Ιστορία / Πολιτική

Τα πάντα για τις ελληνικές αθλητικές εφημερίδες!

αθλητικές εφημερίδες βιβλίο

Μάθετε τα πάντα για τις ελληνικές αθλητικές εφημερίδες και την αθλητική δημοσιογραφία εν γένει μέσα από το νέο βιβλίο του έμπειρου αθλητικογράφου Γιάννη Μαμουζέλου ”Η Ιστορία των Αθλητικών ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον Κόσμο” που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις iWrite!

Οι αθλητικές εφημερίδες που εμφανίστηκαν στη δεκαετία του 50 –σε συνδυασμό με τα περιοδικά– οδήγησαν προοδευτικά τον ελληνικό αθλητικό Τύπο στη «σύγχρονη εποχή», δηλ. στα 80’s. Στις μεταγενέστερες εκδόσεις ξεχωρίζουν κάποιες που άφησαν έντονο αποτύπωμα στον χώρο.

Γνωρίστε τες χρονολογικά:

«Ο ΦΙΛΑΘΛΟΣ», Αθήνα, 30/11/1982, από την επιχείρηση Γεωργ. & Μάκη Κουρή, στο «μοντέλο» του δημιουργού της, δημοσιογράφου Νίκου Καραγιαννίδη. Ήταν η πρώτη ελληνική ημερήσια αθλητική εφημερίδα χωρίς συλλογική τοποθέτηση! Άφησε έντονο στίγμα, χάρη στο ανατρεπτικό στιλ που απέπνεαν τίτλοι και ρεπορτάζ, όπως και η σελίδα παρασκηνίων με ρουμπρίκα «Αποδυτηριάκιας» (με ύφος ποδοσφαιρικής… πιάτσας), τα σχόλια «χωρίς παρωπίδες» του Ηλ. Μπαζίνα κ.ά. Έκλεισε στις 3/10/2011, παρασυρμένη από την πτώση του ομίλου Κουρή. Το 2013 έγινε προσπάθεια επανέκδοσης, αλλά ο Ανδρέας Γ. Κουρής ανέβασε στο Διαδίκτυο τον τίτλο, ως ηλεκτρονική εφημερίδα που παρουσίαζε ως συνέχεια της έντυπης του πατέρα του…

Το 1991 (1/9) κυκλοφόρησε η «ΩΡΑ ΓΙΑ ΣΠΟΡ», συνέπεια της επιχειρηματικής σύγκρουσης στην Αθλητική Ηχώ, με τον Ευαγ. Αθ. Σέμπο να αποχωρεί, εκδίδοντας νέα εφημερίδα, αποσπώντας μάλιστα και σημαντικό μέρος του δημοσιογραφικού επιτελείου. Διευθυντής ο Διον. Αβούρης και αρχισυντάκτης ο Παύλος Γερακάρης (ανέλαβε Διευθ. σύνταξης το 2005), και προσανατολισμός προς τον Ολυμπιακό! Γρήγορα η «γραμμή» έγινε φιλο-παναθηναϊκή και κατέληξε ανοικτά υπέρ της ΑΕΚ, οι επιτυχίες της οποίας τότε εκτόξευσαν τις πωλήσεις της! Μετά το 1998 όμως επικράτησε ανεξήγητη επιχειρηματική «μιζέρια» και κρίση μη αναστρέψιμη, με συνέπεια το 2007 η εταιρεία να κηρύξει πτώχευση! Σύντομα επανεμφανίστηκε ως «ΝΕΑ ΩΡΑ», ένα χρόνο αργότερα μετονομάστηκε σε «ΩΡΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡ» και σήμερα (μετά από 40… κύματα) κυκλοφορεί με τίτλο «Αθλητική ΩΡΑ των σπορ» σε μια προφανή προσπάθεια να συνδέεται με το παρελθόν της…

Ένα επαναστατικό νέο βιβλίο για τις αθλητικές εφημερίδες και τα περιοδικά, αλλά όχι μόνο!

SPORTIME: Στις 21 Φεβρουαρίου 1994 κυκλοφόρησε η πιο πρωτοποριακή και καινοτόμος (σε ύφος, στιλ, περιεχόμενο, σχεδιασμό) ημερήσια αθλητική εφημερίδα στη χώρα, με εκδότη τον Μιχ. Ανδρουλιδάκη, πάνω σε ιδέα του διευθυντή Χάρη Ξύδη και με τίτλο-έμπνευση του (τότε αρχισυντάκτη της) συγγραφέα του βιβλίου. Ήταν η πρώτη ημερήσια αθλητική στην Ελλάδα με ξενόγλωσσο τίτλο και σχήμα tabloid! Είχε καλό χαρτί και εκτύπωση, πολλές έγχρωμες σελίδες, ξεχωριστό «τμήμα» πολιτικών, πολιτιστικών κ.ά. χρηστικών ειδήσεων και πληροφοριών. Δεν είχε συλλογικό «χρώμα», διακρινόταν για τα άρθρα γνώμης, κέρδισε γρήγορα τις εντυπώσεις και το φίλαθλο (και όχι μόνο…) αναγνωστικό κοινό! Με πρωτότυπες πρωτοβουλίες και αφιερώματα ακολούθησε σταθερά ανοδική πορεία και έφτασε σχεδόν στην 5ετία στις κορυφαίες σε κυκλοφορία εφημερίδες (ανεξαρτήτως θεματογραφίας) της Ελλάδας! Καθιέρωσε νέο τρόπο παρουσίασης και σχολιασμού των γεγονότων, με στοιχεία λαϊκής κουλτούρας…

Εντυπωσιακά όσα αναφέρει σε μελέτη του (Ο ελληνικός αθλητικός Τόπος) ο Δρ. Άρης Κουμπαρέλης: Τη χαρακτηρίζει «τομή», με πρωτοσέλιδα «σταθμούς» στα χρονικά, μη συνηθισμένη αθλητική εφημερίδα και κυρίως ότι «Με τη Sportime, η εποχή που ο αναγνώστης αθλητικής εφημερίδας χαρακτηριζόταν ανεγκέφαλος πολίτης πήρε τέλος».

Γύρω στο 2000, η αποσταθεροποίηση του εκδοτικού ομίλου επέφερε θολές και αλλοπρόσαλλες μεταβολές «ιδιοκτησίας», που οδήγησαν στην απομάκρυνση του στελεχικού δυναμικού και σε συνεχή ανασφάλεια. Από το καλοκαίρι του 2003 έως το 2005 η «δημοσιογραφική ομάδα» του Sport fm την κράτησε σε καλό επίπεδο, αλλά αποχώρησε με την «τεχνογνωσία» και πολλά στελέχη, για να φτιάξει νέα! Με αλχημείες, ένα «ασαφές ιδιοκτησιακό σχήμα» την κυκλοφορούσε έως τις 2 Απριλίου 2008, οπότε και έκλεισε!

Ο τίτλος «Sportime» εμφανίστηκε ξανά στις 24 Ιουνίου 2018 (εκδότης Περικλής Γκιόλιας) με εντελώς διαφορετικό δυναμικό στελεχών. Η εφημερίδα κυκλοφορούσε έως και την Τρίτη 13 Ιουλίου 2021, διατηρώντας πλουραλισμό και ομώνυμη ιστοσελίδα. Διέκοψε όμως την έντυπη έκδοση (κυρίως λόγω αυξημένου κόστους διανομής από το πρακτορείο Τύπου, που λειτουργεί μονοπωλιακά…) και από την Τετάρτη 14/7 πέρασε σε ηλεκτρονική έκδοση, διαθέσιμη δωρεάν στο Διαδίκτυο!

Εσύ πόσα πράγματα γνωρίζεις για τις ελληνικές αθλητικές εφημερίδες;

«GOALNEWS». Από τις εκδόσεις «Πήγασος» της οικογένειας Μπόμπολα, κυκλοφόρησε στις 8/3/2002 με διευθυντή τον Χάρη Ξύδη (ένα χρόνο νωρίτερα είχε αποχωρήσει αιφνιδιαστικά από τον Όμιλο Ανδρουλιδάκη) και με ισχυρό επιτελείο συντακτών. Για αρκετά χρόνια είχε σημαντική αποδοχή και παρουσία στα δρώμενα των σπορ και των «μίντια», με ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες. Σταδιακά όμως άρχισε να επηρεάζεται από τα προβλήματα του εκδοτικού ομίλου, η κατάρρευση του οποίου επέφερε και τη διακοπή κυκλοφορίας την 1/6/2017.

SPORTDAY: Κυκλοφόρησε στις 13 Μαρτίου 2005, με εκδότη τον Τάσο Μπούρα (ως πολυμετοχική κίνηση), διευθυντή τον Γ. Μαζιά και ηγετικά στελέχη τους Μπ. Χριστόγλου, Γ. Χελάκη, Χρ. Σωτηρακόπουλο. Ακολούθησε το μοντέλο των προηγούμενων, με ένθετα και μοντέρνες ιδέες, ενώ το 2008 πρόσφερε κάθε Σάββατο στα ελληνικά τη L’ Equipe και καθιέρωσε την ιστοσελίδα Sportday.gr. Αργότερα για ένα διάστημα πέρασε στον όμιλο Ι. Αλαφούζου και από τα μέσα του 2015 στον όμιλο του Δημ. Κοντομηνά. Ασφαλώς μια εφημερίδα με πολύ αξιοπρόσεκτη διαδρομή και χωρίς εκτροπές φανατισμού ή συλλογικής πρόσδεσης, που συνεχίζει και σήμερα πολύ αξιόλογη πορεία.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στην Αθήνα, μετά το 1970 καταγράφονται χρονολογικά και οι εξής τίτλοι:

«ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΑ ΝΕΑ»: Συλλογική εβδομαδιαία εφημερίδα, με εκδότη τον τυπογράφο Γιώργο Χαλκιόπουλο. Κυκλοφόρησε απ’ το 1959 έως το 1978, με συνεργάτες γνωστούς αθλητικούς συντάκτες.

«Ο ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ»: Συλλογική εβδομαδιαία εφημερίδα για την ΑΕΚ, χωρίς εξτρεμισμούς, με εκδότη τον Νικ. Νικόπουλο και γνωστούς δημοσιογράφους ως στελέχη, με επικεφαλής τον Φαιδ. Κωνσταντουδάκη. Κυκλοφόρησε το 1972 και διατηρήθηκε πολλά χρόνια…

«ΝΤΕΡΜΠΙ»: Βγήκε στα περίπτερα το πρώτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου του 1972, με δυνατά δημοσιογραφικά ονόματα, όπως οι Νίκος Γκούμας (διευθυντής), Χριστοφ. Κονταξής (διευθ. σύνταξης), Θοδ. Σγουρδαίος (συμβ. έκδοσης), και ήταν «πράσινης» απόκλισης… Ο ίδιος τίτλος επανεμφανίστηκε το 1995-96 ως εβδομαδιαία εφημερίδα, με διευθυντή τον Γιάννη Συνοδινό.

«ΦΛΟΓΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡ»: Με εκδότες τους Αδελφούς Δραγούνη και διευθυντή τον Μάκη Τσουλέα. Λίγους μήνες άντεξε στα περίπτερα, από τον Σεπτέμβριο 1987 έως τον Μάρτιο 1988.

«ΡΕΚΟΡ»: Κυκλοφόρησε μόνο 35 ημέρες, από τον Δεκέμβριο του 1990 έως τον Ιανουάριο του 1991

«REPLAY»: Έκδοση… ρεκόρ αποτυχίας, από 8 έως 26 Νοεμβρίου 1994…

«ΝΟΚ ΑΟΥΤ»: τόλμημα του Νίκου Καραγιαννίδη να ταράξει ξανά τα νερά, αλλά άντεξε μόνο δύο εβδομάδες (24/10-7/11 1995).

«Sport + Match»: Από τις πιο βραχύβιες (9/2/1998 -27/3/1998) εκδόσεις…

«ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ»: ιδρύθηκε την 1 Απριλίου 1998 από τους Θέμο Αναστασιάδη & Σωτήρη Πουλόπουλο, καθαρά φιλο-ολυμπιακής γραμμής. Αρχικά εντυπωσίασε, αλλά δεν διατήρησε το επιθυμητό αναγνωστικό κοινό. Κυκλοφορεί σήμερα (απ’ τον Οκτώβριο του 2014) ως «Κόκκινος ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ», αφού απορρόφησε και την εφημερίδα «Γαύρος».

«KOSMOS των Sports»: Η εκδοτική εταιρεία ΙΜΑΚΟ και ο Πέτρος Κωστόπουλος είχαν μια πολύ ηχηρή παρουσία στα μίντια τη δεκαετία του ’90 και η επιτυχία του Sportime τον εξίταρε για μια δική του αντίπαλη εφημερίδα σε μοντέρνο στιλ… Αλλά άντεξε από 5 Απριλίου έως 31 Δεκεμβρίου 1998, ενώ ο άλλοτε συνεργάτης του, μακαρίτης σήμερα, Θ. Αναστασιάδης, του… βγήκε «κόντρα» λίγες μέρες νωρίτερα!

Τα πάντα για τις ελληνικές αθλητικές εφημερίδες σε ένα βιβλίο!

FAIRPLAY: Το 2000 βγήκε η εβδομαδιαία εφημερίδα με διευθυντή τον Κ. Γκόντζο, χωρίς να μακροημερεύσει…

DERBYSports: Κυκλοφόρησε το 2001 (7/2), με εκδότη τον Γιάννη Τράγκα (ουσιαστικά τον πατέρα του, παλιό δημοσιογράφο & εκδότη, Γιώργο Τράγκα) και διευθυντή τον Κ. Γκόντζο. Με ταραχώδη πορεία, έκλεισε για δέκα ημέρες(6/6) το καλοκαίρι του 2009 και επανήλθε στα περίπτερα (17/6) με τον νέο τίτλο DerbyNews (ιδιοκτησία Αντ. Δελατόλα), για να κλείσει οριστικά στις 9/2/2013. Καθαρά φιλοπαναθηναϊκή, είχε ένθερμους φίλους αλλά έκανε κι εχθρούς…

«SCORELIVE»: Κυκλοφόρησε στις 26 Απριλίου 2002 αρχικά ως στοιχηματική, αλλά γρήγορα μετατράπηκε σε αθλητική προσκείμενη στην ΑΕΚ (με διευθυντή τον Κ. Κετσετζόγλου) και άντεξε έως τις 28 Φεβρουαρίου 2011…

«ΝΤΑΜΠΛ ΣΠΟΡ»: Άλλο ένα εκδοτικό τόλμημα με ένα μήνα ζωής τον Δεκέμβριο του 2006…

«Η ΓΑΤΑ»: Κυκλοφόρησε στις 27/2/2007 και για μερικά χρόνια από το ίδιο γκρουπ με τον «Πρωταθλητή» και τελικά τον Μάιο του 2018 ενσωματώθηκε στον «Κόκκινο Πρωταθλητή».

«Η ΠΡΑΣΙΝΗ»: Ένα ακόμα δημοσιογραφικό «παιδί» του Ανδρ. Μπόμη (με εκδότη τον Παν. Μπόμη) και επιχειρηματική ανάμειξη στον εκδοτικό χώρο του Δημ. Γιαννακόπουλου το 2007 (18/3), πριν αναλάβει την ΚΑΕ ΠΑΟ. Παρέμεινε σε κυκλοφορία 13 χρόνια, έως ότου στις 13 Ιουνίου 2020 έκλεισε, λίγο μετά την ανακοίνωση του ιδιοκτήτη ότι αποσύρεται από το «αθλητικό επιχειρείν» και τον Παναθηναϊκό!

«SPORTXL»: Μια προσπάθεια του Γιάννη Τζέτζα και του Χ. Ξύδη, που κράτησε μόλις από 10 Φεβρουαρίου έως 31 Μαρτίου 2007… Η πτώση των εντύπων ήταν ήδη φανερά μη αναστρέψιμη…

«ΕΞΕΔΡΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡ»: Τον Μάρτιο του 2008 ο ΔΟΛ έδειχνε ακόμη κραταιός και έβγαλε (29/3) μια καλή και μοντέρνα έκδοση, με καλό επιτελείο συντακτών… Υπήρχε μια «περίεργη» σύνδεση με τον εκδότη Μιχ. Ανδρουλιδάκη, που λίγα χρόνια πριν είχε καταφέρει να ρίξει στα… βράχια τον δικό του όμιλο ΜΜΕ, με εφημερίδες, ραδιοφωνικό σταθμό, κανάλι κ.ά.! Το «μυστικό» φανερώθηκε το 2011 (όταν εμφανίστηκε να την αγοράζει…), αλλά στις 18 Μαρτίου 2012 ήλθε το οριστικό τέλος και ο ενταφιασμός των ονείρων του εκδότη να επανέλθει στον χώρο…

«ΕΝΩΣΗ»: Βραχύβιας κυκλοφορίας το 2008…

«ΚΙΤΡΙΝΟΜΑΥΡΗ ΩΡΑ»: Με επτάμηνη παρουσία (16/4/2011 έως 21/11/2011) και «ΚΙΤΡΙΝΟΜΑΥΡΗ» από 21/7/2012 έως 17/9/2012.

«ΓΑΥΡΟΣ»: Εμφανίστηκε στις 29 Μαΐου 2010, με εκδότη τον Αντ. Πίκουλα, απόλυτα συλλογική. Αρχικά κέρδισε κοινό, σταδιακά υποχώρησε και τελικά συγχωνεύθηκε με τον «Κόκκινο Πρωταθλητή» και ανέστειλε την έκδοση στις 3/12/2017.

«LIVESPORT»: Αθλητική & στοιχηματική, εκδόθηκε τον Απρίλιο 2012 από τους Γιάννη Λάβδα και Γιώργο Βογιατζίδη. Μετά από πολλές δυσκολίες και κρίσεις, η εφημερίδα στο τέλος του Φεβρουαρίου του 2018 πέρασε στον Γ. Φιλιππάκη και την «ΑΕ Αθλητική Ενημέρωση».

«ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΜΕΡΑ»: Κράτησε λιγότερο από ένα χρόνο (Αύγουστος 2015-Απρίλιος 2016). Κυκλοφόρησε με ιδιοκτήτη τον Παν. Μαυρίκο και εκδότη τον Βαγγ. Μπαρλά, καταγράφοντας τριψήφια νούμερα πωλήσεων!

-10%
βιβλίο, αθλητική δημοσιογραφία, η ιστορία των αθλητικών ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον Κόσμο, Εκδόσεις iWrite
Προσθήκη στο καλάθι
Κλείσιμο

Η Ιστορία των Αθλητικών ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον Κόσμο

Εμφάνιση, εξέλιξη, ορόσημα & πρωτοπόροι από τον 19ο στον 21ο αιώνα!

book
13.50  12.15 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *