριστός με τις δικές του ιδιαιτερότητες, δίνει το λιθαράκι του στην κοινωνία που ζούμε. Μαθαίνουμε τα χαρακτηριστικά τους, τις δυνατότητές τους, τις αδυναμίες τους και ενημερωνόμαστε για την αγάπη και την υποστήριξη που ζητούν μονάχα από εμάς.

Το παιδικό παραμύθι, «Οι ξεχωριστοί φίλοι του Άλκη», από τις εκδόσεις iwrite αποτελεί την τέλεια ευκαιρία να καθίσουμε τα παιδιά μας, τους μαθητές μας, τα ανίψια μας, φίλους και αγαπημένους, ώστε να ακούσουν για μια στιγμή και να πληροφορηθούν, να αναλογιστούν, ίσως και να μπορούν να βοηθούν ώστε όλοι μαζί να μεγαλώσουμε μια νέα γενιά παιδιών τόσο κοντά στην ανθρώπινη φύση μας που είναι η ενσυναίσθηση, όσο και στην ευρηματικότητα νέων τρόπων που θα καθιστούν την καθημερινότητα των ατόμων αυτών καλύτερη και ασφαλέστερη.

Μην ξεχνάτε ποτέ: το ζητούμενο είναι η αγάπη και η κατανόηση που επιθυμούν από όλους εμάς. Να έχουμε ανοιχτή την καρδιά μας και ας αγκαλιάσουμε την διαφορετικότητα.

-Αλίκη Ουρομίδου,

Συγγραφέας παιδικών βιβλίων

 

Ψάχνεις το ιδανικό παιδικό βιβλίο που μιλάει για τη διαφορετικότητα αλλά και για πάσης φύσεως κοινωνικά ζητήματα; Είσαι στο σωστό μέρος!

 

-10%
παιδικό βιβλίο, ειδική αγωγή, οι ξεχωριστοί φίλοι του Άλκη, Εκδόσεις iWrite
Προσθήκη στο καλάθι
Κλείσιμο

Οι ξεχωριστοί φίλοι του Άλκη

Μια παρέα παιδιών με ξεχωριστές ικανότητες!

book
11.90  10.70 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *