Ψυχολογία / Προσωπική ανάπτυξη

Πώς διατηρώ την ευεξία μου σε συνθήκες lockdown;

Η πανδημία του κορονοϊού είναι μια αλλαγή στη ζωή μας που, πολλοί από εμάς ακόμη δεν έχουμε καταφέρει να συνηθίσουμε. Είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία, και όχι με την καλή έννοια. Ζούμε σε μία περίοδο όπου η ψυχική αλλά και η σωματική υγεία του κόσμου όλο και φθείρεται. Υπάρχει όμως, τρόπος να αλλάξει αυτό; Σύμφωνα με το βιβλίο «Εν σώματι υγιεί», ναι, υπάρχει. Και είναι η σωστή άσκηση του σώματος, η γυμναστική.

Είναι αποδεδειγμένο μα φαίνεται αναλυτικά και στο βιβλίο – οδηγό αυτοβελτίωσης του κ. Ιωάννη Μπάκνη, το γεγονός πως η γυμναστική είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ψυχική κατάσταση ενός ανθρώπου: η άσκηση προκαλεί την ευεξία. Προφανώς, συμβάλλει και στη διατήρηση της καλής σωματικής υγείας αλλά και τη βελτίωσή της. Είναι γεγονός, πως το πρωταρχικό μας μέλημα ως κοινωνία, σε αυτόν τον περίεργο καιρό της πανδημίας, είναι να μην αρρωστήσουμε, να προλάβουμε το κακό πριν μας αγγίξει. Έναν από τους τρόπους επίτευξης αυτού του σημαντικού στόχου, μας δείχνει ο κ. Μπάκνης στο βιβλίο του: «Όλοι μιλούν για τη σημασία της πρόληψης στην υγεία, όμως ποια και τι είναι η πρόληψη; Η γυμναστική είναι η πραγματική πρόληψη. Δεν είναι πρόληψη το να μάθω από μια εξέταση ότι είμαι άρρωστος. Χρήσιμο είναι, αλλά πρόληψη δεν είναι. Πρόληψη, για να μιλάμε και σωστά ελληνικά, είναι […] να κάνω αυτό που πρέπει για να μην αρρωστήσω».

Όταν η ψυχολογία μας είναι χαμηλή, τότε πέφτουν και οι άμυνες του οργανισμού προς τους εξωτερικούς κινδύνους, αφήνοντάς μας εκτεθειμένους στις αρρώστιες. Η σωματική άσκηση, μπορεί να βοηθήσει και τις δύο πτυχές. Αυτό το γεγονός, πώς συσχετίζεται δηλαδή άμεσα η ψυχική και η σωματική υγεία με τη γυμναστική, δίνει ένα κλειδί σε όλους όσοι έχουν μείνει παγωμένοι στον χρόνο λόγω του lockdown, υποφέρουν ψυχολογικά λόγω της κατάστασης -και όχι μόνο-, και θέλουν να αρχίσουν να φροντίζουν τους εαυτούς τους μα δεν ξέρουν πώς να ξεκινήσουν. Το κλειδί αυτό είναι η σωματική άσκηση. Και αυτός ο πρακτικός οδηγός, περιέχει ό,τι μπορεί να χρειαστεί κάποιος, ώστε να ξεκινήσει να φροντίζει το σώμα και την ψυχολογία του. Εξάλλου, όλοι ξέρουμε το ρητό: «Νους υγιής εν σώματι υγιεί».

Αποκτήστε το βιβλίο ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΥΓΙΕΙ