iWrite for kids, Ψυχολογία / Προσωπική ανάπτυξη

Ένα παραμύθι για τη διαχείριση του παιδικού φόβου

Είμαστε πολύ ενθουσιασμένες που έχουμε κοντά μας την Παρασκευή Λουκά. Αρχικά θέλουμε να την ευχαριστήσουμε από καρδιάς για αυτήν την όμορφη διαδικτυακή κουβεντούλα που ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες! Ας μην καθυστερήσω όμως άλλο. Πάμε κατευθείαν να πούμε δυο λόγια για την Παρασκευή!

Ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα για την Παρασκευή Λουκά.

Η Παρασκευή Λουκά γεννήθηκε το 1985 στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Μαλεσίνα Φθιώτιδος. Σπούδασε στο Ηράκλειο Κρήτης Διοίκηση Επιχειρήσεων. Ασχολείται ενεργά µε τη συγγραφή παιδικών βιβλίων. Από µικρή αρέσκεται στο να εκφράζει τα συναισθήματά της στο χαρτί και να αλλάζει τις ιστορίες, όπως θέλει, «φτιάχνοντάς» τις δικές της. Το «Φτου κι απ’ την αρχή» είναι το δεύτερό της βιβλίο.

Και…η συνέντευξη!

1)Τι ήταν αυτό που σ’ έκανε να ακολουθήσεις τον δρόμο της συγγραφής, παρά το γεγονός ότι αντικείμενο των σπουδών σου ήταν αυτό της Διοίκησης των Επιχειρήσεων;

Τα παιδικά βιβλία είναι η προσωπική μου ανάγκη για έναν κόσμο καλύτερο. Ένας κόσμος γεμάτος αγάπη. Ζούμε σ’ έναν κόσμο όπου η ταχύτητα της τεχνολογίας είναι τόσο γρήγορη, που ξεχνάμε τη συναισθηματική νοημοσύνη των ανθρώπων. Πιστεύω πως όλοι όσοι γράφουν, ότι και να είναι αυτό κάπως θεραπεύουν κάποια δικά τους κομμάτια.

2)Τι είδους βιβλία προτιμάς να διαβάζεις;

Διαβάζω πολλά παιδικά βιβλία, ψυχολογικά θρίλερ, λογοτεχνικά και βιβλία αυτοβελτίωσης.

3)Παρασκευή, τι πιστεύεις πως θα έπρεπε να κάνει ένας γονιός ώστε το παιδί του να αγαπήσει τα βιβλία; Ή ακόμη και τι δεν θα έπρεπε;

Κάθε γονιός αποτελεί πρότυπο για το παιδί του. Πρέπει πρώτα ο ίδιος ο ενήλικας να διαβάζει ώστε να γίνει παράδειγμα προς μίμηση. Ας ορίσουμε μια ώρα που θα διαβάζουμε μαζί με το παιδί, ας επιλέξουμε το αγαπημένο σημείο του σπιτιού και να αφήσουμε το παιδί να επιλέξει τι θέλει. Ας κάνουμε την ανάγνωση μια ευχάριστη δραστηριότητα. Το παιδί που μαθαίνει ν’ αγαπά το διάβασμα θα απολαύσει μια ζωή γεμάτη εκπλήξεις.

Ανάγνωση βιβλίων και η επίδρασή τους στη ψυχολογία των παιδιών!

4)Πώς πιστεύεις ότι βοηθούν τα βιβλία στη ψυχολογία των παιδιών;

Η ψυχολογία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Οι ιστορίες στα παιδικά βιβλία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη τους. Μα ιστορία που περιέχει συναισθήματα βοηθάει τα παιδιά να καταλάβουν και να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα τους. Τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά και πρέπει να εκφράζονται. Τα ενθαρρύνει να συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν και πρέπει να φανταστούν οτιδήποτε θέλουν. Τι πιο μαγικό από αυτό!  Η ανάγνωση αυξάνει το επίπεδο εμπιστοσύνης στον εαυτό τους. Οι χαρακτήρες της ιστορίας βοηθούν τα παιδιά να γνωρίσουν τον κόσμο γύρω τους να αποκτήσουν αντίληψη και έχουν ανοιχτούς ορίζοντες. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που ξέρουν να διαβάζουν καλά έχουν υψηλότερα ποσοστά αυτοπεποίθησης.

5)Με αφορμή το γεγονός πως εκεί έξω υπάρχει ήδη μια πληθώρα παιδικών βιβλίων με πολλά θέματα να είναι χιλιο-γραμμένα, τι είναι αυτό που θα ήθελες να συμβουλέψεις έναν γονιό να προσέξει κατά την επιλογή ενός βιβλίου για το παιδί του;

Τα στοιχεία επιλογής παιδικού βιβλίου δεν είναι πάντα τα ίδια για κάθε παιδί. Θα πρέπει να αναζητήσουν τα βιβλία που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον του παιδιού.  Η ηλικία του παιδιού είναι ένα βασικό κριτήριο. Πιστεύω πως θα πρέπει να αφήνουν τα ίδια τα παιδιά να διαλέγουν το βιβλίο που τους αρέσει. Οι ίδιοι οι γονείς να επιλέγουν παιδικά βιβλία που και οι ίδιοι απολαμβάνουν. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε στο παιδί να καταλάβει πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αν δεν του αρέσει το βιβλίο που διαβάζει. Έχει δικαίωμα να διαβάσει ότι θέλει!

Και συνεχίζουμε με την Παρασκευή Λουκά συζητώντας για την έρευνα πριν τη συγγραφή, την ίδια τη συγγραφή του “Φτου κι απ’ την αρχή” αλλά και το κλείσιμο της κουβέντας μας.

6)Παρασκευή, μίλησέ μας για το κομμάτι της έρευνας. Πόσο σημαντικό είναι αυτό πριν ξεκινήσεις με τον σχεδιασμό και τη συγγραφή του βιβλίου σου;

Πάρα πολύ σημαντικό. Η έρευνα αποτελεί βασικό κομμάτι για την συγγραφή ενός βιβλίου. Αφού επιλέγω το θέμα που θέλω να ασχοληθώ ξεκινώ αμέσως την έρευνα.  Μου αρέσει πολύ και συνεχώς μαθαίνω καινούργια πράγματα που με βοηθούν να εξελίσσομαι ως άνθρωπος.

7)Θα ήθελες να συνεργαστείς με άλλους/ες συναδέλφους σας στη δημιουργία ενός συγγραφικού έργου; Και αν ναι, με ποια κριτήρια;

Προς το παρόν δεν έχω σκεφτεί μια τέτοια συνεργασία.

8)Πες μας λίγα λόγια για την συγγραφή του τελευταίου σου βιβλίου “Φτου κι απ΄την αρχή”. Καθώς επίσης και τι σε οδήγησε στο να θίξεις ένα τέτοιο θέμα.

Όπως έχω αναφέρει πάλι η ιστορία ξεκινά από την αντίδραση ενός αγοριού σε μια από τις παρουσιάσεις μου, όπου καθόταν στεναχωρημένος. Όταν το ρώτησα τι έχει, μου απάντησε πως δεν έχει φίλους στο καινούργιο του σχολείο να παίξει ποδόσφαιρο. Μέσα από το βιβλίο μου θέλω κάθε παιδί που το διαβάσει να μην αισθάνεται μόνο του. Επίσης και αν ένα παιδί έχει όμορφες παρέες είναι καλό διαβάζοντας το βιβλίο μου να το παροτρύνουμε να πλησιάσει μοναχικά παιδάκια που δεν έχουν παρέες στην αυλή του σχολείου.

Το βιβλίο μπορείς να το βρεις εδώ!

9)Πότε περίπου οριοθετείς  πως μπορούμε να περιμένουμε το επόμενό σου βιβλίο; Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας;

Είναι λίγο νωρίς να ανακοινώσω τα επόμενα σχέδια  μου.

10)Μία ευχή για τη ζωή μετά το τέλος της πανδημίας;

Αν κάτι μας έμαθε αυτή η κατάσταση είναι να εκτιμήσουμε τα απλά πράγματα στην καθημερινότητα μας. Εύχομαι να συνεχίσουμε να είμαστε ευγνώμονες για αυτά.

Δυο λόγια για το περιεχόμενο του βιβλίου της Παρασκευής.

Πριν σε αποχαιρετήσουμε, πάρε μια γεύση από το βιβλίο της Παρασκευής “Φτου κι απ’ την αρχή”!

Σε αυτή την παιδική χαρά, που συμβαίνουν όσα θα διαβάσεις, αντί για κούνιες υπάρχουν σκαντζοχοιροφωλιές κι αντί για τσουλήθρες, δρακότρυπες! Τι το μαγικό συμβαίνει εκει; Στις σκαντζαροφωλιές μπορεί κανείς να γράψει κάθε τι που εύχεται και βουτώντας στη τσουλήθρα, η ευχή του θα πραγματοποιηθεί! Σε αυτό το μαγικό μέρος βρίσκεται κι ένα μικρό παιδί, ο Φάνης. Ο ήρωάς μας, λοιπόν, εύχεται απλώς να τον υποδεχθούν με αγάπη οι νέοι συμμαθητές του στο καινούριο του σχολείο. Με έναν περίεργο τρόπο εμφανίζεται κοντά του η Γιούλη, ένα υπέροχο κορίτσι με έναν μαγικό σκοπό και με το οποίο, ο Φάνης αναπτύσσει μια φιλία που θα αλλάξει για πάντα τη ζωή του.

Ένα εξαιρετικό παραμύθι που βοηθάει τα παιδιά να διαχειρίζονται τον φόβο του καινούργιου και πως μπορούν να μιλούν για τις ανησυχίες τους.

Μία τρυφερή ιστορία που θα μείνει ανεξίτηλη στην καρδιά σου!

Υ.Γ.1. Την Παρασκευή Λουκά μπορείς να βρείς εδώ!

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΦΤΟΥ ΚΙ ΑΠ’ ΤΗΝ ΑΡΧΗ