Ψυχολογία / Προσωπική ανάπτυξη

Το βιβλίο που θα σου λύσει κάθε απορία για το σεξουαλικό άγχος!

βιβλίο άγχος

Αυτό το βιβλίο µε δυο λόγια λέει “Πες µου το άγχος σου να σου πω τι να κάνεις”.

Η λέξη «άγχος» δεν είναι ουσιαστικό, όπως η λέξη «παπούτσια» ή η λέξη «ποδήλατο». Εκτός αν εσύ βλέπεις κάποιο άγχος να κυκλοφορεί στη γειτονιά σου ή στο σπίτι σου, οπότε, κάπου θα πρέπει να σε πάµε… Αν το «άγχος» δεν είναι ουσιαστικό, τότε τι είναι; Είναι ουσιαστικοποίηση. Είναι το αποτέλεσµα µιας διαδικασίας η οποία ονοµάζεται αγχώνοµαι (ή άγχοµαι) και είναι ρήµα. Άλλο το άγχος και οι φοβίες, κι άλλο ο φόβος, όπως διαβάζουμε και από το βιβλίο του Γ. Πιντέρη.

Σεξουαλικό άγχος απόδοσης

Μια βασική διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στους άντρες και τις γυναίκες είναι η στύση. Στον άντρα η διέγερση έχει σαν συνέπεια τη στύση. Αυτό είναι κάτι φανερό. Στις γυναίκες η διέγερση δεν παράγει μια τόσο φανερή ένδειξη. Συνεπώς, μια γυναίκα που δεν έχει διέγερση, αν «πρέπει» ν’ ανταποκριθεί, μπορεί να λειτουργήσει σεξουαλικά χωρίς να γίνει αντιληπτή η έλλειψη διέγερσης εκ μέρους της. Από την άλλη, όταν ένας άντρας δεν έχει στύση, όσο και να θέλει να λειτουργήσει δεν μπορεί. Το σεξουαλικό άγχος εμφανίζεται και στα δύο φύλα, αλλά με διαφορετικές μορφές. Εδώ θα εξετάσουμε τις πιο συνηθισμένες μορφές άγχους των αντρών και των γυναικών χωριστά. Θα ξεκινήσουμε με τους άντρες.

βιβλίο άγχος

Ανδρικές πηγές σεξουαλικού άγχους

Αδυναμία συνουσίας

Στους άντρες η πιο συνηθισμένη μορφή έχει να κάνει με αυτό που ονομάζουμε «δευτερογενή σεξουαλική ανικανότητα». Ενώ όταν είναι μόνος του και αυνανίζεται δεν έχει κανένα πρόβλημα στύσης, όταν βρεθεί με γυναίκα αδυνατεί να έχει στύση. Το άγχος απόδοσης, όπως αναφέρεται στο βιβλίο, τον εμποδίζει να νιώσει διέγερση η οποία είναι η βασική προϋπόθεση για να δημιουργηθεί στύση.

Αντίδοτο

Το βασικό πρόβλημα εδώ είναι η αυτοπαρατήρηση. Αντί να εστιάσει στο σεξουαλικό ερέθισμα που έχει απέναντί του, εστιάζει στο… πέος του. Δηλαδή, ενώ κοιτάζει και ακουμπά τη γυμνή γυναίκα που έχει δίπλα του, δεν τη βλέπει διότι ο νους του είναι στραμμένος στη σκέψη αν θα τα καταφέρει, δηλαδή σ’ ένα ερέθισμα που δεν είναι σεξουαλικό. Κάτι ανάλογο παθαίνει ο φοιτητής που… προσπαθεί να μελετήσει. Τα μάτια του είναι στο κείμενο, αλλά ο νους του είναι στη συμφοιτήτρια που του αρέσει. Η αυτοπαρατήρηση παραλύει. Η προσοχή είναι σαν τον φακό ενός κλεφτοφάναρου. Αν μπεις σ’ ένα θεοσκότεινο δωμάτιο, όπου στρέψεις τον φακό, θα βλέπεις αυτά που φωτίζει. Αν τον στρέψεις όμως στα μάτια σου, θα τυφλωθείς. Αυτή είναι η αυτοπαρατήρηση.

Για να αντιμετωπίσεις αυτή την κατάσταση θα χρειαστείς μια προεργασία. Δημιούργησε με μια γυναίκα που ανάμεσά σας υπάρχει μια αμοιβαία έλξη, μια συναισθηματική σχέση που κάποια μέρα θα σου επιτρέψει να νιώσεις άνετα και να μοιραστείς το πρόβλημά σου μαζί της. Για να δημιουργήσεις μια τέτοια σχέση χρειάζεται περισσότερο ν’ ακούς παρά να μιλάς. Όταν σου μιλάει για κάτι προσωπικό της, άκου την με προσοχή και συναίσθηση.

βιβλίο άγχος
Όταν έχετε εξοικειωθεί μεταξύ σας και νιώθεις ασφαλής μαζί της, μίλησέ της για το πρόβλημά σου. Πες της τι συναισθήματα και τι προβλήματα βιώνεις με αυτή τη δυσκολία. Ο αντικειμενικός σκοπός είναι να καταφέρεις να κοιμηθείτε ένα βράδυ μαζί.

Αυτό μπορεί να γίνει σε κάποια εκδρομή που θα πάτε για ένα Σαββατοκύριακο σε μια σχετικά κοντινή απόσταση. Άλλωστε ο αντικειμενικός σου σκοπός δεν είναι… ο τουρισμός. Δεν αποκλείεται και μόνο με την οικειότητα που έχει αναπτυχθεί ανάμεσά σας, όταν πέσετε για ύπνο το βράδυ (εννοείται σε διπλό κρεβάτι) να μπορέσεις να λειτουργήσεις. Αλλά, κι αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, κάποια στιγμή θα σας πάρει ο ύπνος. Κι εδώ υπάρχει μια πολύτιμη πληροφορία: Οι άντρες, όταν κοιμόμαστε, κάθε 90 λεπτά βλέπουμε ένα όνειρο κι ας μην το θυμόμαστε. Την ίδια ώρα, ανεξάρτητα από το περιεχόμενο του ονείρου, έχουμε μια στύση. Σ’ έναν εξάωρο ύπνο, το φαινόμενο αυτό θα εμφανιστεί τέσσερις φορές. Όλο κι ένας από τους δυο σας θα το πάρει χαμπάρι. Μπορεί λοιπόν να προκύψει μια ερωτική πράξη αβίαστα και φυσιολογικά.

Όμως, ακόμα κι αν δεν προκύψει κάτι τέτοιο, και μόνον το γεγονός ότι η σύντροφός σου υπήρξε μάρτυρας της στύσης σου σε απαλλάσσει από το άγχος της απόδειξης. Αν επιλέξεις ν’ αντιμετωπίσεις το άγχος με ψυχοθεραπεία, σύμφωνα με την Ashley Olivine, Ph.D. (2021) θα ήταν καλύτερο να επέλεγες έναν Γνωστικιστή. Κατά την άποψή μου, εξίσου κατάλληλος θα ήταν κι ένας εκπαιδευμένος (και όχι απλώς κατά δήλωση) σεξοθεραπευτής. Προτείνει επίσης τη συστηματική εκπαίδευση στη Γιόγκα η οποία, όπως ανάφερα και στο προηγούμενο κεφάλαιο, είναι χρήσιμη στη μείωση οποιουδήποτε άγχους. Τέλος, η Ashley στρέφεται και στην επικοινωνία του ζεύγους. Δηλαδή το πρόβλημα δεν είναι μόνο του άντρα, αλλά της σχέσης. Το να συζητάνε ανοιχτά οι δύο σύντροφοι για αυτό το θέμα βοηθάει στη μείωση του άγχους διότι διευκολύνει την κατανόηση ανάμεσα στους σεξουαλικούς συντρόφους. Μπορεί μάλιστα να τους οδηγήσει να βρουν κοινούς τρόπους αντιμετώπισης.

