Νέα / Ειδήσεις

Ενίσχυσε το ανοσοποιητικό σου με τη βοήθεια επιλεγμένων συμπληρωμάτων

του Παναγιώτη Μυλωνά

Για την σπουδαιότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος καθώς και τις γενικές αρχές για την άριστη λειτουργία του, μιλήσαμε σε προηγούμενα άρθρα, τα οποία μπορείτε να τα βρείτε σε αυτήν την ιστοσελίδα

Ένα βέλτιστα λειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα, αποτελεί το κύριο και ισχυρότερο όπλο του σώματος ώστε να αναγνωρίζει και να καταστρέφει τους ιούς, τους μύκητες και άλλα παθογόνα μικρόβια. Το ανοσοποιητικό σύστημα εξαρτάται επίσης από τη βέλτιστη λειτουργία συγκεκριμένων κυττάρων στην κυκλοφορία του αίματος, καθώς επίσης και από την βέλτιστη λειτουργία των λεμφοειδών οργάνων, όπως είναι ο θύμος αδένας, ο μυελός των οστών, οι λεμφαδένες, ο σπλήνας, οι αμυγδαλές και το ήπαρ.

Tip: Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι και το πεπτικό σύστημα έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

Σ’ αυτό το άρθρο θα δώσουμε πληροφορίες για τα πλέον κατάλληλα συμπληρώματα, τα οποία αποδεδειγμένα με έρευνες έχουν δείξει ότι υποστηρίζουν την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, άμεσα και έμμεσα.

1/ Η βιταμίνη C. Όπως θα έχετε διαβάσει σε προηγούμενα άρθρα στην σελίδα μας, η βιταμίνη C έχει αμέτρητες λειτουργικές ιδιότητες στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, μεταξύ αυτών την ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Η βιταμίνη C βοηθά στην απενεργοποίηση του ιικού DNA, περιορίζοντας έτσι την αναπαραγωγή του ιού. Η βιταμίνη C βοηθά επίσης στην παραγωγή αντισωμάτων των λευκών αιμοσφαιρίων. Μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη του υγρού του πνεύμονα.

Tip: Η υψηλή δόση βιταμίνης C είναι ιδιαίτερα χρήσιμη κάθε φορά που ένας ασθενής βρίσκεται υπό μεγάλο στρες, αισθάνεται υπερβολική κόπωση, όταν το ανοσοποιητικό του σύστημα χρειάζεται την ενίσχυση για την καταπολέμηση οξειών ή χρόνιων ιικών και βακτηριακών λοιμώξεων.

Tip: Η βιταμίνη C, είναι τελείως απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία των επινεφριδίων, η ορμονική λειτουργία των οποίων ελέγχει σχεδόν ολόκληρο τον οργανισμό καθώς και την αποτελεσματική λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Tip: Το ανοσοποιητικό μας σύστημα απαιτεί βιταμίνη C. Όσο περισσότερες είναι οι καθημερινές στρεσογόνες καταστάσεις, λοιμώξεις, ελλιπής διατροφή, συναισθηματικά προβλήματα, περιβαλλοντικές και χημικές μολύνσεις, τόσο περισσότερη βιταμίνη C χρειαζόμαστε, για να παραμείνουμε υγιείς. Χωρίς ελάχιστα επίπεδα βιταμίνης C, τα κύτταρα μας κατακλύζονται πιο εύκολα από το άγχος και τη δυσφορία των προκλητικών γεγονότων της ζωής.

Tip: Οι δοσολογία για την βιταμίνη C, μπορεί να κυμαίνεται από 1.000 mg 2-3 φορές ημερησίως. Τα άτομα με δυσλειτουργία των επινεφριδίων (κόπωση, ανεπάρκεια), μπορούν να φθάνουν και σε μεγαλύτερες δοσολογίες, από 5.000 mg – 10.000 mg ημερησίως, με όριο την εμφάνιση διάρροιας  (bowel tolerance).

