Άρθρα - Απόψεις

Γλυκός Σεπτέμβρης: μήνας αλλαγών και νέων ξεκινημάτων

Ο Σεπτέμβριος εκτός από πρώτος μήνας τού φθινοπώρου είναι και ο μήνας που γίνονται πολλά νέα ξεκινήματα ή επανεκκινήσεις σε διάφορους τομείς τής ζωής μας. Μπορεί να ευχόμαστε “καλή χρονιά” στις αρχές τού Γενάρη, όμως για πολλούς από μας η νέα χρονιά ξεκινά πρακτικά τον Σεπτέμβριο και πολλοί νέοι στόχοι τίθενται αυτή την περίοδο. Είναι κοινώς αποδεκτό ότι το σημαντικότερο αγαθό είναι η υγεία. Θα σου ζητήσω λοιπόν αυτό το φθινόπωρο να θέσεις ένα στόχο σχετικό με την υγεία, με την έννοια όμως που δίνει ο ορισμός του Π.Ο.Υ. για την υγεία, “η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνο η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας”.

Σε όποια ηλικία, φύλο, μορφωτική ή οικονομική κατάσταση κι αν είσαι, μπορείς να θέσεις και να πετύχεις αυτό τον στόχο αρκεί να το θελήσεις. Μπορεί να ξεκινήσεις με πιο απλά κίνητρα όπως το να χάσεις περιττό βάρος ή να σου μπαίνει το αγαπημένο σου ρούχο ή το νυφικό σου μετά από μήνες. Χρησιμοποίησε όποιο κίνητρο σε εμπνέει περισσότερο, σε κινητοποιεί, “σου βάζει φωτιά”.

Σου έχω λοιπόν κάποιες προτάσεις που θα σε βοηθήσουν να πετύχεις το στόχο σου:

‌1) Οραματίσου το σώμα ή τη φυσική κατάσταση που θέλεις να πετύχεις. Κάν’ το εικόνα, βρες μια φωτογραφία κάποιου που σε εμπνέει και κόλλα το δικό σου πρόσωπο σ αυτή και κοίταζε την κάθε μέρα λίγα λεπτά.

‌2) Αγόρασε την αθλητική φορεσιά που σε “ανεβάζει”, νιώσε όμορφα όταν τη φοράς. Να θυμάσαι, το στυλ είναι συνείδηση.

‌3) Ψάξε και βρες έναν χώρο γυμναστικής που να σε εμπνέει, με επαγγελματίες εκεί που δεν θα έχουν μόνο τα τυπικά προσόντα αλλά που το “Ευ Ζην” είναι τρόπος ζωής τους. Αν στη διάρκεια τής παραμονής σου εκεί νιώθεις ότι δεν ασχολούνται μαζί σου, ότι δεν προσαρμόζουν την άσκηση σου στην εξέλιξη σου, ότι δεν χαίρονται μαζί σου και δεν σε παρακινούν προς την επίτευξη των στόχων σου, άλλαξε χώρο και ανθρώπους. Μη μένεις στη μετριότητα, σού αξίζει το καλύτερο.

‌4) Οι μέρες τής εβδομάδας που θα γυμνάζεσαι να είναι περισσότερες από αυτές που δεν θα γυμνάζεσαι. Ιδανικά, για πιο γρήγορα αποτελέσματα 5 προπονήσεις την εβδομάδα στις οποίες να περιλαμβάνεται ενδυνάμωση με αντιστάσεις, αερόβια και αναερόβια άσκηση.

‌5) Βοηθάει το να ξεκινήσεις τη γυμναστική παρέα με κάποιον φίλο, αλλά μην εξαρτάσαι από την παρέα του, καταλαβαίνεις τους λόγους.

‌6) Τον μεγάλο σου στόχο χώρισε τον σε μικρότερους. Αν πρέπει να χάσεις 30 κιλά, βάζε κάθε φορά στόχο τα 5 κιλά και επιβράβευσε τον εαυτό σου κάθε φορά που τον πετυχαίνεις.

‌7) Αν δεν γυμνάστηκες ποτέ, καπνίζεις, πίνεις πολύ αλκοόλ και τρέφεσαι ανθυγιεινά, μην προσπαθήσεις να τα αλλάξεις όλα μαζί. Το πιθανότερο είναι ότι θα “ηττηθείς”. Ξεκίνα με την άσκηση και αφού την αγαπήσεις και την κάνεις τρόπο ζωής τότε προχώρησε και στις άλλες αλλαγές.


Για σένα που διαβάζεις αυτές τις γραμμές, ήρθε η ώρα να χτίσεις με το σώμα σου μια σχέση αγαπητική, μια σχέση φροντίδας και στοργής. Ήρθε η ώρα να ανοίξεις έναν καθαρό και διαρκή δίαυλο επικοινωνίας μαζί του, να αναπτύξεις μια φιλική συνεργατικότητα, ήρθε η ώρα να γίνει το σώμα σου ο καλύτερος τόπος για να ζεις!

Σού το εύχομαι ολόψυχα! Καλή χρονιά λοιπόν!

 

Το παρόν κείμενο υπογράφει ο εκπαιδευτής Fitness και εν ενεργεία αθλητής Ιωάννης Μπάκνης, και συγγραφέας του βιβλίου αυτοβελτίωσης “Εν σώματι υγιεί”