βιβλίο άγχος

Άγχος πρόωρης εκσπερμάτωσης

Άγχος απόδοσης έχει και ο άντρας που έχει πρόβλημα πρόωρης εκσπερμάτωσης, όπως βλέπουμε στο βιβλίο. Στο σημείο αυτό, ανοίγω μια παρένθεση: Η άποψή μου είναι ότι το πρόβλημα της πρόωρης εκσπερμάτωσης δεν είναι ατομικό, αλλά δυαδικό. Αν συστηματικά ο άντρας εκσπερματώνει πριν προλάβει η γυναίκα να έχει οργασμό, τότε το ζεύγος έχει πρόβλημα πρόωρης εκσπερμάτωσης. Ο χρόνος δεν έχει σημασία. Μπορεί ένας άντρας να τελειώνει σε 30 δευτερόλεπτα. Αν η γυναίκα του έχει οργασμό στα 29 δευτερόλεπτα, το ζευγάρι δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα! Αν όμως εκσπερματώνει στα τρία λεπτά, αλλά η γυναίκα του έχει οργασμό στα 4 λεπτά, τότε το ζεύγος έχει πρόβλημα πρόωρης εκσπερμάτωσης.

Αντίδοτα

Θα ξεκινήσουμε με το παράδειγμα που μόλις αναφέραμε:

Από την ώρα της διείσδυσης έστω ότι ένας άντρας εκσπερματώνει στα 3 λεπτά και στη συνέχεια σταδιακά χάνει τη στύση του με αποτέλεσμα η σύντροφός του να μένει στα κρύα του λουτρού και να έχει νεύρα. Μάλιστα είναι θυμωμένη που ο άντρας της δεν πάει γι’ αυτό το θέμα σ’ έναν ειδικό.

Το θέμα είναι πως, με αυτά τα δεδομένα, δεν γνωρίζουμε σε πόσο χρόνο μετά τη διείσδυση θα είχε η σύντροφός του οργασμό. Άλλο να έχει σε 4 και άλλο σε 8 λεπτά. Στην περίπτωση που γνωρίζει από προηγούμενες εμπειρίες πόσος είναι περίπου αυτός ο χρόνος, τα πράγματα απλουστεύουν. Πληροφορεί τον σύντροφό της ότι έχει οργασμό στα 5 λεπτά και το χάσμα των δύο λεπτών το καλύπτουν με τα προκαταρκτικά. Καλό είναι επίσης να έχει η γυναίκα την ευθύνη της διείσδυσης. Δηλαδή, να μην τον αφήνει να μπει μέσα της όσο δεν νιώθει έτοιμη. Αν όμως δεν γνωρίζει τον χρόνο, θα πάνε ψάχνοντας ακολουθώντας το εξής μονοπάτι:

Ως γνωστόν, το σημείο στο ανθρώπινο σώμα με τις περισσότερες νευρικές απολήξεις είναι η κλειτορίδα. Την πρώτη φορά ο άντρας διεγείρει απαλά την κλειτορίδα είτε με το χέρι είτε στοματικά και το κάνει αυτό για 2 λεπτά. Στη συνέχεια ακολουθεί η διείσδυση. Αν με τη συνουσία η γυναίκα προλάβει να έχει οργασμό, τότε το πρόβλημα έχει λυθεί. Χρειάζεται διέγερση της κλειτορίδας για τουλάχιστον 2 λεπτά. Αν δεν προκύψει οργασμός την επόμενη φορά ξοδεύουν 3 λεπτά για τη διέγερση της κλειτορίδας και τον χρόνο αυτόν τον αυξάνουν μέχρι που να βρουν αυτή τη διαφορά χρόνου.

βιβλίο άγχος

Εκτός από τη διείσδυση

Όπως αναφέρεται και στο βιβλίο, ο Annamarya Scaccia (2022) συγκέντρωσε τους μέχρι τώρα πιο συνηθισμένους τρόπους για την αντιμετώπιση στο άγχος της πρόωρης εκσπερμάτωσης. Πρώτα αναφέρει τα μαντηλάκια πρόωρης εκσπερμάτωσης τα οποία μειώνουν την ευαισθησία στην άκρη του πέους. Αυτά τα μαντηλάκια περιέχουν βενζοκαΐνη, ένα τοπικό αναισθητικό που μπλοκάρει τα κανάλια νατρίου που προκαλούν αίσθηση στο πέος. Μια μικρή έρευνα που έγινε το 2007 έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που χρησιμοποίησαν αυτά τα μαντηλάκια για τουλάχιστον 2 μήνες παρουσίασαν λιγότερη δυσφορία που σχετίζεται με τη σεξουαλική επαφή. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων εκσπερμάτωσε επίσης μετά τη χρονική περίοδο των 2 λεπτών που είναι χαρακτηριστική της πρόωρης εκσπερμάτωσης. Όμως, έχουν και παρενέργειες, οπότε καλύτερα να το συζητήσει ο υποψήφιος χρήστης με τον γιατρό του.

Όπως και τα πετσετάκια, πολλές μη συνταγογραφούμενες τοπικές αναισθητικές κρέμες περιέχουν έναν παράγοντα μουδιάσματος που μπορεί να επιβραδύνει την πρόωρη εκσπερμάτωση μειώνοντας την ευαισθησία και καθυστερώντας την κορύφωση. Η κρέμα πρέπει ν’ αλείφεται στο πέος 10 έως 15 λεπτά πριν από το σεξ για να είναι πιο αποτελεσματική. Κάτι ανάλογο μπορεί να γίνει και με σπρέι λιδοκαΐνης.

Υπάρχουν επίσης και τα προφυλακτικά «ελέγχου κορύφωσης». Σε γενικές γραμμές, τα προφυλακτικά μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία και να εμποδίσουν το άτομο να εκσπερματώσει νωρίς. Υπάρχουν όμως και προφυλακτικά ελέγχου κορύφωσης διαθέσιμα στον πάγκο που είτε είναι κατασκευασμένα από παχύτερο υλικό λατέξ είτε περιέχουν έναν παράγοντα μουδιάσματος που προορίζεται να καθυστερήσει τον οργασμό και την εκσπερμάτωση. Βέβαια, κατά τη γνώμη μου όλα αυτά μειώνουν την απόλαυση, αλλά οφείλω να τ’ αναφέρω.

Ο Annamarya Scaccia (2022) αναφέρει επίσης και συμπληρώματα διατροφής για τον έλεγχο της πρόωρης εκσπερμάτωσης. Σαν πρώτο αναφέρει τα συμπληρώματα ψευδαργύρου. Ο ψευδάργυρος όχι μόνο υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και την ανάπτυξη των κυττάρων, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην παραγωγή τεστοστερόνης η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να επιβραδύνει την πρόωρη εκσπερμάτωση. Ο ψευδάργυρος είναι μια από τις πιο φυσικές θεραπείες για τους άντρες που ζουν με μειωμένη τεστοστερόνη. Παρόλο που δεν είναι πάντα επαρκής σε κάθε περίπτωση, συνιστώνται συχνά 220 mg θειικού ψευδαργύρου δύο φορές την ημέρα, σε διάστημα 1 έως 4 μηνών.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το περισσότερο δεν είναι πάντα καλύτερο, ειδικά με τα συμπληρώματα. Η λήψη υπερβολικής ποσότητας ψευδαργύρου μπορεί να προκαλέσει: Ναυτία, εμετό, διάρροια, βλάβη των νεφρών και του στομάχου και μεταλλική γεύση στο στόμα. Γενικά, κάθε τέτοιο συμπλήρωμα πρέπει να χρησιμοποιείται σε συνεργασία μ’ έναν παθολόγο.

Στη συνέχεια ο Scaccia αναφέρει και την Αγιουρβεδική και την Κινέζικη βοτανοθεραπεία. Η Αγιουρβέδα είναι το παραδοσιακό θεραπευτικό σύστημα της Ινδίας. Βασίζεται σε χιλιάδες βότανα για τη θεραπεία των πάντων, από τον διαβήτη έως μια φλεγμονή. Μια μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι οι άντρες που χρησιμοποίησαν Αγιουρβεδική ιατρική είδαν μια μικρή αύξηση στον χρόνο που χρειάστηκε για να εκσπερματώσουν κατά τη διάρκεια του σεξ. Η Κινέζικη βοτανοθεραπεία έφερε καθυστέρηση της εκσπερμάτωσης κατά 2 λεπτά.

 

Ψάχνεις το ιδανικό βιβλίο που περιέχει τα πάντα για το άγχος; Βρες το στις Εκδόσεις iWrite

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *