Συνεντεύξεις

Ένα παιδικό βιβλίο γεμάτο περιπέτεια!

Η συγγραφέας και μουσικός Άννα Μαρία Κεσίδου, μας συστήνει το παιδικό βιβλίο της με τίτλο «Της Αγάπης το Νησί»

1) Ποιες είναι μερικές από τις μεγαλύτερες μουσικές σας επιρροές και πώς έχουν επηρεάσει το στυλ σας;

Σαν παιδί μεγάλωσα με τις ψαλμωδίες του παππού μου και την παραδοσιακή μουσική του χωριού της μητέρας μου. Είχα την τύχη στην παιδική χορωδία του Ι.Ν.Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Θεσσαλονίκης ο τότε μαέστρος μας να μας διδάξει και την Δυτική μουσική. Ανατολή και Δύση λοιπόν από μικρή ηλικία έγραψαν μέσα μου ανεξίτηλα. Η παραδοσιακή μουσική όλων των λαών με μαγεύει καθώς πηγάζει κατευθείαν από τις ψυχές των ανθρώπων, αγνή και ανεπιτήδευτη. Σαν σπουδάστρια αργότερα κλασσικής κιθάρας λάτρεψα όλα τα έργα του J.S. Bach, του Agustin Barrios  και του Guilermo Portabeles. Η μουσική βγαίνει από μέσα μου σαν προσευχή αλλά και σαν γιορτή πολλές φορές. Πιστεύω είναι η πιο άμεση και παγκόσμια γλώσσα επικοινωνίας των συναισθημάτων μας και ο πιο φυσικός τρόπος να τα μοιραστούμε.

2) Τι σας ενέπνευσε να γράψετε ένα παιδικό βιβλίο και ποιο μήνυμα ελπίζατε να περάσετε;

Από μαθήτρια δημοτικού είχα την τύχη και να παιχτούν ιστορίες που έγραφα αλλά και να διασκευάζω παραμύθια ώστε να τα ανεβάζουμε με την μορφή θεατρικής παράστασης. Αργότερα ως καθηγήτρια μουσικοκινητικής αγωγής έβλεπα πόσο άμεσα ταξιδεύουν τα παιδιά στα πιο βαθιά συναισθήματα και επικοινωνούν ελεύθερα με χαρά και ενθουσιασμό. Μέσα από τα μουσικοθεατρικά παιχνίδια μας που πολλές φορές είχαν βάση ένα υπαρκτό παραμύθι ή κάποιο που φτιάχναμε μαζί. Το μήνυμα που θέλω να περάσω είναι αυτό που λέει το τελευταίο τραγούδι στο μουσικό παραμύθι μου με τιτλο “Του ονείρου τα χρώματα” . «Όλοι μαζί ανήκουμε σε ένα υπέροχο, πολύχρωμο κήπο Αγάπης, συνδημιουργίας και χαράς».

3) Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για τη συγγραφική σας διαδικασία και πώς καταλήξατε στην ιστορία για το παιδικό βιβλίο σας;

Τον Αύγουστο του 2004 ήταν που βρέθηκα για 1η φορά στη Νάουσα της Πάρου. Το μπαλκόνι μου ήταν πάνω σε ένα βράχο στην θάλασσα στο σπίτι της γοργόνας και η θέα μου ήταν το κάστρο της Χρυσαλίας του παραμυθιού μου. Το γεγονός ότι είχα την τύχη να ζήσω το πανηγύρι με τους πειρατές και τους νησιώτες έκανε την εμπειρία μαγική. Ουσιαστικά η ιστορία του βιβλίου μου παιζόταν μπροστά στα μάτια μου κάθε φορά που καθόμουν και ατένιζα στο μπαλκόνι.  Συνέχισε να παίζει για χρόνια στο μυαλό μου καθώς την άλλαξα σε πιο παιδική για να την αφηγηθώ στον γιο μου.

4) Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένα παιδικό βιβλίο που σας έχουν επηρεάσει ως συγγραφέα;

Ο Πήτερ Παν είναι το 1ο παιδικό βιβλίο που διάβαζα με ενθουσιασμό στο παιδί μου. Ήταν τόσο αστείο που ενθουσιαζόταν και αυτό ενώ ήταν μηνών. Το σκέψου την ευτυχία και θα πετάξεις είναι σίγουρα το πιστεύω μου.

5) Έχετε σχέδια να γράψετε περισσότερα παιδικά βιβλία στο μέλλον; Εάν ναι, μπορείτε να μας δώσετε μια υπόδειξη για το τι μπορεί να αφορούν;

Το επόμενο βιβλίο μου είναι η συνέχεια του πρώτου και ανυπομονώ να ξεκινήσω ηχογραφήσεις. Το επόμενο ταξίδι των ηρώων μου θα έχει τις εμπειρίες από το προηγούμενο αλλά θα γνωρίσουν μεγάλες εκπλήξεις και ανατροπές.

6) Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας μια ιδιαίτερα σημαντική ή αξέχαστη στιγμή από την καριέρα σας ως μουσικός;

 


Η πρώτη φορά που ακούστηκαν δικά μου τραγούδια από τις υπέροχες φωνούλες των παιδιών που είχα στην παιδική χορωδία της ενορίας μου. Συν τις άλλοις,  οι μουσικές των σπουδαστών μας του Αλεξάνδρειου Ωδείου Θεσσαλονίκης. Ένα σχήμα εθελοντών που το ονόμασα «Της Αγάπης τα Παιδιά».

 

7) Πώς πιστεύετε ότι η αφήγηση μπορεί να ωφελήσει τα παιδιά και την ανάπτυξή τους;

Η αφήγηση είναι ο πιο υπέροχος τρόπος να ταξιδέψουν τα παιδιά  και να ονειρευτούν πως θα δημιουργήσουν τις  ιστορίες τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *