Ψυχολογία / Προσωπική ανάπτυξη

Όταν λέμε “Σ’αγαπώ”, ταρακουνάμε ολόκληρο τον κόσμο!

Μέσω μιας μελέτης που διενέργησαν ο ψυχολόγος James Gross και άλλοι ψυχολόγοι του Stanford, διαπίστωσαν ότι, όταν ένα άτομο ήθελε να μείνει ήρεμο, δεν επηρεαζόταν από τους θυμωμένους ανθρώπους, αντιθέτως, αν ήθελε να θυμώσει, τότε επηρεαζόταν από αυτούς. Τα ευρήματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στο “Journal of Expirimental Psycology: General”, αποκαλύπτουν ότι έχουμε μεγάλο έλεγχο στο αν θα αφήσουμε τα συναισθήματα των άλλων να μας επηρεάσουν, κι αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από την πρόθεσή μας.

Το να θεραπεύσουμε τον εαυτό μας, σε κάθε επίπεδο, και το να επιτύχουμε εσωτερική ειρήνη, είναι ο τελικός στόχος της πρακτικής του Ho’oponopono. Σίγουρα όμως δεν είναι το μόνο όχημα που οδηγεί σ’ αυτόν τον στόχο. Με οποιονδήποτε τρόπο το επιτυγχάνετε αυτό, είναι η δική σας αλήθεια. Ένας καλός τρόπος για να γνωρίζετε αν αυτό που έχετε επιλέξει είναι σωστό και κατάλληλο για εσάς, είναι να ακούτε τα συναισθήματά σας. Αν αισθάνεστε χαρά, ηρεμία, γαλήνη ή ειρήνη, όσο το κάνετε, η επιλογή σας είναι σωστή. Για μένα, το Ho’oponopono είναι η σωστή επιλογή.

Όταν βρισκόμαστε στο σημείο Zero, στην κατάσταση του “Είμαι”, δεν επηρεαζόμαστε από τις συνθήκες και τις περιστάσεις γύρω μας. Αυτή η κατάσταση είναι η ολότητα της ύπαρξής μας που δεν μπορεί να πληγωθεί και δεν χρειάζεται θεραπεία. Από αυτή την κατάσταση ύπαρξης χρειάζεται να κάνουμε τις δηλώσεις, τουλάχιστον από την στιγμή που θα έχουμε εξοικειωθεί με την πρακτική.

Ως πνευματικές υπάρξεις που είμαστε, όταν λέμε “Σ’ αγαπώ”, ενώ βρισκόμαστε στο σημείο Zero, ταρακουνάμε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό το “Σ’ αγαπώ” έχει τεράστια δύναμη και όταν το προφέρουμε συνδεόμαστε αυτόματα με την Πηγή. Γιατί; Επειδή προερχόμαστε από αυτήν…

Το “Σ’ αγαπώ” έχει 3 στοιχεία: μετάνοια (Λυπάμαι), συγχώρεση (Σε παρακαλώ συγχώρεσέ με) κι ευγνωμοσύνη (Σ’ ευχαριστώ). Έτσι, συντελείται η μεταμόρφωση και μπορούμε να βρισκόμαστε συνέχεια σε μια κατάσταση ευγνωμοσύνης κι εμπιστοσύνης.

Το “Καθάρισμα” μας βοηθά να είμαστε συνειδητοί, παρόντες και χωρίς επικρίσεις. Όταν είμαστε συνειδητοί κι έχουμε επίγνωση της παρούσας στιγμής, αυτή η ίδια η στιγμή φροντίζει για την επόμενη. Μένοντας στη στιγμή, λέμε “ναι” στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται και η ζώνη άνεσής μας διευρύνεται, κι εμφανίζονται νέα πράγματα που χρειάζονται καθάρισμα. Και τα καθαρίζουμε. και τότε, η ζώνη άνεσής μας διευρύνεται περισσότερο, κι εμφανίζονται νέα πράγματα που χρειάζονται καθάρισμα. Και τα καθαρίζουμε. Κι έτσι εξελισσόμαστε διαρκώς.

 

Το παρόν κείμενο αποτελεί απόσπασμα του βιβλίου “To Μονοπάτι της Ελευθερίας, Ho’oponopono” το οποίο υπογράφει η Βιολέττα Ψωφάκη και η οποία εργάζεται ως Life and Trasnformational Coach (PCC), HealthMath Coach, πραγματοποιώντας σεμινάρια προσωπικής και πνευματικής ανάπτυξης.