Tip: Κινέζικη Ιατρική Ομάδα Αναφέρει την επιτυχή θεραπεία ασθενών με κορονoϊό, με υψηλή δόση βιταμίνης C.Μια ιατρική ομάδα από το δεύτερο συνεργαζόμενο νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Xi’an Jiaotong στην Κίνα, ανέφερε την επιτυχή αντιμετώπιση των ασθενών με κορονοϊό, με υψηλές δόσεις της βιταμίνης C.
Σε ένα δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του νοσοκομείου, η ομάδα περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο οι ασθενείς που πάσχουν από σοβαρή στεφανιαία πνευμονία, πιθανώς θανατηφόρα επιπλοκή του νέου κορoνoϊού COVID-19, έχουν αναρρώσει, αφού υποβλήθηκαν σε θεραπεία με υψηλές δόσεις βιταμίνης C. Η ιατρική ομάδα συνιστά ότι για ασθενείς με κρίσιμη νόσο και ασθενείς με σοβαρή νεογνική πνευμονία (neonatal pneumonia), η θεραπεία με βιταμίνη C πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό μετά την εισαγωγή στο νοσοκομείο.
Σε μια περαιτέρω εξέλιξη, η ιατρική ένωση της Σαγκάης (Shanghai Medical Association ή SMA) στην Κίνα, έχει εκδώσει μια συναίνεση σχετικά με τη συνολική θεραπεία της νόσου του κορονοϊού. Με βάση τη μελέτη περισσότερων από 300 κλινικών ασθενών η οποία αναπτύχθηκε από 30 ειδικούς στην αντιμετώπιση της νέας πνευμονίας από κορονοϊό, συνιστά υψηλή δόση βιταμίνης C για ακόμη και ελαφρά μόλυνση με τον ιό.
Η συνιστώμενη δόση στη συναίνεση είναι 50 έως 100 mg ανά κιλό σωματικού βάρους ανά ημέρα. Για ασθενείς με σοβαρή και κρίσιμη νόσο, συνιστάται έως και 200 mg ανά χιλιόγραμμο σωματικού βάρους ανά ημέρα, που χορηγείται με ενδοφλέβια ένεση. Περιγραφόμενο ως το σχέδιο της Σαγκάης, η SMA αναφέρει ότι η συναίνεσή της έχει προσελκύσει την ευρεία προσοχή.

2/ Βιταμίνη D. Όλοι γνωρίζουμε το πόσο σημαντική είναι η βιταμίνη D για την λειτουργία των οστών, αλλά και ο ρόλος της στην ανθρώπινη υγεία είναι ακόμη πιο σημαντικός. Η σύγχρονες έρευνες δείχνουν ότι η βιταμίνη D στοχεύει πάνω από 2.000 γονίδια (περίπου 10% του ανθρώπινου γονιδιώματος) στο ανθρώπινο σώμα. Είναι γνωστό ότι τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D, μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη τουλάχιστον 17 μορφών καρκίνου, καθώς και καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου, υψηλής αρτηριακής πίεσης, αυτοάνοσων παθήσεων, διαβήτη, κατάθλιψης και πολλών άλλων συνθηκών υγείας. Όσον αφορά σε  ότι σχετίζεται με την πρόληψη της γρίπης και σύμφωνα με τις έρευνες

 • τα άτομα που έχουν επίπεδα αίματος βιταμίνης D χαμηλότερα από 38 ng / ml , είχαν διπλάσιες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, σε σύγκριση με εκείνα τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα.
  • οι γυναίκες οι οποίες έπαιρναν 2.000 IU βιταμίνης D σε καθημερινή βάση, είχαν κατά μέσο όρο 30% λιγότερα επεισόδια γρίπης και κρυολογημάτων, σε σύγκριση με τις γυναίκες που ελάμβαναν 200 IU βιταμίνης D ημερησίως.

