Γιώργος Στεφανόπουλος
Μια Ζωή σαν Ring – μυθιστόρημα

| Οικογένεια Συγγραφέων του iWrite

Πόσο σημαντική είναι η συγγραφή για εσένα;

Αυτό το βιβλίο αποδείχτηκε από τα γεγονότα ότι αποτέλεσε τελικά όχι μόνο έναν ακόμα σταθμό της καριέρας μου αλλά και της ζωής μου. Όσα γεγονότα ακολούθησαν μετά την έκδοσή του ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Βίωσα συναισθήματα, γεγονότα και συγκινήσεις που όταν έγραφα αυτό το βιβλίο πραγματικά δε μπορούσα να διανοηθώ.

Η καριέρα μου ολοκληρώθηκε πριν από 20 περίπου χρόνια και μαζί της όπως είναι επόμενο έπεσε και η αυλαία του χειροκροτήματος του κόσμου. Ποτέ δεν είχα φανταστεί ότι η έκδοση αυτού του βιβλίου θα ήταν η αιτία για να βρεθεί ξανά το όνομά μου τόσο έντονα στο προσκήνιο και να ξαναζήσω σε τόσο έκδηλο βαθμό το θαυμασμό και τώρα πια το σεβασμό και την εκτίμηση ανθρώπων όλων των ηλικιών προερχόμενων από διαφορετικούς χώρους.

Για μένα, όλη αυτή η θετική ανατροπή στη ζωή μου ήταν μια πολύ μεγάλη έκπληξη που δεν περίμενα ποτέ ότι θα ζούσα στα 50 μου χρόνια, γιατί σε καμία περίπτωση ο λόγος που έγραψα αυτό το βιβλίο δεν ήταν σχετικός με όλα αυτά που έζησα τους τελευταίους μήνες που κυκλοφορεί το βιβλίο. Εγώ το μόνο που ήθελα ήταν να πω την αλήθεια μου για το πέρασμα μου μέσα από αυτό το συγκλονιστικό άθλημα που λέγεται πυγμαχία και τελικά αποδείχθηκε για μία ακόμα φορά ότι ο κόσμος αγαπά κι εκτιμά την αλήθεια. Ήθελα να βάλω κάποια πράγματα στη θέση τους, γιατί θεωρώ ότι το μποξ είναι παρεξηγημένο άθλημα αλλά και ο πυγμάχος έχει διαστρεβλωμένη εικόνα στην ελληνική κοινωνία. Τέλος, ήθελα μέσα από αυτό το βιβλίο να κλείσω οριστικά τους «λογαριασμούς» που είχα αφήσει εδώ και χρόνια ανοιχτούς με κάποιους. Αποδείχτηκε μέσα από αυτό το βιβλίο ότι ο αναγνώστης αγαπά και σέβεται πολύ τη γλώσσα της αλήθειας. Η λέξη που διάβασα σχεδόν σε όλες τις κριτικές που δέχτηκε το βιβλίο μου ήταν «αληθινό» και είμαι υπερήφανος γι’ αυτό, γιατί αυτό ήταν για μένα δέσμευση που την τήρησα από την πρώτη μέχρι και την τελευταία σελίδα και ο αναγνώστης αυτό το εισέπραξε. Μετά από πολλά χρόνια σκόπιμης και απόλυτης σιγής τα είπα «όλα» και ήταν όλα αναπάντεχα αληθινά. Αυτό το βιβλίο δεν το περίμενε κανείς ούτε καν εγώ. Κι όμως έγινε.

“Το βιβλίο μου κλείνει αυτές τις μέρες ένα χρόνο κυκλοφορίας και έχει κυκλοφορήσει κι η δεύτερη χιλιάδα. […] Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι όμως αυτής της επιτυχίας είναι βέβαιο πως οφείλεται όχι μόνο στο κείμενο, αλλά και στη συνολική εικόνα και στήσιμο του βιβλίου που ανέλαβε η εκδοτική ομάδα του iWrite και αισθάνομαι τυχερός που τους συνάντησα στο δρόμο μου και συνεργάστηκα μαζί τους.”

Πως αισθάνθηκες όταν εξέδωσες το βιβλίο σου;

Η στιγμή που κράτησα το πρώτο αντίτυπο στα χέρια μου ήταν πραγματικά πολύ σημαντική. Επειδή όμως δεν περίμενα ότι θα είχε απήχηση και ότι θα αποσπούσε τόσο θετικές κριτικές από δημοσιογράφους κι απλούς αναγνώστες, το μόνο που σκέφτηκα εκείνη τη στιγμή ήταν ότι αφήνω κάτι στα παιδιά μου αλλά και ότι έκανα το καθήκον μου στο άθλημά μου. Αυτό το βιβλίο ήταν επίσης ένας φόρος τιμής προς τον προπονητή μου στον οποίο το αφιέρωσα και γι΄αυτό και μόνο αισθανόμουν πολύ ικανοποιημένος. Αναμφισβήτητα ένα βιβλίο είτε διαβαστεί από έναν άνθρωπο είτε από χιλιάδες αναγνώστες, μετά την κυκλοφορία του υποχρεωτικά περνά στην ιστορία. Είναι κάτι που μένει. Αυτό από μόνο του έχει πολύ μεγάλη αξία. Το απόγευμα που παρέλαβα τα πρώτα τριάντα αντίτυπα δεν είχα καν αποφασίσει αν θα προχωρούσα στην ανατύπωση περισσοτέρων. Η πρώτη κίνηση ήταν να βγάλω στην άκρη αυτά που θα έδινα στα παιδιά μου αλλά και αυτό που αλληλοαφιερώσαμε ο ένας στον άλλον με τη γυναίκα μου. Ξεχώρισα άλλο ένα για τον προπονητή μου, ένα για τη μάνα μου και για τον πατέρα μου, δυο–τρία για κάποιους αγαπημένους και ξεχωριστούς για μένα ανθρώπους και για τα υπόλοιπα δεν ήξερα καθόλου τι θα γίνουν. Τα άφησα μέσα σε ένα κουτί. Μέχρι εκείνη την ώρα γνώριζαν ελάχιστοι τη συγγραφή αυτού του βιβλίου. Μόλις όμως μαθεύτηκε στο στενό περιβάλλον, μέχρι το βράδυ από τα τριάντα δεν είχε μείνει ούτε ένα. Το ίδιο βράδυ το αγόρασαν μαθητές μου που τους διδάσκω πυγμαχία και το παρήγγειλαν ακόμα περισσότεροι. Αρχικά σκέφτηκα ότι το πήραν από ευγένεια. Όταν όμως το επόμενο πρωί μου τηλεφώνησε ο μαθητής μου ο Φίλιππος για να μου πει ότι το διάβασε όλο μες στη νύχτα, γιατί απλά δεν μπορούσε να το αφήσει από τα χέρια του, τότε σκέφτηκα ότι ίσως τελικά αυτό το βιβλίο να αρέσει και ίσως να έχει κάτι να πει.

Γιατί πιστεύεις ότι έκανες τη σωστή επιλογή με το iWrite.gr;

Το βιβλίο μου κλείνει αυτές τις μέρες ένα χρόνο κυκλοφορίας και έχει κυκλοφορήσει κι η δεύτερη χιλιάδα. Για μένα όμως αυτό το βιβλίο θεωρείται ήδη πετυχημένο ακόμα και αν δεν ξαναπουλήσει στο εξής ούτε ένα αντίτυπο, γιατί επιτυχία για μένα δεν είναι μόνο το πόσοι αγόρασαν ένα βιβλίο αλλά κυρίως το τι αποκόμισαν διαβάζοντάς το, το κατά πόσο ταυτίστηκαν με το συγγραφέα και πόσο αυτό τους βοήθησε να κάνουν ένα βήμα παρακάτω στη ζωή τους. Με αυτή την έννοια πιστεύω ότι το βιβλίο μου είχε εξαιρετική πορεία και μίλησε στις καρδιές αυτών που το διάβασαν, γιατί πολλοί από όσους το διάβασαν προσπάθησαν μετά να επικοινωνήσουν μαζί μου για να μου πουν «ευχαριστώ» για όσα πήραν από το βιβλίο και αυτό μου φτάνει…

Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι όμως αυτής της επιτυχίας είναι βέβαιο πως οφείλεται όχι μόνο στο κείμενο, αλλά και στη συνολική εικόνα και στήσιμο του βιβλίου που ανέλαβε η εκδοτική ομάδα του iWrite και αισθάνομαι τυχερός που τους συνάντησα στο δρόμο μου και συνεργάστηκα μαζί τους. Θεωρώ ότι οι συντελεστές του iwrite , ο Βαλάντης Ναγκολούδης και ο Νικόλαος Κουμαρτζής, δυο νέοι άνθρωποι με όραμα και πολλή αγάπη γι΄αυτό που κάνουν, ακούραστοι, εργατικοί, κυρίως έντιμοι επαγγελματίες με άποψη και ιδιαίτερα προχωρημένη για τα ελληνικά δεδομένα τεχνογνωσία σχετικά με το αντικείμενο της δουλειάς τους που όχι μόνο τήρησαν στο έπακρο όσα είχαν συμφωνηθεί αλλά πρόσφεραν και πολύ περισσότερα που δεν είχαν συμφωνηθεί μεταξύ μας, έδωσαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σάρκα και οστά στο κείμενο που εγώ είχα γράψει και δημιούργησαν ένα βιβλίο που από τεχνικής και γραφιστικής άποψης θα το ζήλευαν και οι μεγαλύτεροι εκδοτικοί οίκοι της χώρας μας.

Όταν γράφοντας το βιβλίο προσπάθησα κάποιες φορές να φανταστώ την τελική εικόνα αυτού του εγχειρήματος, ομολογώ ότι σε καμία περίπτωση δεν είχε περάσει από το μυαλό η τελική εικόνα αυτού του βιβλίου. Οι προσδοκίες μου ήταν ασυγκρίτως κατώτερες, γιατί ποτέ πριν δεν είχα δει τέτοιας ποιότητας και αισθητικής έκδοση, αφού είναι ιδιαίτερη ασυνήθιστη για τα ελληνικά δεδομένα. Αυτά τα παιδιά επιστράτευσαν όλο το μεράκι τους αλλά και τις γνώσεις τους για να μου παραδώσουν την πολυτελή έκδοση ενός βιβλίου υψηλής αισθητικής που πραγματικά κερδίζει τις εντυπώσεις με την πρώτη ματιά και αναγκάζει τον αναγνώστη να το πάρει στα χέρια του και να το ξεφυλλίσει.

Λόγω της ιδιότητάς μου ως Ολυμπιονίκης, το βιβλίο μου έφτασε στα χέρια σπουδαίων καλλιτεχνών, κορυφαίων πολιτικών, πασίγνωστων και πετυχημένων δημοσιογράφων που όλοι μα όλοι, μόλις το έπαιρναν στα χέρια τους το ξεφύλλιζαν με δέος και εξέφραζαν τις καλύτερες κριτικές για την πρωτότυπη εικόνα και το «καλαίσθητο στήσιμο» του βιβλίου. Αυτό βέβαια δεν είναι τυχαίο. Αυτά τα παιδιά διάβασαν το βιβλίο, γνώρισαν εμένα μέσα από το κείμενο και κατανοώντας με, έστησαν ένα βιβλίο που ξεφυλλίζοντάς το και μόνο και χωρίς να το διαβάζει κανείς αποπνέει «Στεφανόπουλο» και αυτό είναι η επιτυχία τους. Αξίζει να αναφέρω ότι όλα αυτά μου τα παρείχαν δίνοντας μου παράλληλα την καλύτερη οικονομική προσφορά από την έρευνα αγοράς που είχα πραγματοποιήσει. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τους προτίμησα και τους εμπιστεύτηκα το βιβλίο μου παρότι ζω στην Αθήνα, ενώ εκείνοι εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη και γνώριζα ότι κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον εκδοτικό χώρο. Αυτό αποδείχτηκε μόνο θετικό και το αποτέλεσμα της δουλειάς τους, αλλά και της συνεργασίας μας, με δικαίωσε περίτρανα. Απόδειξη του πόσο πολύ ευχαριστημένος είμαι από την ομάδα του iwrite είναι το γεγονός ότι τους σύστησα σε δικούς μου ανθρώπους που ενδιαφέρονταν να εκδώσουν βιβλίο, οι οποίοι συνεργάστηκαν τελικά μαζί τους και είναι το ίδιο ικανοποιημένοι από τη συνεργασία τους με εμένα. Τους εύχομαι να κατακτήσουν τις κορυφές του χώρου τους, γιατί είναι εξαιρετικά παιδιά και το αξίζουν.

Πιστεύετε πως το βιβλίο σας βοήθησε σε κάποιο τομέα;

Το βιβλίο και κυρίως τα γεγονότα που ακολούθησαν μετά την έκδοσή του ήταν μια αναπάντεχη θετική ανατροπή της ζωής μου που ήρθε χωρίς να την έχω προγραμματίσει και χωρίς να την περιμένω. Πρώτα από όλα η συγγραφή και μόνο του βιβλίου ήταν ένα είδος ψυχοθεραπείας και ψυχικής λύτρωσης για μένα. Όσα δεν είχα πει ποτέ μου, τα είπα μέσα σε τριακόσιες σελίδες και μάλιστα μετά από μια εικοσαετία αποχής από τα αθλητικά δρώμενα και απόλυτης σιωπής.
Μετά από αυτό το βιβλίο, άνθρωποι που με γνώριζαν τριάντα περίπου χρόνια μου είπαν: «Νομίζαμε ότι σε ξέραμε αλλά τελικά δε σε ξέραμε.» Η μεγάλη έκπληξη όμως για μένα που με έκανε μάλιστα να συνειδητοποιήσω τη δύναμη ενός βιβλίου ήταν το να διαπιστώνω ότι διαβάζεται από ανθρώπους που ζουν στο Κάιρο, στη Νέα Υόρκη, στη Μαλαισία, στην Αυστραλία, στη Ν. Αφρική, στη Μόσχα… σε περισσότερες από τριάντα χώρες του κόσμου. Αυτό μου προκάλεσε τρομερό δέος. Ήταν επίσης πολύ συγκινητικό το να βλέπω το σεβασμό και το θαυμασμό στα μάτια δεκαπεντάχρονων και εικοσάχρονων παιδιών που ασχολούνται με το δικό μου χώρο αλλά τότε που εγώ πυγμαχούσα ήταν αγέννητα και πριν από το βιβλίο αγνοούσαν την ύπαρξή μου. Ξαναφόρτωσα τις μπαταρίες μου με την αγάπη και το σεβασμό του κόσμου από όλο τον πλανήτη που έσπευσαν μέσα από ένα e mail ή ένα τηλεφώνημα να μου εκφράσουν την εκτίμησή τους και να μου πουν ένα ευχαριστώ. Αυτό είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή.

“Μετά από αυτό το βιβλίο, άνθρωποι που με γνώριζαν τριάντα περίπου χρόνια μου είπαν: «Νομίζαμε ότι σε ξέραμε αλλά τελικά δε σε ξέραμε.» Η μεγάλη έκπληξη όμως για μένα που με έκανε μάλιστα να συνειδητοποιήσω τη δύναμη ενός βιβλίου ήταν το να διαπιστώνω ότι διαβάζεται από ανθρώπους που ζουν στο Κάιρο, στη Νέα Υόρκη, στη Μαλαισία, στην Αυστραλία, στη Ν. Αφρική, στη Μόσχα… σε περισσότερες από τριάντα χώρες του κόσμου. Αυτό μου προκάλεσε τρομερό δέος.”