Ψυχολογία / Προσωπική ανάπτυξη

Τι είναι η Κινηματογραφοθεραπεία;

γιατί βλέπουμε ταινίες

Μάθε περισσότερα για την Κινηματογραφοθεραπεία και το Cinema Coaching στην επαναστατική νέα μελέτη ψυχολογίας και αυτοβελτίωσης της Δρ. Λίλιαν Τσιαβού “Ο Φάουστ κι Εγώ“, η οποία κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite!

 

Ο κινηματογράφος μας ψυχαγωγεί, μας συγκινεί και μας εκπλήσσει, αλλά τι; Μας θεραπεύει κιόλας; Μπορεί να μας εφοδιάσει με την ικανότητα να αξιοποιούμε τις ικανότητές μας; Ε λοιπόν, ναι! Πώς επιτυγχάνεται; Με την αποκωδικοποίηση των κινηματογραφικών ερεθισμάτων. Δηλαδή χρησιμοποιώντας εργαλεία με βάση την κινηματογραφοθεραπεία και το Cinema Coaching αντίστοιχα.

Τόσο στη κινηματογραφοθεραπέια όσο και στο Cinema Coaching, στο επίκεντρο βρίσκεται η απόλαυση του φιλοθεάμονος κοινού και ο τρόπος που προσλαμβάνει μια ταινία.

Δεν μας ενδιαφέρει ούτε πώς δομείται κινηματογραφικά ένα έργο ούτε η σκηνοθετική, επικοινωνιακή πρόθεση. Πολύ περισσότερο οι ψυχολογικές διεργασίες των ηθοποιών. Σημασία έχουν οι προσωπικές μας σκέψεις, τα δικά μας συναισθήματα και οι ιδιωτικές μας φαντασίες. Όσα προκύπτουν από το οπτικό ερέθισμα. Όλα αυτά αποτελούν το πρωτογενές υλικό, το οποίο επανερμηνεύεται με την κινηματογραφοθεραπεία και το Cinema Coaching, καθώς παραπέμπει σε λανθάνουσες επιθυμίες και ανεξερεύνητα εμπόδια.

Ο τρόπος επεξεργασίας της ταινίας εξαρτάται από το στόχο. Αν θέλουμε να αντιληφθούμε τι μας συνεπαίρνει, θα καταφύγουμε σε ψυχοθεραπεύτρια ή ψυχοθεραπευτή με εκπαίδευση πάνω στην  κινηματογραφοθεραπεία.  Έτσι, θα αξιοποιηθούν οι αναμνήσεις και τα συναισθήματα τα οποία προέκυψαν από το κινηματογραφικό ερέθισμα, αφορούν το παρελθόν και μας εμποδίζουν λειτουργικά. Τότε ο κινηματογράφος θα ενισχύσει τη θεραπεία, οπτικοποιώντας τον «κόμπο», απαλύνοντας τον πόνο και κοινωνώντας την αίσθηση της πανανθρώπινης εμπειρίας.

Στην περίπτωση που θέλουμε να ανακαλύψουμε μέσα από ταινίες εναλλακτικά σύμπαντα, που ταιριάζουν στις ανάγκες και στις φιλοδοξίες μας, θα δουλέψουμε με την κινηματογραφοθεραπεία.  Σκοπός είναι η ενεργοποίηση του αναξιοποίητου δυναμικού μας και ο προσδιορισμός του προσωπικού οράματός μας. Με αυτόν τον τρόπο, θα  σχεδιάσουμε την οικολογία του συστήματος αυτοπραγμάτωσής μας και θα προχωρήσουμε πλήρως ενδυναμωμένοι στην πραγματοποίηση των στόχων μας.

Θα χάσουμε όμως έτσι την απόλαυση που μας προσφέρει η παρακολούθηση μιας ταινίας; Σε καμία περίπτωση!

Γιατί το σινεμά μας συνεπαίρνει τόσο καταιγιστικά που δεν προλαβαίνουμε να σκεφτούμε.

Τον προβληματισμό πάνω σε αυτό που βλέπουμε και αυτό που είμαστε, δηλαδή πάνω στα κοινά στοιχεία κινηματογράφου και εαυτού τον αναλαμβάνει η κινηματογραφοθεραπεία και το Cinema Coaching, με την επεξεργασία της κινηματογραφικής εμπειρίας!

Δρ. Λίλιαν Τσιαβού

(Coach, συγγραφέας, εισηγήτρια σεμιναρίων)

-10%
μελέτη αυτογνωσίας ψυχολογίας κινηματογράφος
Προσθήκη στο καλάθι
Κλείσιμο

Ο Φάουστ κι εγώ

Μοντέλα Cinematherapy και Cinema Coaching

book
16.00  14.40 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *