iWrite for kids

Ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους, με πρωταγωνίστρια μια οθόνη!

fanhs

H Στέλια Σαρικά συστήνεται στο αναγνωστικό κοινό μέσα από το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Ο Φάνης και η Οθόνη με τα Μυστικά», το οποίο και κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2020, από τις εκδόσεις IWrite.

Η Στέλια Σαρικά γεννήθηκε στον Αρχάγγελο Ρόδου. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήµιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστηµών, και Παιδαγωγικές Επιστήµες στο τµήµα Δηµοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστηµίου Αιγαίου. Το 2010 ολοκλήρωσε τη µετεκπαίδευσή της στο διδασκαλείο της Αλεξανδρούπολης. Εργάστηκε ως κοινωνιολόγος σε γυµνάσια και λύκεια. Ασχολήθηκε µε τα άτοµα µε αναπηρία και ήταν υπεύθυνη υλοποίησης ευρωπαϊκών προγραµµάτων στον Δωδεκανησιακό Σύλλογο Ατόµων µε Αναπηρία. Είναι παντρεµένη και µητέρα δύο παιδιών.

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΟΥ: Η ιστορία του βιβλίου, δεν έχει περιορισμό, αν και είναι παιδικό. Απευθύνεται τόσο σε παιδιά όσο και σε γονείς αλλά και εκπαιδευτικούς. Η συγγραφέας, στο πρώτο της βιβλίο, καταπιάνεται, με ένα θέμα που απασχολεί πολύ. Σε μια εποχή που η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία, αναπόφευκτα τα παιδιά, από μικρή ηλικία, θα βρεθούν μπροστά από μια Οθόνη, που κρύβει κινδύνους και πολλά μυστικά.

«Ο Φάνης και η Οθόνη με τα Μυστικά» είναι ένα παιδικό βιβλίο, που από την πρώτη επαφή μαζί του, μου κέντρισαν το ενδιαφέρον, τα πάντα. Το εκπληκτικό εξώφυλλο, ο επιβλητικός τίτλος του, η εικονογράφηση του, από το πρώτο ξεφύλλισμα καθώς και η περίληψη που δίνεται στο οπισθόφυλλο. Πραγματικά οι εκδόσεις IWrite, έχουν κάνει ακόμα μια εξαιρετική δουλειά, σε ένα ακόμα παιδικό βιβλίο, που πέφτει στα χέρια μου.

Ο Φάνης την ημέρα των γενεθλίων του, θα πάρει για δώρο, από τους γονείς του, ένα tablet. Από εκείνη τη στιγμή, τα πάντα θα αλλάξουν για τον Φάνη. Θα απομονωθεί στο δωμάτιο του, παίζοντας ατελείωτες ώρες στο tablet. Θα απομακρυνθεί από τους φίλους του, δε θα έχει όρεξη για διάβασμα, θα είναι αφηρημένος την ώρα του μαθήματος και οι σχολικές του επιδόσεις δεν είναι καλές. Τα μόνα παιχνίδια που παίζει είναι αυτά στο ψηφιακό κόσμο, με αγαπημένο του παιχνίδι το Super Mario. Με τα παιχνίδια του tablet, πιστεύει ότι μπορεί να γίνει καλύτερος, απλά με ένα άγγιγμα. Όταν ακούσει μια μέρα, κρυφά, τους γονείς του, να αναζητούν τρόπους για τη βελτίωση των επιδόσεων του, ο Φάνης θα προβληματιστεί. Το ίδιο βράδυ και αφού δει τους γονείς του μπροστά από ένα κινητό χωρίς να μιλάνε, θα του εμφανιστεί ο Ταϊφόν. Ένας μικρός εξωγήινος που ξεπήδησε από την οθόνη του tablet, ο οποίος θα του παρουσιάσει δύο κόσμους, έναν γκρίζο και έναν πολύχρωμο. Ο Φάνης θα ανακαλύψει μυστικά που θα του αλλάξουν τη ζωή του. Γιατί το tablet κρύβει και μυστικά ακόμα και για μια ευτυχισμένη ζωή.

 

Σταμάτα! Σταμάτα…. Κι ύστερα λένε πως οι μεγάλοι χρησιμοποιούν σωστά την τεχνολογία… 

Η Στέλια Σαρικά, παρουσιάζει μια ιστορία όπου τόσο ο πρωταγωνιστής του, όσο και οι ίδιοι οι γονείς του είναι προσκολημμένοι με τις ώρες μπροστά σε μια ηλεκτρονική οθόνη. Μπροστά από την ηλεκτρονική οθόνη, τα όρια έχουν ξεχαστεί. Οι κίνδυνοι πολλοί όπως και τα μυστικά που ξεπηδούν μέσα από αυτήν την οθόνη. Ο Φάνης με εμφανή σημάδια εξάρτησης από το tablet, πιστεύει πως όλα μπορούν να γίνουν απλά με ένα άγγιγμα. Τον ελεύθερο χρόνο του, τον περνάει μπροστά στο tablet, παίζοντας ασταμάτητα, ακόμα και τις νύχτες. Χαίρεται κάθε φορά που κερδίζει πόντους στο ηλεκτρονικό παιχνίδι. Δεν χαίρεται όμως τις πραγματικά σημαντικές στιγμές της ζωής του. Ο ίδιος θα αρχίσει να χρησιμοποιεί το tablet, με πιο σωστό τρόπο και αφορμή για αυτό στέκεται η συμπεριφορά των γονιών του.

Οι γονείς που κανονικά θα έπρεπε από την αρχή να του θέσουν όρια, να τον συμβουλέψουν και να τον καθοδηγήσουν για τη ορθή χρήση του tablet. Αντίθετα, στην ιστορία αυτή, οι γονείς καταφεύγουν στη χρήση της τεχνολογίας ώστε να βρουν τρόπους απομάκρυνσης του παιδιού τους από αυτόν τον ηλεκτρονικό κόσμο, που οι ίδιοι τον ώθησαν. Με αυτόν τον τρόπο, οι γονείς δείχνουν πως μέσα στο ίδιο τους το σπίτι έχει χαθεί η επικοινωνία. Αντί να συζητήσουν με το παιδί και να βρουν λύση στα προβλήματα τους, το αφήνουν εκτεθειμένο στο διαδίκτυο να βρει μόνο του τρόπους για να κάνει το κόσμο του πιο πολύχρωμο.

Και τότε θα εμφανιστεί ο Ταϊφον, που θα έρθει στη ζωή του Φάνη, προσπαθώντας με διάφορους τρόπους και αποκαλύπτοντάς του μυστικά της Οθόνης, να τον κάνει να περιορίσει τη χρήση της. Χάρη και στην εξαιρετική εικονογράφηση που έχει επιμεληθεί η Ιφιγένεια Σιδερή, παρουσιάζονται ρεαλιστικά οι συνέπειες από την αλόγιστη χρήση της τεχνολογίας. Έτσι ο πρωταγωνιστής της ιστορίας θα αρχίσει να χρησιμοποιεί την τεχνολογία προς όφελος του, ως μέσο πληροφόρησης και που και που για κανένα παιχνίδι. Θα πάρει την ζωή στα χέρια του και θα πει ξανά “σε αγαπώ”, σε όσους τον αγαπάνε.

 

Τρέξε να προλάβεις…τρέξε να πεις “σε αγαπώ” σε αυτούς που σε νοιάζονται. Τρέξε!

Στο τέλος της ιστορίας, κρύβεται μια πολύχρωμη έκπληξη, στην οποία αναφέρονται δημιουργικοί τρόποι για να περάσει το παιδί με την οικογένεια μαζί, τον ελεύθερο χρόνο. Καλείται και αυτός που διαβάζει το βιβλίο να σκεφτεί και να συμπληρώσει ακόμα έναν τρόπο, εκτός από τους προτεινόμενους. Τρόπους που δεν αφορούν τη τεχνολογία και τις οθόνες της.
Εν κατακλείδι, το πρώτο βιβλίο της συγγραφέας, «Ο Φάνης και η Οθόνη με τα Μυστικά» είναι ένα παραμύθι που συστήνεται να διαβαστεί από όλες τις ηλικίες. Μια ιστορία που θα σας προβληματίσει, θα δώσει τροφή για συζήτηση και το τέλος της θα σας κάνει πιο δημιουργικούς και να μείνετε, έστω για λίγο, μακριά από τις οθόνες.
Πλοκή: Aπό τη στιγµή που ο Φάνης αποκτά το πολυπόθητο τάµπλετ, η ζωή του αλλάζει δραµατικά. Κλείνεται µε τις ώρες στο δωµάτιό του, χάνει τους αληθινούς του φίλους, αποµακρύνεται από τα αγαπηµένα του πρόσωπα, αδιαφορεί για το σχολείο. Ξεχνά να ζήσει. Τι γίνεται όµως όταν εµφανίζεται ο Ταϊφόν; Ποια µυστικά θα του αποκαλύψει και πώς θα επηρεάσει τη ζωή του Φάνη και των γονιών του; Θα καταφέρει να τους υπενθυµίσει την αξία της πολύχρωµης, αληθινής, γεµάτης εµπειρίες καθηµερινής ζωής; Η ιστορία απευθύνεται σε παιδιά, γονείς κι εκπαιδευτικούς. Μπορεί να αποτελέσει την αφορµή για µια συζήτηση και έναν προβληµατισµό γύρω από τη χαµένη παιδικότητα και την αλλοίωση της ψυχοσύνθεσης των παιδιών, ως αποτελέσµατα της αλόγιστης χρήσης της τεχνολογίας.
ΠΗΓΗ oidikesmoustigmes.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ Ο ΦΑΝΗΣ ΚΑΙ Η ΟΘΟΝΗ ΜΕ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