Ψυχολογία / Προσωπική ανάπτυξη

Η άγνωστη πλευρά της -εν δυνάμει- μητρότητας

βιβλίο μητρότητα
απόσπασμα από το βιβλίο με θέμα την μητρότητα
«Μητέρες εν αναμονή»

Ένα βήμα πριν τη μητρότητα

Οι ιστορίες των γυναικών αυτών επιχειρούν να φωτίσουν προσωπικές διαδρομές που σημάδεψαν τη ζωή τους. Γυναίκες άγνωστες μέχρι χθες, με κοινό παρονομαστή την προσπάθεια… την προσπάθεια να γευτούν τη Μητρότητα, ένα δώρο δοσμένο από τη φύση, που όμως μερικές φορές δεν χαρίζεται το ίδιο απλόχερα σε όλες τις γυναίκες. Κάποιες θα χρειαστεί να ξεπεράσουν τον εαυτό τους, τις αντοχές τους, οικονομικές και κυρίως ψυχικές, για να ακούσουν το κλάμα ενός μωρού. Κάποιες θα βρουν την άκρη, κάποιες όχι. Θα καταφύγουν στη μέθοδο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Βιολογική εκτροπή.

Παραδοχή της ανισότητας ευκαιριών ακόμη και στην αναπαραγωγή. Κάποιοι θα το χαρακτηρίσουν σαν εγωκεντρισμό, την ώρα που χιλιάδες παιδιά πεθαίνουν από πείνα. Ναι, έτσι είναι. Αλλά πότε αυτά βάρυναν, όποτε κληθήκαμε να κρίνουμε τη δική μας ευημερία και τη δική μας ζωή; Και αν δεν βαρύνουν όταν παλεύουμε να αποκτήσουμε λιμουζίνες, γιατί θα βαρύνουν για να αποκλείσουν σε ένα ζευγάρι με πρόβλημα γονιμότητας το όνειρο ενός παιδιού – έστω με εξωσωματική;

«Γιατί σε μένα;»

Ζευγάρια που δεν διαφέρουν από κανένα άλλο και με τα ίδια όνειρα που έχουν όλα τα ζευγάρια όταν σμίγουν στην κοινή τους ζωή – μια όμορφη, χαρούμενη οικογένεια, ένα σπιτικό γεμάτο αγάπη. Τα πρώτα τους χρόνια κυλούν όμορφα, χωρίς σύννεφα και χωρίς προβλήματα. Η μόνη τους ανησυχία ήταν ότι δεν ερχόταν το πολυπόθητο καινούργιο μέλος της οικογένειάς τους. Έτσι ξεκινά το ταξίδι τους. Και η απορία ίδια: «Γιατί σε μένα;» Ένα ταξίδι που τελικά θα τα οδηγήσει στο γραφείο ενός γιατρού και από εκεί στο γραφείο ενός άλλου… Ατελείωτη η πορεία, όπως και τα ψυχικά αποθέματα… Πώς μπορείς όμως να αντέξεις όταν φθάνεις κοντά στο πολυπόθητο αποτέλεσμα, δηλαδή μια εγκυμοσύνη, και τελικά αποβάλλεις; Πώς να μαζέψεις τα κομμάτια σου, τα κομμάτια της ψυχής σου, και να συνεχίσεις… και ξανά γιατρούς και ξανά και ξανά…

Το βιβλίο αυτό είναι μια προσπάθεια ενημέρωσης όλων των γυναικών, που πρόκειται να μπουν ή είναι ήδη στη διαδικασία της τεχνητής γονιμοποίησης. Θέλουμε να εμψυχώσουμε τις φίλες μας παρά το ότι η διαδικασία αυτή είναι ψυχοφθόρα και το οικονομικό κόστος τεράστιο, πολλές φορές δυσβάσταχτο.

Ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι αυτής της ιστορίας είναι ο γιατρός.

Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιες γυναίκες πέφτουν θύματα τυχάρπαστων γιατρών, που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το κέρδος, χωρίς όμως το αποτέλεσμα. Τότε οι γυναίκες αυτές, εξαπατημένες, αλλά και πραγματικά «ερείπια», θα πρέπει να μαζέψουν τα «κομμάτια» τους και να συνεχίσουν. Πώς όμως; Με τι ψυχικά αποθέματα και το κυριότερο με τι κόστος, κυριολεκτικό και μεταφορικό; Πολλές φορές ακούμε να ξεφεύγει από τα χείλη αυτών των γυναικών η φράση: «δεν είμαι κομμάτι κρέας», ή «χασάπης γιατρός».

Μυστική Πύλη

Η «Μυστική Πύλη» (Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή) είναι μια κατάθεση ψυχής, κατάθεση μαρτυριών πολλών γυναικών με διαφορετικές αφετηρίες, αλλά με έναν κοινό παρονομαστή: τη λαχτάρα να γευτούν τη χαρά της μητρότητας. Μέσα από αυτό τον ιστοχώρο πολλές γυναίκες βρήκαν την άκρη του νήματος, άλλες πάλι ακόμα το παλεύουν. Ευχόμαστε ολόψυχα σε όλες τις γυναίκες να φτάσουν στην άκρη του τούνελ. Ζούμε την αγωνία και τα όνειρα φίλων και γνωστών μας. Τα όνειρα για μια κούνια στο σπίτι, για την ταραχή από ένα παιδικό κλάμα. Αξίζουν την ικανοποίηση του ονείρου τους.

 

Ψάχνεις βιβλίο σχετικά με τη μητρότητα;

Βρες το από τις Εκδόσεις iWrite

ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *