Ψυχολογία / Προσωπική ανάπτυξη

Ο γιος μου είναι ο άντρας των ονείρων μου!

Φυσικά! Καμιά άλλη δεν υπήρξε πριν και όσες έρθουν μετά δεν συγκρίνονται μαζί σου. Είσαι ανάμεσα στις τυχερές γυναίκες που έχουν την ευκαιρία να πλάσουν έναν άντρα από την αρχή. Όλες εμείς οι υπόλοιπες ζηλεύουμε, πραγματικά θα θέλαμε να είμαστε στη θέση σου, αφού δεν είμαστε όμως, θα σου θυμίσω εκ μέρους όλων πόσες δυνατότητες ανοίχτηκαν στον δρόμο σου μόλις γέννησες τον υπέροχο γιο σου. 

Εδώ που έφτασες, αναγνωρίζεις τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα κάθε στάσης ζωής που υιοθετεί ένας άντρας. Έχεις ξεκαθαρίσει ότι όσες ιδιοτυπίες έβρισκες χαριτωμένες κάποτε, πλέον είναι εκνευριστικές. Δεν θα πω ότι βαρέθηκες, έχεις δικαίωμα να αλλάζεις γνώμη όσο συχνά θέλεις. 

Συνήθως τα αγόρια μεγαλώνοντας μαθαίνουν είτε να ανταγωνίζονται τις γυναίκες είτε να υποτάσσονται σε αυτές. Εξαρτάται από την κουλτούρα των γονέων, πίστεψέ με, ακόμη συναντώ γυναίκες που αναπαράγουν την πατριαρχική οικογένεια. Σε αυτή τη μορφή σχέσεων, η μητέρα δεν έχει τον τελευταίο λόγο στις αποφάσεις που λαμβάνονται. Συνειδητά ή ασυνείδητα, ισορροπεί την περιορισμένη αξία που έχει η άποψή της ασκώντας εξουσία πάνω στα παιδιά και ειδικά στα αγόρια. 

Με τρόπο προκαλεί συναισθηματικά διλλήματα στον γιο της. «Εγώ θυσιάστηκα για σένα», «είσαι ο άντρας της οικογένειας», «κάνε με περήφανη με τις επιτυχίες σου». Ενέσεις αυτοπεποίθησης στην αξία της, που συνήθως προκαλούν ανομολόγητη ενοχή στον γιο της. Οποιαδήπο – τε απόφαση, τωρινή και μελλοντική, είναι αντίθετη με την πεποίθηση της μαμάς για τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις την πληγώνουν και κανένα μικρό ή μεγάλο παιδί δεν θέλει να στενοχωρεί τη μαμά του. 

Στην πραγματικότητα, ο γιος σου είναι ο άντρας των ονείρων μιας άλλης γυναίκας, είτε το ξέρει ήδη είτε θα το καταλάβει όταν τον συναντήσει. Εσύ βρήκες τον δικό σου, δείξε λίγη γενναιοδωρία! Είσαι ελεύθερη να διδάξεις στον μελλοντικό άντρα τις ηθικές αξίες που επιθυμείς, τη στάση ζωής που θα ήθελες να έχουν όλοι οι άντρες. Μέχρι εδώ, μαζί σου! Μη βγάζεις τη λαχτάρα σου για εξουσία πάνω του. Γίνεται τόσο άδικη, όσο άδικα σου φέρθηκαν.

 

Το παρόν κείμενο είναι απόσπασμα του βιβλίου “Οδηγός επιβίωσης για μαμάδες με γιους στην εφηβεία” της συγγραφέως Αναστασίας Κουρουπού.