  Tip: Τα φυσιολογικά ασφαλή εργαστηριακά όρια για την προστασία του οργανισμού από την  βιταμίνη D, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι από 50-70 ng/ml. H βιταμίνη D συμπεριφέρεται ως ορμόνη στο σώμα, σε επίπεδα πάνω από 50 ng/ml. Οι συνιστώμενες δόσεις οι οποίες πρέπει να διαμορφώνονται σύμφωνα με τις εργαστηριακές μετρήσεις, θα πρέπει να κυμαίνονται από 5.000 – 10.000 IU ημερησίως, με την πρόσληψη για συνέργεια πάντα της βιταμίνης Κ2 (MK-7).

  3/ Η Bήτα-Γλυκάνη (BetaGlucan). Έρευνες έχουν δείξει ότι η βήτα-γλυκάνη που εξάγεται από τη ζύμη (yeast) και από την ποικιλία μανιταριών maitake, έχει το καλύτερο συνολικό όφελος για την ανοσοποιητική υγεία. H Βήτα-Γλυκάνη, αυξάνει τα επίπεδα της ανοσφαιρίνης Α (Immunoglobulin A ή  IgA). Χαμηλά επίπεδα της ανοσφαιρίνης Α, έχουν σχετιστεί με αυξημένο ρίσκο λοιμώξεων. Η Βήτα-Γλυκάνη ενεργοποιεί τα μακροφάγα (macrophages). Πρόκειται για εξειδικευμένα λευκά αιμοσφαίρια τα οποία βρίσκονται σε συγκεκριμένους ιστούς, όπως η επένδυση των μεμβρανών βλέννας, του ήπατος, του σπλήνα και των λεμφαδένων και τα οποία εκτελούν δύο ζωτικές λειτουργίες. Πρώτον δρουν ως συλλέκτες απορριμμάτων για να φαγοκυτταροποιούν και δεύτερον να απορροφούν ξένα σωματίδια συμπεριλαμβανομένων των βακτηριδίων και των κυτταρικών σκουπιδιών. Επίσης η Βήτα-Γλυκάνη ενισχύει την λειτουργία των κυττάρων φυσικών δολοφόνων (Natural Killer ή NK). Αυτά τα κύτταρα έχουν  την ικανότητα να καταστρέφουν τα κύτταρα που έχουν καταστεί καρκινικά ή έχουν μολυνθεί από ιούς. Το επίπεδο δραστηριότητας των φυσικών φονικών κυττάρων (ΝΚ) στο σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, τον καρκίνο και στις χρόνιες ιογενείς λοιμώξεις, είναι συνήθως χαμηλό.

  Tip: Η Βήτα-Γλυκάνη υπάρχει και ως συμπλήρωμα. Προτιμάμε αυτή με προέλευση από ζύμη (yeast) ή από την ποικιλία μανιταριών maitake.

  4/ Υπάρχουν πολλές διαφορετικές εμπορικές μορφές της βήτα-γλυκάνης με προέλευση την ζύμη, μια εκ των οποίων φέρει την ονομασία Epicor. Το Epicor  έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στην ενίσχυση της ανοσολογικής λειτουργίας σε ανθρώπους, σε σύνολο πάνω από 20 κλινικές δοκιμές. Τα οφέλη που σημειώνονται είναι μέσω των μηχανισμών που συζητήθηκαν παραπάνω για την ανοσφαιρίνη Α( IgA), καθώς και την ενεργοποίηση ή ενίσχυση συγκεκριμένων λευκών αιμοσφαιρίων και των συνολικών λειτουργιών του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα κλινικά αποτελέσματα από αυτές τις μελέτες με το EpiCor, δείχνουν πολλά αποτελέσματα χρήσιμα στην πρόληψη λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος (κρυολογήματα και γρίπη). Η χορήγηση συμπληρωμάτων EpiCor σε δόση 500 mg ημερησίως, είχαν ευεργετική επίδραση στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης συμπτωμάτων κρυολογημάτων και γρίπης, στις ανωτέρω έρευνες.

