Νέα / Ειδήσεις

9+1 άγνωστες αιτίες που κάνουν το πρόσωπό μας να κοκκινίζει | Ροδόχρους νόσος

ροδόχρους νόσος

Η ερυθρότητα, το κοκκίνισμα δηλαδή του προσώπου, είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα της ροδόχρους νόσου. Η ροδόχρους νόσος είναι μια πάθηση που οφείλεται σε διαστολή των αγγείων του προσώπου που προκαλείται από συγκεκριμένους εκλυτικούς παράγοντες. Οι ασθενείς που πάσχουν από την πάθηση αυτή εμφανίζουν έντονη ευαισθησία στους παράγοντες αυτούς, που προκαλούν άμεσα κοκκίνισμα του προσώπου.

Παρακάτω θα δούμε τις 10 άγνωστες αιτίες που κάνουν το πρόσωπό μας να κοκκινίζει:

 

  1. Ο ήλιος: η κύρια αιτία εμφάνισης της ροδόχρου νόσου είναι η φλεγμονή γύρω από τα αγγεία. Η χρόνια έκθεση στον ήλιο απελευθερώνει ελεύθερες ρίζες στο δέρμα, που οδηγούν σε φλεγμονή.
  2. Demodex: Στο δέρμα των ανθρώπων με ροδόχρου νόσο, εντοπίζεται συχνά σε μεγαλύτερο αριθμό από ότι κανονικά, ένα παράσιτο, το Demodex folliculorum. Όταν το Demodex πολλαπλασιαστεί, το σύστημα άμυνας του οργανισμού ενεργοποιείται και ξεκινά έτσι μια διαδικασία που οδηγεί σε φλεγμονή και έξαρση της πάθησης.
  3. Ελικοβακτηρίδιο και έλκος στομάχου: Μελέτες έδειξαν ότι οι ασθενείς με ροδόχρου νόσο έχουν πολύ συχνότερα το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Πιστεύεται ότι προκαλεί χρόνια συστηματική φλεγμονή και οδηγεί σε έξαρση της νόσου.
  4. Βιταμίνη D: λήψη συμπληρωμάτων D σε υπερβολικό βαθμό, μπορεί να οδηγήσει σε υπερπαραγωγή καθελισιδινών, ουσιών που συμμετέχουν στην παθογένεια της ροδόχρου νόσου.
  5. Άγχος και στρες: το χρόνιο στρες οδηγεί σε διαρκή ενεργοποίηση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, που έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή έκκριση αδρεναλίνης που τελικά ενισχύει φλεγμονώδεις απαντήσεις του οργανισμού απέναντι σε εξωτερικά ερεθίσματα, χειροτερεύοντας τη ροδόχρου νόσο.
  6. Τροφές: τροφές που αποδεδειγμένα επιδεινώνουν την πάθηση είναι το αλκοόλ, τα ζεστά και καυτερά, το αβοκάντο, το γιαούρτι, τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, τα εσπεριδοειδή, η ντομάτα, το καρπούζι, η μελιτζάνα, το σπανάκι, το ξίδι, η σοκολάτα κ.α.
  7. Σωματική άσκηση: η έντονη άσκηση οδηγεί σε σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, το οποίο οδηγεί αντιδραστικά σε αγγειοδιαστολή και ερυθρότητα στο πρόσωπο.
  8. Εναλλαγή ζέστης – κρύου: η απότομη και συνεχής εναλλαγή θερμοκρασίας προκαλεί κύκλους διαστολής και συστολής των αγγείων του προσώπου, το οποίο τελικά τα «ξεχειλώνει» και επιδεινώνει την εμφάνιση της πάθησης.
  9. Φάρμακα: φάρμακα όπως η κορτιζόνη, το σύμπλεγμα βιταμίνης Β, τα νιτρώδη, η βρωμοκρυπτίνη, οι ανταγωνιστές αντλίας ασβεστίου, τα χολινεργικά, η κυκλοσπορίνη, η δοξορουμπικίνη, η ιντερφερόνη, το νικοτινικό οξύ, η νιφεδιπίνη,η νιτρογλυκερίνη, τα οπιοειδή, η τριαμκινολόνη, οι προσταγλαδίνες, η ριφαμπικίνη, η ταμοξιφένη και η βανκομυκίνη προκαλούν έξαρση της πάθησης.
  10. Ορμονικές αλλαγές: Η αύξηση των οιστρογόνων οδηγούν σε παραγωγή γαλακτικού οξέος που με τη σειρά του οδηγεί σε αύξηση παραγωγής αμινολεβουλινικού οξέος και πορφυρίνης που αυξάνουν την ευαισθησία του δέρματος στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

 

Το παρόν κείμενο υπογράφει ο Κωνσταντίνος Σταματόπουλος, δερματολόγος και υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Giessen με θέμα διατριβής “Ροδόχρους νόσος: Ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις”, και συγγραφέας της ιατρικής μελέτηςΡοδόχρους Νόσος – Γιατί το πρόσωπό μου κοκκινίζει;“.

-10%
Ροδόχρους Νόσος - Κωνσταντίνος Σταματόπουλος - Εκδόσεις iWrite
Προσθήκη στο καλάθι
Κλείσιμο

Ροδόχρους Νόσος

Γιατί το πρόσωπό μου κοκκινίζει;

book
15.00  13.50 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *