Αγγελική Κουρμουλάκη
Ονειροτρόπια – αφήγημα αναζήτησης

| Οικογένεια Συγγραφέων του iWrite

Πόσο σημαντική είναι η συγγραφή για εσένα;

Η συγγραφή για μένα που είμαι ζωγράφος, είναι άλλος ένας τρόπος καλλιτεχνικής έκφρασης και πιο συγκεκριμένα άλλη μία τεχνική ζωγραφικής. Οι λέξεις γίνονται ένα επιπλέον μέσο με το οποίο πλάθονται οι εικαστικές εικόνες που επιχειρούν να αποτυπώσουν κομμάτια του είναι μου, έτσι όπως αυτά αναδύονται σε στιγμές σύνδεσης με κάτι βαθύτερο εσωτερικό. Λόγος και εικόνα αποτελούν στο συγκεκριμένο έργο μια κοινή εικαστική γλώσσα. Διέπονται από τους ίδιους κανόνες αισθητικής αρμονίας, πηγάζουν από την ίδια εσωτερική ανάγκη και κάνουν αναγωγές σε κάτι άλλο, ως κωδικοποιημένες εικόνες. Τελικά το βιβλίο ως πολυσέλιδο, γίνεται στα μάτια μου, ένα πολύπτυχο εικαστικό έργο. Θα έλεγα ότι η τέχνη, συμπεριλαμβανομένης και της συγγραφής, είναι για μένα η γλώσσα της αναζήτησης και επικοινωνίας με τον εαυτό μου και το θεό και ως τέτοια είναι κυρίαρχη βιολογική ανάγκη.

“Στην ομάδα του iWrite βρήκα συνεπείς επαγγελματίες και καλοπροαίρετους ανθρώπους, που υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό και ευγένεια το έργο μου. Αποτέλεσαν έτσι, έναν ευχάριστο σταθμό σε μία ακανθώδη περιπέτεια στην αναζήτηση εκδοτικής λύσης.”

Πώς αισθάνθηκες όταν το βιβλίο σου εκδόθηκε και το έπιασες για πρώτη φορά στα χέρια σου;

Ένιωσα μεγάλη συγκίνηση, για τρεις λόγους. Ο πρώτος είναι γιατί πήρα στα χέρια μου ένα όμορφο βιβλίο, που ικανοποιούσε τα αισθητικά μου κριτήρια. Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί πραγματοποιήθηκε ένα όνειρό μου μετά από πολλά χρόνια από την αρχική σύλληψή του. Και ο τρίτος λόγος, είναι σημειολογικός. Ένα βιβλίο που μιλάει για όνειρα, γίνεται το ίδιο ένα υλοποιημένο όνειρο. Μία ιστορία που μιλάει για την ενηλικίωση, ενηλικιώνεται και η ίδια στα 17 χρόνια ύπαρξής της με αυτό το βιβλίο. Επιπλέον, γεφυρώνεται η εποχή της καλλιτεχνικής αφετηρίας μου (με την εικονογράφηση της πρώτης ιστορίας «ένα ταξίδι προς τα μέσα» που έγινε το 1998), με την πιο πρόσφατη εικαστική μου περίοδο (με την εικονογράφηση της δεύτερης ιστορίας «μικρή ιστορία για μία γοργόνα», που έγινε τη φετινή Άνοιξη). Έτσι, κατά κάποιο τρόπο ανακεφαλαιώνεται η καλλιτεχνική μου πορεία σηματοδοτώντας και ένα είδος καλλιτεχνικής μου (ίσως και όχι μόνο) ενηλικίωσης.

Γιατί πιστεύεις ότι έκανες τη σωστή επιλογή με το iWrite.gr;

Στην ομάδα του iWrite βρήκα συνεπείς επαγγελματίες και καλοπροαίρετους ανθρώπους, που υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό και ευγένεια το έργο μου. Αποτέλεσαν έτσι, έναν ευχάριστο σταθμό σε μία ακανθώδη περιπέτεια στην αναζήτηση εκδοτικής λύσης. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι αναπτύχθηκε εύκολα μεταξύ μας μία ζεστή και δημιουργική συνεργασία, που οικοδομήθηκε στην καλή επικοινωνία. Αυτό για μένα, αποτελεί και την πιο στέρεη βάση για τέτοιου είδους πολυπαραγοντικές συνεργασίες!

Οι πρώτες σου εντυπώσεις από το “ταξίδι” του βιβλίου σου, που μόλις άρχισε;

Το βιβλίο μου γεννήθηκε σε δύσκολες οικονομικο-κοινωνικο-πολιτικές συνθήκες. Παρόλα αυτά έκανε μία γλυκιά έναρξη με την πρώτη του παρουσίαση, σε μία όμορφη βραδιά στο καφέ Ζώγια, αλλά και με πολλούς ανθρώπους του κύκλου μου, που θέλησαν να το αποκτήσουν! Τη συνέχεια την εμπιστεύομαι στο τμήμα επικοινωνίας και προώθησης του iWrite, αλλά και στην ίδια τη δυναμική, ή αν θέλετε, την ψυχή του βιβλίου. Αν πραγματικά έχει κάτι να πει σε κάποιους, θα βρει τον τρόπο να φτάσει κοντά τους.