  5/ Το μαγνήσιο. Τελείως απαραίτητο για την λειτουργία του ανοσοποητικού συτήματος και των επινεφριδίων. Το πρώτο μέταλλο που θυσιάζεται σε περιόδους στρεσογόνων καταστάσεων, είναι το μαγνήσιο. Η μακροχρόνια έλλειψη του, έχει άμεσο αποτέλεσμα σε πάνω από 300 χημικές ενζυματικές διεργασίες στο σώμα. Σύμφωνα με έρευνες, το μαγνήσιο έχει ισχυρή σχέση με το ανοσοποιητικό σύστημα τόσο στις μη ειδικές όσο και στις ειδικές ανοσοαποκρίσεις. Η έλλειψη μαγνησίου έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται με την εξασθενημένη κυτταρική και χημική ανοσολογική λειτουργία (11), ενώ η επάρκεια βοηθάει στην ενίσχυση της παραγωγής αντισωμάτων, προστατεύοντας από χρόνιες μυκητιακές και ιογενείς λοιμώξεις. Το μαγνήσιο φαίνεται να διαδραματίζει προστατευτικό ρόλο στις οξείες αλλεργικές αντιδράσεις.

  Tip: Πέρα από τις τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο, υπάρχουν και τα συμπληρώματα μαγνησίου. Από 400 mg ημερησίως, ανάλογα με την κατάσταση και το βάρος του ατόμου, στην μορφή του κιτρικού μαγνησίου (citrate), του χλωριούχου (chloride)  μαγνησίου σε σπρέι ή του γλυκινικού μαγνησίου (glycinate), για τα άτομα με έντονη ανησυχία (anxiety).

  6/ O astragalus (astragalus root). O astragalus (The Chi tonic herb), χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική για τη θεραπεία των ιών. Οι κλινικές μελέτες στην Κίνα έχουν επικυρώσει ότι είναι αποτελεσματικό όταν χρησιμοποιείται ως προληπτικό μέτρο ενάντια στο κοινό κρυολόγημα. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει τη διάρκεια και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων στην οξεία θεραπεία του κοινού κρυολογήματος, καθώς και ότι αυξάνει τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων στη χρόνια λευκοπενία (κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από χαμηλά επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων).  Συγκεκριμένα, φαίνεται να διεγείρει τα λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία κατακλύζουν και  καταστρέφουν τους εισβάλλοντες οργανισμούς και τα κυτταρικά σκουπίδια, καθώς επίσης να ενισχύει την παραγωγή της ιντερφερόνης (μια βασική φυσική ένωση που παράγεται από τον οργανισμό για την καταπολέμηση των ιών). Υπάρχουν τρία βασικά συστατικά που λειτουργούν προς όφελός μας κατά τη χρήση του astragalus: τα φλαβονοειδή, οι σαπωνίνες και οι πολυσακχαρίτες. Αυτές είναι φυτοχημικές – βιολογικώς δραστικές ενώσεις, οι οποίες απαντώνται μόνο σε φυτά. Χρησιμεύουν ως αντιοξειδωτικά, αντι-ιικά, αντιμικροβιακά και αντιφλεγμονώδη. Αυτές οι τρεις δραστικές ιδιότητες έχουν βρεθεί ότι καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα, εμποδίζουν την πρόοδο του HIV και καταπολεμούν τις αναπνευστικές παθήσεις και τις μυϊκές βλάβες. Ο astragalus έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση των υψηλών επιπέδων της κορτιζόλης του στρες και για την ανακούφιση των παρενεργειών της χημειοθεραπείας. Ο astragalus κυκλοφορεί ως συμπλήρωμα είτε σε μορφή σκόνης είτε σε παστίλιες. Προτιμητέα η εμπορική ονομασία με την ένδειξη βιολογικής παραγωγής. Οδηγίες σύμφωνα με την ετικέτα.

  7/ H μονολαουρίνη (monolaurin). Η μονολαουρίνη είναι μια λιπαρή ουσία, οι οποία  βρίσκεται στο λάδι καρύδας (coconut oil), το οποίο είναι επίσης διαθέσιμο ως συμπλήρωμα διατροφής. Έχει κάποια ενδιαφέροντα αντιϊκά αποτελέσματα με επιβεβαιωμένη δραστηριότητα σε ιούς παρόμοιους με τους κορονoϊούς. Πολλοί ιοί, καθώς και βακτηρίδια και πρωτόζωα (παράσιτα) καλύπτονται από μια προστατευτική μεμβράνη (biofilm), που αποτελείται από λιπαρές ουσίες (λιπίδια). H μονολαουρίνη διαλύει αυτή την προστατευτική μεμβράνη και ουσιαστικά  αποσυνθέτει την προστατευτική ασπίδα των οργανισμών και προκαλεί την εύκολη καταστροφή τους από το ανοσοποιητικό σύστημα. Υπάρχει ως συμπλήρωμα, με δοσολογία σύμφωνα με την ένδειξη της ετικέτας.

  8/ Αντιοξειδωτικά όπως είναι ο ψευδάργυρος (zinc)  και το σελήνιο (selenium), υποστηρίζουν τους λεμφοειδείς ιστούς στον θύμο αδένα και τη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων. Η κερσετίνη (quercetin)  και το ιώδιο (Lugols Iodine) είναι κρίσιμες για την ανοσία. Σε συνέργεια με τη βιταμίνη C, η κερσετίνη επιδρά  ως αντιφλεγμονώδης παράγοντας και το ιώδιο υποστηρίζει τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και όλων των αδένων του ενδοκρινικού συστήματος.

  9/ Το εκχύλισμα φύλλων ελιάς (olive leaf extract),ενισχύει την ανοσολογική λειτουργία και βοηθά στην αντιμετώπιση των πυρετών. Η εχινάτσια (echinacea), αυξάνει τα λευκά αιμοσφαίρια του σώματος, για να βοηθήσει στην καταπολέμηση λοιμώξεων. Τα μανιτάρια cordyceps, ένα χρήσιμο αντιφλεγμονώδες συμπλήρωμα για τη μείωση της φλεγμονής στους πνεύμονες. To λάδι ρίγανης (oregano oil), πολύτιμος σύμμαχος στην μάχη κατά των ιών, παρασίτων, μυκήτων.

  10/ Η λήψη των συμπληρωμάτων και ειδικά για τα άτομα που ακολουθούν συνταγογραφούμενη φαρμακευτική αγωγή, θα πρέπει να γίνεται με την συνεννόηση του θεράποντος ιατρού, φαρμακοποιού ή φυσιοθεραπευτή.

  Tip:  Δεν ξεχνάμε βέβαια τις βασικές αρχές για την διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού, όπως είναι ο έλεγχος του stress, ο καλός ποιοτικός ύπνος, η αλκαλική και αντιφλεγμονώδης διατροφή, η οποιαδήποτε μορφής μέτρια άσκηση, η ενίσχυση της παραγόμενης στον οργανισμό γλουταθειόνης. Φροντίζουμε για την διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας του εντέρου και του λεμφικού συστήματος που έχουν άμεση σχέση με την λειτουργία του ανοσοποιητικού, τον θετικό τρόπο σκέψης και αντιμετώπισης της ζωής, την διαχείριση του φόβου η οποία μας πολιορκεί από παντού σήμερα, την αισιοδοξία και την ευγνωμοσύνη για ότι μας συμβαίνει.

 • Περισσότερες πληροφορίες για τα βιβλία και την προσφορά μας!
  *Όλες οι πληροφορίες και οι έρευνες που αναφέρονται στο άρθρο, δίνονται για ενημερωτικό σκοπό και μόνο και όχι για διάγνωση, αγωγή ή θεραπεία για οποιαδήποτε πάθηση ή αντικατάσταση ιατρικών συμβουλών. Το κάθε ένα άτομο, είναι και ο τελευταίος υπεύθυνος για τις οποιεσδήποτε αποφάσεις που αφορούν την υγεία του. 
 • **Απαγορεύεται η αντιγραφή μερική ή ολική του άρθρου, χωρίς την άδεια του συγγραφέα-ερευνητή.
 • Τα εν λόγω άρθρα τα βρίσκετε εδώ