Ψυχολογία / Προσωπική ανάπτυξη

Εσύ θέλεις να ζεις μια ζωή με πάθος;

ζωή με πάθος

Ζωή με πάθος

Πάθος… Λέξη που το άκουσμα της προκαλεί ποικίλα και αντιφατικά συναισθήματα. Συναισθήματα ενθουσιασμού, αδημονίας, παράδοσης ή άρνησης, εγκράτειας, αποστροφής… Και αναρωτιέμαι πόσο διατεθειμένοι είμαστε να βιώσουμε, να νιώσουμε και να απολαύσουμε στιγμές ή περιόδους πάθους;

Τείνουμε να εστιάζουμε το πάθος στην ερωτική μας ζωή. Όμως ποιο δημιούργημα, ποια καινοτομία και ποιο νέο εγχείρημα ολοκληρώθηκε με την απουσία του πάθους; Είτε αυτό πρόκειται για ερωτική σχέση, είτε για ανακάλυψη, είτε για την συγγραφή ενός βιβλίου είτε ακόμη και για την έναρξη μίας νέας επαγγελματικής δραστηριότητας.

Πάθος σημαίνει φαντασία πέρα από τα όρια της λογικής που προστάζει η «καθώς πρέπει στάση», Πάθος σημαίνει ρουφάω την στιγμή και δημιουργώ σαν να μην υπάρχει αύριο, Πάθος σημαίνει νιώθω τον πόνο στο μεδούλι μου, Πάθος σημαίνει παραγκωνίζω την αίσθηση της ασφάλειας, και τέλος Πάθος σημαίνει Ζω!!!

Στο πάθος εμπλέκονται 2 ενέργειες και ταυτόχρονα αξίες ζωής: ο ενθουσιασμός και η αφοσίωση και λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία.

Και οι δύο διατηρούν αμείωτη την ένταση για το αντικείμενο του πάθους που λαχταρούμε να αφιερωθούμε, να διοχετεύσουμε όλη την ενέργειά μας και να νιώσουμε τα μοναδικά συναισθήματα της πληρότητας, του πεταρίσματος της καρδιάς και της πρωτόγνωρης χαράς.

«Είμαι στον έβδομο ουρανό» ακούμε από έναν άνθρωπο που ζει με πάθος. Και αντικρύζουμε έναν άνθρωπο που όλο του το «είναι χαμογελά», που όλο του το σώμα χορεύει, το βλέμμα του είναι στραμμένο στον ουρανό σαν να ευχαριστεί το σύμπαν για αυτό που του συμβαίνει και δηλώνει ευτυχισμένος και ελεύθερος. Ελεύθερος γιατί επέλεξε να απεγκλωβιστεί από τον συμβατικό κόσμο, να επιλέξει μία νέα διαδρομή και αποφάσισε να αφοσιωθεί σε αυτή για όσο εκείνος ορίζει.

Ο χορός ανέκαθεν με ενθουσίαζε, αποτελούσε για εμένα πηγή έκφρασης, πηγή ενέργειας και δρόμος εκτόνωσης. Ήμουν 18 ετών, στην 2η χρονιά μαθημάτων χορού tango στη σχολή μου, όταν η δασκάλα μας αποφάσισε να δώσουμε παράσταση σε ένα θέατρο.

Τα μαθήματα εντατικά, οι ασκήσεις αναπνοής καθημερινές, και η διατροφή συγκεκριμένη προκειμένου η απόδοση να είναι εξαιρετική. Και φτάνει η ημέρα που καλούμαστε να παρουσιάσουμε ό, τι με ενθουσιασμό και αφοσίωση προετοιμάσαμε για 9 ολόκληρους μήνες.

9 μήνες με την εικόνα να τυλίγομαι γύρω από το σώμα του καβαλιέρου μου με άνεση και χάρη, 9 μήνες να βλέπω τον εαυτό μου να παραδίδεται στα χέρια του και 9 μήνες να νιώθω καθημερινά την καρδιά μου να πάλλεται έντονα οραματιζόμενη την στιγμή που με πάθος είμαστε στην σκηνή σαν μια δεμένη αγκαλιά και για λίγα λεπτά υπάρχουμε μόνο εμείς. Εγώ κι αυτός! Σε ένα πλήθος κόσμου που μας παρακολουθεί δεν βλέπουμε κανέναν. Ορθώνουμε το κεφάλι, κοιταζόμαστε, επικοινωνούμε και γινόμαστε ένα! Αυτό είναι Πάθος!!!

Πειραματίσου Άνθρωπε! Μία Ζωή έχεις! Ξύπνα από την νιρβάνα που ζεις! Δημιούργησε αυτό που επιθυμεί η καρδιά σου! Ζήσε τη νέα σου σχέση στο Full! Χόρεψε και τραγούδησε χωρίς να σε ενδιαφέρει αν χορεύεις ή τραγουδάς «καλά»! Γράψε το βιβλίο που λαχταράς τόσα χρόνια! Παραιτήσου από τη «δουλειά» που «σε τρώει»! Ψάξε, βρες αυτό που σε παθιάζει και ακολούθησε το!

Μια ζωή έχεις!

Ζήσε!!!!

 

Το παρόν κείμενο υπογράφει η Πέγκυ Μουζάκη. NLP Practitioner και συγγραφέας του οδηγού αυτεπίγνωσης “Η αρχιτεκτονική της προσωπικής ελευθερίας”.