Book News, Άρθρα - Απόψεις

Παιδικό βιβλίο με ήρωες…εμάς!

παιδικό βιβλίο με ήρωες

Παιδικό βιβλίο με ήρωες: Από την μυθολογία στην καθημερινότητα

Παιδικό βιβλίο με ήρωες; Και ποιος ή ποια από εμάς δεν έχει διαβάσει; Είτε σε γραφική νουβέλα, είτε σε λογοτεχνία, όλοι έχουμε αγαπημένους υπερήρωες! Πόσο μας επηρεάζουν άραγε;

Σε κάθε κοινωνία, η επιλογή και η μίμηση προτύπων αποτελούσε καθοριστικό παράγοντα διαμόρφωσης ταυτότητας και συμπεριφοράς στην παιδική και εφηβική ηλικία. Σήμερα, ζούμε σε μία εποχή η οποία διαφέρει σημαντικά από αυτή των παιδικών μας χρόνων καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την τεχνολογία. Δεχόμαστε καθημερινά πληθώρα πληροφοριών , εικόνων, αιτημάτων και μηνυμάτων. Η δύναμη της εικόνας, που πολλές φορές έχει υποστεί τόση επεξεργασία που δεν αποδίδει την πραγματικότητα.

Τα παιδιά έρχονται από νωρίς αντιμέτωπα με αυτή τη νέα πραγματικότητα. Πρέπει να εκπαιδευτούν με τρόπο κατάλληλο ώστε είναι σε θέση να φιλτράρουν και να διακρίνουν το αληθινό από το ψεύτικο. Οφείλουν να ξεχωρίσουν το υγιές από το νοσηρό και το ασφαλές από το επικίνδυνο. Έτσι δεν θα έχει αρνητικές συνέπειες η επαφή τους με τα Μέσα, κάτι που φυσικά δεν είναι εύκολο.

Παράλληλα, νιώθοντας την ανάγκη να δημιουργήσουν τη δική τους ταυτότητα και να γίνουν αποδεκτά από κοινωνικές ομάδες του περιβάλλοντος τους, οικειοποιούνται και μιμούνται ανθρώπους. Πρότυπα που προβάλλονται συχνά στα Μέσα με την επαγγελματική τους δραστηριότητα και την τέλεια φυσική τους κατάσταση. Επίσης, τις απόψεις και τον εντυπωσιακό τρόπο ζωής τους, τους οποίους θαυμάζουν και συχνά εξιδανικεύουν και εξιδανικεύουν χωρίς δεύτερη σκέψη.

Ταξιδεύοντας πίσω στον χρόνο, εύκολα διακρίνει κανείς πως κάθε κοινωνία είχε πάντα ανάγκη από ήρωες. Ήρωες που εμπνέουν, τα χαρακτηριστικά των οποίων καθόριζαν οι συνθήκες και οι ανάγκες της εκάστοτε κοινωνίας τη δεδομένη στιγμή. Οι ήρωες αυτοί, διακρίνονται σε ήρωες μυθολογίας, ιστορίας, παραμυθιών, κινουμένων σχεδίων και καθημερινούς ήρωες. Είναι μεγαλύτερη από ποτέ σήμερα η ανάγκη των ανθρώπων να αναζητήσουν γύρω τους Υπερήρωες! Παρόλο που μπορεί να ζούνε κοντά μας δεν είναι εύκολος πολλές φορές ο εντοπισμός τους. Ίσως φταίει που δεν φοράνε ούτε μπέρτα ούτε μάσκα. Επίσης δεν αναρτούν βίντεο και φωτογραφίες τους στα social media προβάλλοντας μία τέλεια ζωή και μία αψεγάδιαστη εικόνα.

Ποιοι είναι οι πραγματικοί Υπερήρωες;

Οι πραγματικοί Υπερήρωες πολλές φορές φοράνε ρούχα εργασίας και εργάζονται σκληρά κάτω από συνθήκες πίεσης. Αψηφούν τον κίνδυνο και το προσωπικό όφελος και τρέχουν να βοηθήσουν όποιον έχει ανάγκη. Περνούν πολλές ώρες μέσα σε εργαστήρια προσπαθώντας να ανακαλύψουν φάρμακα που θα αντιμετωπίσουν απειλητικές για την ζωή ασθένειες.

Δεν ξεχνούν να μεριμνούν για τα αδέσποτα της γειτονιάς. Μάχονται ενάντια της αδικίας και υπέρ των δικαιωμάτων και της υπεράσπισης των αδυνάτων. Προστατεύουν το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.

Οι πραγματικοί Υπερήρωες ζούνε ανάμεσα μας. Πολλές φορές και μέσα μας. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα δίνουν τον προσωπικό τους δύσκολο αγώνα να μείνουν στη ζωή.

Την ίδια στιγμή στέκονται στα πόδια τους με αξιοπρέπεια συνεχίζοντας τις καθημερινές τους δραστηριότητες φροντίζοντας παράλληλα και άλλους ανθρώπους, στιγμές που φαίνεται δύσκολο να φροντίσουν τον ίδιο τους τον εαυτό. Οι πραγματικοί Υπερήρωες είναι αυτοί που μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας καταφέρνουν με τη στάση και τη δράση τους να αλλάξουν τη ζωή τόσο των ίδιων όσο και των γύρω τους.

Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο μπορεί να ακούγεται. Δεν μένει παρά να κοιτάξουμε προσεχτικά γύρω μας και στρέψουμε την προσοχή μας προς αυτή την κατεύθυνση μεγαλώνοντας ανάλογα τα παιδιά μας: Να επικοινωνούν και να αλληλεπιδρούν ουσιαστικά με την οικογένεια τους. Να φοιτούν σε ένα σχολείο που αποδέχεται, υποστηρίζει και εμπνέει.

Η σημαντικότερη παρακαταθήκη για τα παιδιά

Να μάθουν να παρατηρούν, να φιλτράρουν και να αξιολογούν τον κόσμο γύρω τους. Να κάνουν χρήση της τεχνολογίας με μέτρο, υπευθυνότητα και ασφάλεια.

Να διαβάζουν βιβλία. Να διαβάζουν πολλά βιβλία. Να οξύνουν την φαντασία, την δημιουργικότητα και την κριτική τους σκέψη μέσα από το παιδικό βιβλίο.

Να ταξιδέψουν στον κόσμο και να γνωρίσουν διαφορετικούς πολιτισμούς. Να αποδεχτούν το διαφορετικό.

Τότε μπορεί να φτάσουν στο σημείο εκείνο που θα είναι σε θέση να εντοπίσουν γύρω τους τους πραγματικούς Υπερήρωες και να προσπαθήσουν να τους μιμηθούν. Μπορεί ακόμα και να γίνουν οι ίδιοι οι Υπερήρωες του δικού τους εαυτού τους και του δικού τους περιβάλλοντος, προάγοντας αξίες ανθρωπισμού. Τότε σίγουρα υπάρχει ελπίδα ο κόσμος μας να γίνει καλύτερος.

 

Μάγδα Ρούπα
Συγγραφέας
(βιβλίο «Ο δικός μου Υπερήρωας)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *